0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
11. listopada 2020.

Debljanje nakon 30.

Piše Ana Zibar
Vjerujem da su mnoge od vas barem jednom pomislile kako se debljaju od vode i zraka, no da li to stvarno može biti istina? Višku kilograma uvijek doprinosi apetit ili neka zdravstvena stanja, ili genetika, a nakon 30. se žene suočavaju s promjenama na tijelu, za koje je zaslužno više faktora te se počinje javljati […]

Vjerujem da su mnoge od vas barem jednom pomislile kako se debljaju od vode i zraka, no da li to stvarno može biti istina? Višku kilograma uvijek doprinosi apetit ili neka zdravstvena stanja, ili genetika, a nakon 30. se žene suočavaju s promjenama na tijelu, za koje je zaslužno više faktora te se počinje javljati i višak kilograma.

Usporeni životni stil, nedostatak sna, promjena hormona i nagomilani stres samo su neki od razloga zbog kojih žene nakon 30. imaju višak kilograma. Metabolizam u ovim godinama postaje sve sporiji, a dokazano je kako žene nakon 30. postaju mrzovoljnije te im se aktivnosti u većini slučajeva svode na sjedenje, dok je kretanja sve manje.

Sporiji metabolizam

Ono što se najčešće podrazumijeva pod metabolizmom su različite faze sagorijevanja kalorija koje se unose u organizam, a djeluju različito, posebno nakon 30. kada metabolizam postaje sve sporiji.

Npr. kada jedete sagorijevate mali broj kalorija, maksimalno 10% od ukupno stopljenih kalorija za vrijeme dana i to je samo jedna faza.

Kako bi se izazvalo malo ubrzanje metabolizma kao pomoć mogu se konzumirati neke namirnice, ali one neće biti dovoljne kako bi osoba skinula koji kilogram.

Što se događa kad napunite 30

Sagorijevanje masti

Istraživanja pokazuju kako žene nakon 30. nemaju vremena za sebe i aktivnosti koje mogu brže sagorijevati masti, a tu je prisutan i stres koji može znatno usporiti metabolizam, a kojeg nažalost u današnje vrijeme ima u ogromnim količinama.  I zato da bi što brže sagorjeli kalorije i masnoće potrebno se što više kretati.

Jedna od grešaka koje žene rade nakon 30. su razne dijete na koje se odluče, a u kojima vide brza rješenja za smanjivanje kilograma, no takvi rezultati su kratkotrajni.

Puno kretanja

Da bi se kalorije i masnoće što brže sagorjele, potrebno se što više kretati, a to ne podrazumijeva samo vježbanje u teretani, jer je na tada rade mišići koji imaju utjecaj na samo 25% ukupnog metabolizma.

Preporučuje se svakodnevna šetnja od minimalno 30 minuta hoda jer je to za metabolizam najbolji trening. Svakako pronađite i vremena za vježbanje utezima, barem dva puta na tjedan, kako bi pomogli tijelu da se suprotstavi smanjenju mišićne mase.

Kako bi održali mišićnu masu morate spavati dovoljno, unositi više probiotske hrane, unositi što više proteina, izbjegavati šećer i ne propuštati doručak koji mora biti bogat.

Drastične promjene za žensko tijelo

Važnost obroka

Važno je i obratiti pažnju na prehranu, što znači da bi se trebali naučiti jesti svakih 5 sati. Doručak, pa nakon 5 sati ručak i nakon 5 sati večera, a između tih glavnih obroka možete jesti međuobroke koji trebaju sadržavati 100 kalorija.

Svakako pratite i kako vaše emocije utječu na apetit te pokušajte kontrolirati apetit, tako što ćete mozak prevariti aktivnošću, zdravom namirnicom ili vodom.

Pod zdravu prehranu smatraju se obroci bez mesa, koje svakako izbjegavati, a ako nikako ne možete, onda barem jedan dan imajte obrok bez mesa. Kada ste gladni juha će biti najbolje rješenje, a barem tri puta tjedno konzumirajte smoothie od zelenog povrća i voća kako bi pročistili organizam. Preporučuje se i konzumiranje dobrih masti i suhog voća, kao što su maslinovo ulje, grah, avokado, povrće, itd.

Što trebate znati o hormonima

Postavljanje ciljeva

Postavite si male ciljeve, posebno ako vam je cilj da smršavite jer se ne želite razočarati. Poboljšajte si san koji je jako važan, kao i vaše zdravlje i povećanje energije, nakon čega će i ostali rezultati doći na svoje.

Pijte dovoljno vode, primjerice dvije čaše vode u razmaku od pola sata ili sat. Voda može učiniti čuda po pitanju sagorijevanja kalorija!

Sretno!

Foto

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross