0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
9. studenoga 2014.

Bušenje ušiju

Piše Ana Zibar
Bušenje ušiju djeci nekada je bio veliki hit, danas je toga sve manje. U nekim zemljama bušenje ušiju djevojčicama je kulturna praksa. No da li je to uopće zdravo te koje su sve loše stavke bušenja ušiju kod djece, donosim u nastavku :* Nekada su djevojčicama uši bušile majke, sa običnom iglom za šivanje. Ubod […]

Bušenje ušiju djeci nekada je bio veliki hit, danas je toga sve manje. U nekim zemljama bušenje ušiju djevojčicama je kulturna praksa. No da li je to uopće zdravo te koje su sve loše stavke bušenja ušiju kod djece, donosim u nastavku :*

bušenje uši

Nekada su djevojčicama uši bušile majke, sa običnom iglom za šivanje. Ubod su dezinficirale alkoholom, pa ga kasnije hladile ledom, da smanje oteklinu nastalu od uboda. Takav način bušenja treba izbjegavati u širokom luku, a i liječnici su protiv toga. Ukoliko djetetu želite probušiti uši, odvedite ga kod stručne osobe, koja će osim pravilnog bušenja, primijeniti i antiseptik.

Puno roditelja buši uši maloj djeci jer smatra da će malo dijete bušenje uši doživjeti manje traumatično. No, dijete bez obzira na dob jednako osjeća bol, pogotovo ako područje uha na kojem se buši, nije ispravno umrtvljeno.

Ukoliko ste se ipak odlučili za bušenje uši djetetu, trebali bi znati na koji način pravilno njegovati uši nakon bušenja. Ako uši ne probuši profesionalac, te ako se uši nakon bušenja ne njeguju kako treba, mogu nastati infekcije, alergijske reakcije i ozljede ušne resice.

Infekcije najčešće prodiru u uho ako oprema kojom se buši uho nije sterilna, ako su naušnice prljave ili ako naušnice previše stisnu uho. Nakon bušenja na ušnoj resici formira se mali ožiljak, koji s vremenom nestaje.

Mlađa se djeca imaju potrebu igrati sa naušnicama, pa ukoliko ste se odlučili na bušenje uha, najbolje bi bilo da djetetu stavite na uho male naušnice, koju su uz uho. Kod naušnica uvijek postoji rizik i mogućnost da se neki dijelovi razdvoje, mali komadići koje bi vaše dijete moglo progutati i ugušiti se, pa bi bilo dobro da to imate na umu.

Svakako prije bušenja uši djeteta dva puta razmislite, jer doći će vrijeme kada će dijete odrasti, pa će samo odlučiti da li to želi ili ne.

Foto: jerca, analyser/freeimages

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

31. ožujka 2018.
17. ožujka 2017.
27. siječnja 2018.
Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross