0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
8. prosinca 2014.

Čišćenje posuđa i ostalih predmeta

Piše Ana Zibar
Ženama uglavnom pada mrak na oči kada moraju čistiti posuđe i ostale predmete u svom kućanstvu. No, postoje vrlo jednostavni načini kako ih što jednostavnije očistiti. U novom videu otkriti ću vam neke od njih. [fvplayer src="http://vimeo.com/109026580" splash="http://www.savrsena.hr/wp-content/uploads/2014/10/ciscenje-posuda.jpg"] Čađavo posuđe možete oprati tako da ga izribate sa malo užegnute masti ili da ga operete u […]

Ženama uglavnom pada mrak na oči kada moraju čistiti posuđe i ostale predmete u svom kućanstvu. No, postoje vrlo jednostavni načini kako ih što jednostavnije očistiti. U novom videu otkriti ću vam neke od njih.

[fvplayer src="http://vimeo.com/109026580" splash="http://www.savrsena.hr/wp-content/uploads/2014/10/ciscenje-posuda.jpg"]

Čađavo posuđe možete oprati tako da ga izribate sa malo užegnute masti ili da ga operete u otopini deterdženta, nakon čega ga obrišete papirom.

Kristal se ne smije prati pod vrućom vodom, a čisti se na isti način kao i staklo. Sjaj na kristalu možete postići tako da u toplu vodu dodate nekoliko kapi špirita, a žljebiće i ureze na kristalu čistite mekanom krpicom.

Petrolejsku svjetiljku prije čišćenja rastavite, tako da prvo skinete cilindar, pa iznutra očistite zgužvanim novinskim papirom, koji namotajte na štapić. Za vrijeme čišćenja cilindra, držite ga mekanom krpicom, tako da ga automatski istrljate izvana i iznutra. Stijen podignite i sa papirom skinite izgorijeli dio, a žarnjak odvijte i očistite pletaćom iglom ili žicom. Kotlić za petrolej nikada nemojte napuniti do vrha, a lampu nemojte čistiti na stolu.

Srebro uvijek perite u vodi pomiješanoj sa deterdžentom, pa ga nakon pranja odmah osušite.

Bakar očistite smjesom od kuhanih posija, limunovog soka, malo soli i pepela od cigareta. Tom smjesom oribajte bakar, pa ga ostavite neko vrijeme da odstoji. Nakon što odstoji temeljito ga isperite, pa osušite. Topao i suhi bakar ulaštite kredom za čišćenje, a mrlje na njemu očistite amonijakom, tako da nenesete tanji sloj amonijaka, kako slučajno ne bi nagrizao bakar. U bakrenu posudu nikada ne stavljajte hranu i pazite da bakar ne dođe u dodir sa vlagom, kako ne bi potamnio.

Prozorsko staklo perite spužvom umočenom u mlaku vodu i obrišite novinskim papirom, ali ga nikada nemojte prati dok u njega upire sunce, jer od sunčevih zraka staklo ostaje mutno.

Bakrenu rđu najbolje je čistiti octom ili benzinom, na način da rđu natopite u jednom od navedenog i nakon nekoliko minuta osušite suhom vunenom krpom. Budite jako oprezni ukoliko se odlučite za čišćenje benzinom, jer je benzin lako zapaljiv.

Igrače karte najbolje je očistiti magnezijskim praškom, nakon čega ih temeljito obrišite suhom krpom.

Limeno posuđe očistite odmah nakon upotrebe, najbolje dok je lim još ugrijan. Lim oribajte sa soli, isperite u malkoj vodi i obrišite tako da posuđe bude čisto i suho. Ovakvu vrstu posuđa nemojte nikada sušiti na vrućem štednjaku.

Voštanu tkaninu najbolje je čistiti mlijekom, nakon čega ju dobro isperite, a prirodnu spužvu perite u boraksu ili slanoj vodi, nakon čega ju dobro ocijedite i isperite u čistoj vodi.

Autor: alexkalina/freeimages

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

11. svibnja 2014.
1. studenoga 2011.
3. kolovoza 2018.
Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross