0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
26. srpnja 2017.

Dijete u četvrtoj godini

Piše Ana Zibar
Kako se razvijaju motoričke sposobnosti djeteta dijete od četvrte godine postoje sve neovisnije u svakodnevnim radnjama. Ponekad ga jedino mogu mučiti neke motoričke sposobnosti poput kopčanja gumbi jer još uvijek nisu dovoljno razvijene. Dijete sada zna samo oprati zube, ali bi ovu radnju još uvijek trebalo raditi uz vaš nadzor jer nema dovoljno koordinacije za […]

Kako se razvijaju motoričke sposobnosti djeteta dijete od četvrte godine postoje sve neovisnije u svakodnevnim radnjama. Ponekad ga jedino mogu mučiti neke motoričke sposobnosti poput kopčanja gumbi jer još uvijek nisu dovoljno razvijene.

Dijete sada zna samo oprati zube, ali bi ovu radnju još uvijek trebalo raditi uz vaš nadzor jer nema dovoljno koordinacije za temeljito pranje zubi.

Četverogodišnjaci su sada u idealnom razdoblju za učenje sortiranja stvari jer im je to zabavno i jer na taj način uče raspoznavati oblike, brojeve, boje, veličine i suprotnosti.

Ovo je idealno vrijeme da se dijete počne uključivati u obavljanje kućanskih poslova, a određena pravila će mu pružiti sigurnost što svako dijete voli i treba imati.

Djeca koja poštuju pravila i svjesna su posljedica kršenja pravila usvajaju glavne temelje samokontrole.

Djetetu u ovoj dobi treba oko 12 sati sna, a u ovoj se dobi javljaju strahovi od izmišljenih likova i mraka. S obzirom da su djeca u ovoj dobi puna energije često se bude prerano zbog čega im je još uvijek potreban popodnevni drijemež. No nikako ne smiju spavati predugo za vrijeme dana kako im se ne bi poremetio noćni san.

Dijete u četvrtoj godini pokazuje brigu za tuđe osjećaje i uvijek će utješiti nekoga tko je uzrujan ili tužan. Što dijete više razumije i govori o svojim osjećajima to će biti sposobnije izraziti i pokazati empatiju svojih osjećaja.

U ovoj dobi druga djeca imaju veliki utjecaj na dijete i sada je vrijeme kada roditelji trebaju svome djetetu objasniti da svaka osoba ima različita mišljenja i želje te da svatko voli nešto drugačije i da je to potpuno normalno kada nisi svi isti.

Četverogodišnjaci postavljaju bezbroj pitanja jer shvaćaju da za svaki događaj postoji neki razlog i sada je došlo vrijeme kada ih zanima apsolutno sve. Odgovori roditelja na ta pitanja trebaju biti kratki i zanimljivi, a ako vam u nekim trenucima dosade pitanja nemojte ne odgovarati nego pitanje preusmjerite na dijete kako bi i dalje održali konverzaciju.

Ponekad su sebični i nestrpljivi, ali roditelji su ti koji ih moraju uz puno strpljenja učiti dijeliti sa drugima.

Fizički su vrlo aktivni te vole trčati, penjati se, hodati i skakati. Jako vole glumiti i smišljati svoje scenarije jer je u ovoj dobi njihova mašta bujna.

Vole crtati te su sposobna nacrtati ljude sa glavama, rukama i nogama. U četvrtog godini postaju definirane razlike u spolovima pa znaju što dječaci nose, a što nose djevojčice. Vole imitirati svoje roditelje i oponašati svakodnevne situacije u kojima jednostavno uživaju.

Zato učite se uz puno mašte i igre jer je to ono što im najviše treba te obavezno pripazite na svoje ponašanje jer ste im vi najveći uzor kojeg će kopirati.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

10. listopada 2014.
11. rujna 2015.
13. srpnja 2020.
Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross