0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
12. ožujka 2018.

Čišćenje ogledala

Piše Ana Zibar
Kako se na ogledalima vide i one najsitnije mrlje nije ni čudno što u većini slučajeva to zna biti vrlo iritantno. Ogledala u kupaonici su pak nejosjetljivija jer su sklona mrljama i prljanju što i ne čudi s obzirom da se nalaze u blizini vode koja ostavlja kapljice koje se na kraju pretvaraju u iritantne […]

Kako se na ogledalima vide i one najsitnije mrlje nije ni čudno što u većini slučajeva to zna biti vrlo iritantno. Ogledala u kupaonici su pak nejosjetljivija jer su sklona mrljama i prljanju što i ne čudi s obzirom da se nalaze u blizini vode koja ostavlja kapljice koje se na kraju pretvaraju u iritantne mrljice.

ogledalo-u-kupaoni

Koliko god krpom trljali ogledalo neke mrlje i dalje se ne mogu ukloniti pa se čišćenje ogledala čini najtežim poslom.

Ono što sigurno ne morate je kupovati kemijska sredstva za čišćenje stakla kako bi očistili svoje ogledalo. Definitivno najbolje sredstvo za čišćenje ogledala je ocat, a osim što je ekološki zdrav za okolinu, ocat je najjeftinije i najstarije sredstvo za čišćenje stakla.

Ogledalo u kupaonici

Ogledalo u kupaonici je najprljavije jer se na njemu nakuplja kamenac i ostaci prljavštine koje nastaju prilikom održavanja osobne higijene.

Ako ogledalo želite očistiti kako se spada morate pripaziti da prilikom čišćenja ne ponavljate dvije greške. 

Prva greška je brisanje ogledala od dna prema vrhu jer je taj dio najprljaviji pa se uglavnom spontano krene čistiti od tog dijela. Ali ako želite dobiti najbolji rezultat ogledalo morate prilikom čišćenja brisati odozgo prema dolje i ruke trebate micati u obliku slova s.

Druga greška je brisanje ogledala kružnim pokretima. Brisanje ogledala kružnim pokretima radi to da se ostaci prljavštine i prašina koje pokupite krpom samo vraćaju na obrisanu površinu.

U obliku slova S

Na taj način samo ostavljate tragove na ogledalu, zato je ogledalo potrebno brisati u obliku slova s kako bi na kraju čišćenja bilo u potpunosti čisto.

Ogledalo je osjetljive teksture i na njemu se vidi svaka nečistoća i svaka mrljica, zbog čega je ogledalo u kupaoni posebno sklono prljanju jer je u blizini vode.

Pa kako zapravo očistiti ogledalo? Za čišćenje ogledala vam je potrebna sapunica, mekana krpa, ocat i stare novine.

Prvo mekanom krpom uklonite sve velike čestice prljavštine i prašine, a nakon toga uzmite veći komad starih novina koje je potrebno prilagoditi za čišćenje.

U jednu posudu stavite kombinaciju vode i octa, pa u tu tekućinu umočite novine i počnite ogledalo čistiti u obliku slova s, od vrha prema dnu.

Kako kombinacija octa i starih novina ne ostavljaju baš reprezentativan miris, nakon čišćenja ogledala dobro provjetrite stan.

Nakon toga preko mokrih dijelova pređite suhim novinama kako se više voda ne bi ocrtavala na ogledalu.

Što se tiče odmagljivanja ogledala i za to postoji trik. Ono što vam je potrebno je krema za brijanje. Jednostavno uzmite kremu i razmažite ju po ogledalu. Kada se krema osuši, ogledalo očistite novinskim papirom i mokrom spužvom i ogledalo vam se više neće magliti.

Ako sa ogledala ne možete obrisati flekice i mrlje najbolje je poslužiti se krumpirom tako da polovicom krumpira pređete preko cijelog ogledala koje nakon toga prebrišite mokrom krpom. Za kraj cijelu površinu ogledala prebrišite novinama.

U dućanima možete kupiti razna sredstva za čišćenje stakla, ali većina njih ima toksične sastojke. Zato ako kupujete sredstvo za pranje stakla najbolje je da odaberete ekološko sredstvo koje ne šteti vama i okolini.

 

Deterdžent za pranje suđa

Deterdžent za pranje suđa domaćice često smatraju kao višenamjensko sredstvo za čišćenje koje ne koriste samo za pranje suđa. Ali ono što ne znaju je da postoje površine koje deterdžent za pranje suđa može oštetiti.

Zato ću vam sada prvo napisati koje se površine ne smiju tretirati sredstvom za pranje posuđa.

1. Ogledala i prozori

Ovu se površinu najčešće pere deterdžentom za pranje suđa, ali ovo sredstvo umjesto sjaja može samo ostaviti tregove na ogledalima i prozorima. Ovisno o tome koliko je deterdžent jak, on može biti i poprilično abrazivan zbog čega se ovakve površine ne bi trebale prati s njim.

2. Auto

Kada se auto pere doma najčešće se za pranje koristi deterdžent za pranje suđa, ali njega bi zapravo trebalo izbjegavati jer može naštetiti boji. Za pranje auta bi se trebao koristiti šampon za tu namjenu jer takav šampon štiti gornji sloj laka i boju.

3. Perilica posuđa

Kada ostane te bez tableta za perilicu nemojte ih zamijeniti deterdžentom za suđe osim ako ne želite prostoriju ispunjenu pjenom. Specijalni deterdženti koji su prilagođeni pranju u perilici se lakše ispiru sa suđa i manje se pjene za razliku od običnog deterdženta.

Kada se koristi običan deterdžent za pranje suđa u perilici dolazi do pretjeranog stvaranja pjene koja za vrijeme pranja izlazi iz perilice.

4. Odjeća

Kada se stvore mrlje na odjeći finih i osjetljivih materijala ne smiju se uklanjati deterdžentom za pranje suđa već ih se treba odnijeti na kemijsko čišćenje. Deterdžent može oštetiti tkaninu zato ga radije izbjegavajte.

Foto: jeanvdmeulen/PixaBay

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

1. studenoga 2011.
3. kolovoza 2016.
Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross