0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
23. rujna 2020.

Djeca i kućanski poslovi

Piše Ana Zibar
Svi mi odgađamo dijeljenje kućanskih poslova djeci u želji da im pružimo što bezbrižnije djetinjstvo, da dok su mali što više uživaju u igri, a i kućanski poslovi se puno efikasnije obave kada ih obavljaju odrasli... Ali, koliko god svi navedeni argumenti imali smisla uključivanje djece u obavljanje kućanskih poslova donosi brojne koristi baš za […]

Svi mi odgađamo dijeljenje kućanskih poslova djeci u želji da im pružimo što bezbrižnije djetinjstvo, da dok su mali što više uživaju u igri, a i kućanski poslovi se puno efikasnije obave kada ih obavljaju odrasli... Ali, koliko god svi navedeni argumenti imali smisla uključivanje djece u obavljanje kućanskih poslova donosi brojne koristi baš za njih!

Uključivanje djece u obavljanje kućanskih poslova mora biti u skladu s njihovim godinama, a samo neki od pozitivnih koristi koje one donose djeci su učenje planiranja vremena i bolje organizacije, pomoć u stjecanju životnih vještina, pružanje prilike za povezivanje s obitelji, učenje odgovornosti i jačanje samopouzdanja te prepoznavanje značaja timskog rada.

Pametno upravljanje vremenom

Vještina pametnog upravljanja vremenom i planiranja obaveza je sigurno lekcija koja je neophodna za preživljavanje u društvu. U današnje vrijeme na dnevnoj bazi treba obaviti tisuće poslova, zbog čega je organizacija postala pravi izazov kako za odrasle, tako i za djecu.

I zato obavljanje kućanskih poslova djeci pomaže u ranom stjecanju dobrih navika. Upravljanje rokovima domaćih zadaća, društvenim životom i kućanskim poslovima je dobar put u ostvarenju mudrog postavljanja prioriteta i dobrog upravljanja vremenom.

Najsretnija djeca na svijetu

Učenje nečeg novog

Možda je vaše dijete sada malo, ali neće zauvijek biti malo dijete te svaki put kada ga uključite u neki kućanski posao vi mu zapravo radite uslugu i pomažete mu da nauči nešto novo te da savlada još jednu vještinu više.

Kuhanje, pranje i vješanje rublja, pranje posuđa, usisavanje i planiranje budžeta su samo neka umijeća koja će vašoj djeci biti potrebna kada se odluče osamostaliti i preseliti od vas, a kako u školama više ne postoje sati domaćinstva . vaš dom je jedino mjesto gdje djeca kroz svakodnevne rutine mogu osposobiti samostalno obavljanje ovih poslova.

Ograničavanje sposobnosti

S druge strane, ako ćete obavljati sve te stvari umjesto njih, vi ćete zapravo ograničiti njihove sposobnosti i učiniti da neke osnovne obveze ne znaju napraviti umjesto vas. Primjerice neka djeca s 5 godina ne znaju samo obući jaknu, sa 7 ne znaju sama točiti sok, s 13 ne znaju kako oprati rublje, itd, a to nikako nije dobro za njih i njihovu budućnost.

Isto tako kućanski poslovi pružaju priliku obitelji da se još više poveže! Znate one trenutke kada jednostavno nemate dovoljno vremena da obavite sve kućanske poslove i još se uz sve to i poigrate sa svojom djecom? Ali, to možete promijeniti tako da svoju djecu uključite u poslove oko kuće, tako da vam pomognu.

Uključivanje igre

Primjerice ako idete srediti dvorište, napravite cijelu jednu igru oko toga i sudjelujte u obavljanju ovog zadatka svi zajedno, tako da svaki član ima neku ulogu. Osim što ćete na ovaj način napraviti sve što treba, vi ćete provesti vrijeme sa svojom djecom i kroz igru ih učiti obavljanju obveza.

Nemojte zaboraviti da djeca jako vole pomagati i ako im povjerite neki zadatak ona će se osjećati posebnom, a to će im pomoći i za poboljšavanje samopoštovanja.

Osobine zbog kojih dijete odrasta u jaku osobu

Učenje odgovornosti

Redovitim zadavanjem zadataka djeci pomažete da se nauče odgovornosti, a jednostavni poslovi poput pospremanja igračaka, namještanje kreveta nakon buđenja i vraćanja stvari na svoje mjesto, nisu zahtjevni, a njihovim izvršavanjem će se stvoriti osjećaj odgovornosti.

Napravite si raspored obveza i podijelite kućanske poslove s djecom, recite im kako vjerujete u njihove sposobnosti i da znate da mogu uspješno i odgovorno obaviti svaki zadatak. Svaki zadatak koji djeca izvrše će ih učiniti ponosnima i na taj ćete način direktno i pozitivno utjecati na njihovo samopouzdanje.

Poticanje samopouzdanja

Moderni kućanski uređaji su napravljeni tako da budu jednostavni za korištenje i upravljanje, tako da djeca školskog uzrasta mogu lako usisati, uključiti perilicu, itd. Pokažite im kako se slažu prljavi tanjuri nakon ručka, kamo se odlaže prljavo rublje, gdje se baca puna vreća smeća, itd. Vidjet ćete kako ćete im ovim zadacima usaditi osjećaj odgovornosti, samopouzdanja i ponosa i kako će se osjećati zrelo da vode računa o sebi.

Od malih nogu naučite svoju djecu kako se postaje produktivan član tima te kako su svi jednako odgovorni i snose posljedice ako se ispune sva očekivanja. Bilo da je riječ o generalnom čišćenju kuće ili zajedničkom sređivanju okućnice dajete djeci odličan primjer da shvate koliko su važna za cjelokupni projekt, kako bi svatko obavio svoja zaduženja na vrijeme.

Timski rad

Učenjem ovih lekcija kod kuće, gdje svi znamo da se greške lakše opraštaju, će pomoći djeci da razviju snažne vještine timskog rada, koje će kasnije koristiti u školi ili na poslu.

Tako da zaboravite na ono koliko je lakše čišćenje bez djece i uključite ih jer sudjelovanje u obavljanju kućanskih poslova formira njihovu osobnost, a ako ne znate koji radni zadaci su dobri za vašu djecu, donosim vam nekoliko ideja o poslovima za djecu različitih uzrasta.

Radne navike=Uspjeh u životu

Mala djeca

Mala djeca koja imaju od 2-3 godine su zrela za jednostavne zadatke poput skupljanja igračaka, slikovnica, itd... Djeca od tri godine mogu objesiti svoju jaknu, staviti cipelice na svoje mjesto i pomoći roditeljima prilikom postavljanja stola, tako da stavljaju neke lagane i ne lomljive stvari.

Djeca od 4-5 godina mogu pomoći oko postavljnja stola, pripremati obroke s vama, pomagati u kupovini, odlagati namirnice, vješati zajedno s vama mokro rublje, itd...

Djeca u nižim razredima

Djeca u nižim razredima osnovne škole mogu zalijevati cvijeće i vrt, obrisati pod, nahraniti kućnog ljubimca, baciti smeće, itd...

Sretno s kućnim odgojem i ne zaboravite, zadajući im zadatke djeci radite uslugu i podlogu za bolje sutra, ali naravno nemojte pretjerivati, sve mora biti u skladu s njihovim godinama.

Foto

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross