0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
17. rujna 2018.

Borba sa žoharima

Piše Ana Zibar
Ovo ljeto sam imala vatreno krštenje sa žoharima kada sam stigla na more. Moram priznati da tako velike žohare nikada nisam vidjela, a hvala Bogu nisam niti imala problema sa žoharima, do tada. Odmah sam istražila sve o njima kako bi se mogla što lakše nositi sa situacijom, a osim sode bikarbone koja mi je […]

Ovo ljeto sam imala vatreno krštenje sa žoharima kada sam stigla na more. Moram priznati da tako velike žohare nikada nisam vidjela, a hvala Bogu nisam niti imala problema sa žoharima, do tada.

stetocine-zohari

Odmah sam istražila sve o njima kako bi se mogla što lakše nositi sa situacijom, a osim sode bikarbone koja mi je itekako pomogla ( nasipala sam guste crte ispred svih prozora i pragova vrata, s vanjske strane kako mi ne bi ušli u kuću ) pronašla sam i što ih još prirodno ubija, pa ću to sada podijeliti s vama.

Nepoželjne kućne štetočine

Žohari zauzimaju vrlo visoko mjesto na listi nepoželjnih kućnih štetočina. Oni su prenosioci bolesti o kontaminiraju hranu, a s obzirom na to da su adaptivni na skoro sve uvjete vrlo ih se teško riješiti.

Žoharima ne smetaju niske temperature, mogu izdržati tri mjeseca bez hrani i tjedan dana bez vode, a mogu čak živjeti i tjedan dana bez vlastite glave.

Noćne životinje

Radi se o noćnim životinjama koje kada padne mrak izlaze iz svojih skrovišta, a ako noću upalite svjetlo vidjet ćete kako brzo bježe.

Bez obzira da li vam je dom čist, ako se nalazite u području koje je infestirano žoharima vrlo je velika vjerojatnost da će se useliti i k vama.

Žohari u Hrvatskoj

U Hrvatskoj prevladavaju dvije vrste žohara, a to su orijentalni i njemački žohar.

U zimskim mjesecima domovi su im još privlačniji zbog topline doma i lake dostupnosti hrane te bi pažnju trebali usmjeriti na uklanjanje smještaja, vode i hrane koji privlače žohare.

Toplinske i kanalizacijske cijevi

Žohari u domove ulaze preko toplinskih i kanalizacijskih cijevi, ali i prilikom selidbi i preko vanjskih kontakata.

Oni vole useljavati u stanove i kuče jer tamo nalaze topla i vlažna mjesta, posebice u zimskim mjesecima. Najčešće liježu jajašca i žive u toplom, mračnom i vlažnom mjestu u domu kao što mjesto pod lavaboom, iza okvira slika, u zidovima i ispod kuhinjskih elemenata.

Useljenje žohara

Kako bi spriječili useljenje žohara u prostorije trebate provjeriti da nemate rupa u zidovima, ali i da stvari koje unosite u kuću nemaju žohare, posebice kartonske kutije.

Kuhinja uvijek treba biti čista, a otvorenu hranu treba držati u zatvorenim plastičnim kutijama. Pobrinite se i da prostor ispod namještaja i kuhinjskih aparata uvijek bude čist.

Generalno čišćenje

Jednom kad se žohari usele u stan ili kuću teško ih se riješiti, a prvo što se treba napraviti je generalno čišćenje i obavezno se treba riješiti starih kartonskih kutija i papira.

Važno je i počistiti sve ostatke hrane i masnoću iz mikrovalne i pećnice te provjeriti da nigdje nema ostataka hrane, pa ni u perilici posuđa.

Najzastupljeniji štetnici

Žohari su jedni od najzastupljenijih štetnika na planeti jer ne samo da nose bolesti već su povezani i s prljavom okolinom.

Postoje kućni pripravci za žohare koji djeluju kao prirodni ubojice i omogućavaju paljenje svjetla bez straha da ćete naići na žohare.

Učinkovita mješavina

Jednostavna i učinkovita mješavina koja brzo donosi željene rezultate je čaša vode, soda bikarbona i šećer na crnoj podlozi. Ali ono što prvo trebate otkriti je gdje se žohari kriju.

Soda bikarbona nije jednako otrovna kao borna kiselina te se polagano miješajući sa želučanom kiselinom žohara polagano uzrokuje sigurnu smrt.

Prirodni pripravak

Pomiješajte jednaku količinu šećera i soda bikarbone te poprskati željeno područje, najbolje ono na kojem ste vidjeli žohare. Postupak je potrebno ponoviti više puta kako bi bili sigurni da ima dovoljno pripravka koji će ubiti žohare. Šećer nije smrtonosni dio mješavine, ali se dodaje jer ih privlači.

Jedan od najboljih ubojica žohara je borna kiselina koju možete kupiti online ili u trgovinama, a osim žohara ubija i mrave te razne druge štetočine. Po pitanju žohara je dokazano učinkovita zbog čega je jedno od najčešće korištenih sredstava za tu svrhu.

Borna kiselina

Borna kiselina je opasna i zato bi je se trebalo držati izvan dohvata kućnih ljubimaca i djece. Borna kiselina je opasna zbog otrova koji sadržava u sebi, a koji može uzrokovati trovanje i bolest.

Kada žohari dođu u doticaj s bornom kiselinom sigurno umiru, ali svakako još neke stvari treba uzeti u obzir prije korištenja borne kiseline.

Bornu kiselinu je dovoljno samo lagano posipati po podu jer previše borne kiseline nije učinkovito. Isto tako nije učinkovita ako je vlažna.

Omekšivač za tkanine

Omekšivač za tkanine isto tako može ubiti žohare, ali nije dovoljno da ga samo poprskate po podu. Morate izraditi raspršivač i aktivno raspršivati supstancu po žoharima koje vidite u domu.

Potreban vam je omekšivač za prirodne tkanine, boca za raspršivanje i voda. U bocu za raspršivanje treba dodati tri čepa omekšivača i dva čepa vode. Smjesu promućkajte kako bi bila prilično gusta.

Kada vidite žohare poprskajte ih dobivenom tekućinom. Žohari dišu kroz kožu, zbog čega će ih ta gusta supstanca ugušiti.

Pripravci od limuna

Limun isto tako ubija žohare, a njegova anti patogena svojstva tjeraju žohare. Možete se igrati raznim pripravcima od limuna i njima poprskati sva teško dostupna mjesta u domu gdje žohari izlaze.

Najboljim se pokazao trik s kantom, krpama i sokom od limuna. Ono što trebate napraviti je pomiješati sok i vodu zajedno, samo morate pripaziti da limun ne bude previše razrijeđen.

Limunov sok

Preporučuje se dodavanje limunovog soka u kantu te se zatim polako dodaje voda kako bi se zadržao jak miris limuna.

Nakon toga se dobivenom mješavinom očiste sve površine do poda, a tako ćete odbiti žohare da tamo žive te će vaš dom istovremeno imati čist miris svježeg limuna.

Sretno!

Foto: L0nd0ner/PixaBay

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross