0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
28. travnja 2016.

Baka servis

Piše Ana Zibar
Obitelji koje imaju mogućnost baka servisa se smatraju posebno sretnima, no kao i svaki drugi oblik čuvanja djece, tako i ovaj ima svoje prednosti i mane 🙂 Roditelji se najčešće odlučuju za baka servis zbog odrastanja djeteta u poznatom okruženju, odgojnih stavova i mira koji osjećaju roditelji, znajući da se jedna njima bliska osoba brine […]

Obitelji koje imaju mogućnost baka servisa se smatraju posebno sretnima, no kao i svaki drugi oblik čuvanja djece, tako i ovaj ima svoje prednosti i mane 🙂

baka

Roditelji se najčešće odlučuju za baka servis zbog odrastanja djeteta u poznatom okruženju, odgojnih stavova i mira koji osjećaju roditelji, znajući da se jedna njima bliska osoba brine samo o njihovom djetetu.

No postoje i problemi koji se javljaju u ovom obliku čuvanja, a to su organizacija aktivnosti za dijete, nesuglasice u odgoju i problemi plaćanja troškova djeteta.

Kada je riječ o organizaciji aktivnosti za dijete, djecu najčešće čuvaju osobe koje su u godinama. Te osobe su prepune ljubavi, ali nemaju toliko energije, koliko malo dijete zahtijeva. Pripremanje obroka, hranjenje, presvlačenje i oblačenje, šetnja, igranje, itd. Te sve aktivnosti u potpunosti iscrpljuju starije osobe, dok djeca i dalje imaju previše energije.

Malom djetetu je potrebno puno fizičkog rada i kretanja, što svaki roditelj treba imati na umu. Neki roditelji zbog toga kombiniraju baka servis sa vrtićem kako bi spasili i baku i dijete u kritičnim trenucima.

Kada baka čuva dijete, često dolazi do nesuglasica u odgoju, u kojima se bakine ideje kose sa roditeljskima. Ukoliko se nađete u takvoj situaciji, morate imati puno strpljenja, te je najbolje da budete direktni. Objasnite baki što vas smeta, te pokušajte ne biti negativni pri tome. U tim trenucima se nedajte zastrašiti onim tvrdnjama da kako ste vi kada ste bili mali... Za odgoj vašeg djeteta zaslužni ste samo vi! Ako vaša baka pak poštuje vas i vaše odluke, neće vam biti teško 🙂

Troškovi brige o djetetu su isto jedan od problema koji se znaju javiti. Bake najčešće svoje unuke čuvaju besplatno, jer se u suprotnom osjećaju loše ukoliko od svoje djece uzimaju naknadu. U tim situacijama se i roditelji i bake osjećaju zbunjeno.

Kako bi se svi ljepše osjećali najbolje bi bilo da baki dajte neku naknadu, koja ne mora biti financijska, nego može biti primjerice u obliku namirnica. Naravno da to ne košta niti približno koliko bi vas koštala teta čuvalica, ali sigurno ćete se bolje osjećati.

 

I mog Vita čuva baka, moja mama 🙂 I svakoj mami bi savjetovala da svoje dijete ostavi baki (ako je u mogućnosti) do treće godine. Do tada dijete uopće nije spremno za vrtić i treba mu pažnja jedne osobe, koja će biti usmjerena na njega.

Mojoj mami hvala do neba, jer je "spasila" mog dečka od vrtića, a to će napraviti i za našeg drugog dečka 🙂 Volim te mama, najbolja si! <3

One comment on “Baka servis”

  1. Divne teme,svestranost kreativnost i savjeti stivo koje se lako i s odusevljenjem cita...nastavite tako i dalje...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

14. studenoga 2016.
18. veljače 2019.
Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross