0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
30. svibnja 2019.

Djeca poštuju majke koje poštuju sebe

Piše Ana Zibar
Većina majki, čak njih 99% cijeli život ulažu u djecu te su brižne i požrtvovne majke koje su posvećene samo djeci. Sve je to divno i krasno do onog trenutka kada sve te majke shvate da su sebe zapostavile u potpunosti. Nitko ne kaže da djecu treba pustiti, ali treba naći i vrijeme za sebe […]
Većina majki, čak njih 99% cijeli život ulažu u djecu te su brižne i požrtvovne majke koje su posvećene samo djeci. Sve je to divno i krasno do onog trenutka kada sve te majke shvate da su sebe zapostavile u potpunosti.
Nitko ne kaže da djecu treba pustiti, ali treba naći i vrijeme za sebe u njihovom odrastanju jer dođe vrijeme kada ta ista djeca odrastu i počnu živjeti svoj život, a tada se majke koje su cijeli svoj svijet posvetile samo njima osjećaju iskorišteno i usamljeno.
Sebična djeca
Nije rijetkost da te iste majke kada dođe do tih trenutaka smatraju kako je život nepravedan i kako su njihova djeca sebična i nezahvalna jer umjesto zahvalnosti za sve što su napravile one dobivaju samo kritike.
S druge strane postoje majke koje i kada ostare izgledaju njegovano i sretno, a njihova djeca su ponosna na njih i s velikim poštovanjem pričaju o njima. Za takve majke se često zna čuti kako su vrijedne, ali nisu baš požrtvovne majke jer kod njih primjerice nije uvijek trebao biti topli ručak na stolu, ali su uvijek znale brinuti se o sebi.
Gdje ste pogriješili
I onda se na kraju požrtvovne majke pitaju gdje su one pogriješile? Glavni i osnovni razlog pogreške je taj što su zapostavile sebe! Djeca sama zaključuju ako se njihova mama ne brine o sebi, zašto bi se oni trebali.
Kad se majke ponašaju kao da nisu bitne i daju sve samo za djecu, tako će ih djeca i tretirati. Ništa se ne događa slučajno, a kako vi vašem djetetu dajete prvi primjer, tako ga ponašanjem i ophođenjem prema samoj sebi učite kako da se prema vama ponaša.
Puno žrtve
Zna se da briga o djeci podrazumijeva puno žrtve, ali to nikako ne znači da sebe samu trebate u potpunosti zapostaviti, a kamoli da samoj sebi trebate postati nebitni.
To što u trenucima kada sebi samoj posvetite vrijeme osjećate grižnju savjesti, ne brinite jer će to proći i nikada to nemojte poistovjećivati sa sebičnošću.
Odgovorna mama
Nekako mi se čini da je u našim krugovima još uvijek prisutno razmišljanje koje govori kako biti mama znači i biti žrtva te da mama koja brine o sebi je zapravo jedna sebična osoba, ali to NIJE TAKO!! Mama koja brine o sebi je odgovorna mama, koja svojim primjerom uči i svoju djecu da nikada ne smiju zapostaviti sebe, a to je jedino zdravo.
Svaka briga o sebi je opravdana dok god mama koja brine o samoj sebi ne zanemaruje djecu, njihove potrebe i osjećaje. Jer sebična mama nije ona mama koja brine o sebi, nego ona mama koja brine samo o sebi, a ne brine o djeci. Samo treba napraviti balans između brige o sebi i brige o djeci.
Nije sve u novcu
Nije sve u novcu koji trošite na djecu ili količini hrane koju pripremate za njih, postoji nešto i u vrijednostima koje im prenosite i ritualima koje njegujete.
Učite djecu da se mama voli i čuva, da pored prava imaju i obveze prema roditeljima te da je mama osoba koja će ih podići na noge, biti uvijek tu kada treba, ali paralelno će biti i žena koja treba vrijeme za sebe i koja drži do sebe, a ne žena koja je sobarica, kuharica ili sluškinja.
Topli doručak
I možda niste jedna od onih mama koje će ustati u ranu zoru kako bi djecu dočekao topli servirani doručak ili mama koja radi najbolje kolače, ali se potrudite da budete mama koja će napraviti sve da ima savršen odnos s djecom, jer odnos s djecom je ono što najviše trebate njegovati, jer to je ono najvažnije! Samo ljubav, prema sebi i drugima! Mame zapamtite da morate voljeti sebe i brinuti se o sebi, kako bi vas i vaša djeca voljela i jednog dana brinula o vama.
Foto: nastya_gepp/PixaBay

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross