0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
2. travnja 2018.

Dolazak djece u brak

Piše Ana Zibar
U svakom braku se barem jednom javi osjećaj očaja, a jedan od najčešćih trenutaka kada se taj osjećaj pojavi je kada dođu djeca. Istraživanja pokazuju kako se većina brakova pogorša upravo onda kada dođe dijete, a do toga pak dolazi jer jer se financijski i emocionalni resursi naglo usmjeravaju na djecu. Isto tako puno je […]

U svakom braku se barem jednom javi osjećaj očaja, a jedan od najčešćih trenutaka kada se taj osjećaj pojavi je kada dođu djeca.

djeca-i-brak

Istraživanja pokazuju kako se većina brakova pogorša upravo onda kada dođe dijete, a do toga pak dolazi jer jer se financijski i emocionalni resursi naglo usmjeravaju na djecu.

Isto tako puno je manje vremena za razmišljanje o partneru i njegovoj sreći, kao i za razvijanje romantike. Manje je i novca i vremena za posvećivanje sebi kroz hobije, punjenje energije i vrijeme relaksacije. Ma puno je manje vremena za bilo što.

Kako je to izgledalo u mom slučaju

I kod mene se dogodila prekretnica u braku kada smo dobili djecu, ali naravno ne nabolje. Svo vrijeme prije djece smo bili naviknuti na opuštanje, druženje, itd. I onda se odjednom pojavila beba koja je stalno plakala, koja nije spavala i koja je zahtijevala od 0-24.

Oboje smo zapravo bili nespremni za takve promjene koje su se dogodile našem braku, mada smo bebu željeli više od ičega i mada smo mislili kako će nam takva životna promjena odlično pasati. Ali nije, trebalo nam je jako puno vremena da posložimo stvari na svoje mjesto.

Kada se javlja želja za razvodom

U takvim trenucima su brakovi podložniji izvanbračnoj vezi ili razvodu jer dolazi do želje da se svaki partner razvija, raste i prilagođava novonastaloj situaciji. Pa čak i oni partneri koji su bili puni odanosti i ljubavi se znaju činiti totalno drugačijima kada dođu djeca.

Žena koja je bila komotna i opuštena najčešće postaje anksiozna kada se suoči s brigom oko djeteta, a muškarac koji je bio nesebično posvećen svojoj ženi prije nego su došla djeca, najčešće nakon dolaska djece osjeća nedostupno i razdražljivo.

Nesebična ljubav

Djeca zapravo od nas traže da budemo nesebični na sve načine koje nikada prije nismo niti mogli zamisliti i koje nikada prije nismo osjetili.

I baš kao i brak, roditeljstvo isto tako naglašava našu nezadovoljenu čežnju brige o nama i potiče naša sjećanja kada tu brigu nismo dobili.

Prebacivanje krivnje

U tim trenucima osjećamo ljutnju, tugu i razočaranje koje smo osjećali u djetinjstvu i sada kada smo odrasli to prebacujemo na svog partnera za kojeg nesvjesno smatramo da treba biti iscjelitelj tih rana.

Žene i muškarci najčešće drugačije doživljavaju mnoge aspekte braka, pa tako i dolazak djece, a žene u većini slučajeva rođenje djeteta doživljavaju kao najznačajniji događaj u njihovom životu dok se muškarci u tim trenucima osjećaju izbačenima od nove osobe koja je ušla u njihov život.

Muškarci i ljubomora

Iz tog razloga muškarci nakon dolaska djeteta najčešće osjećaju ljubomoru jer ljubav njihove žene nije više usmjerena samo na njih, a najviše joj zamjeraju pad seksualne želje.

I zato je sasvim normalno da kada u obitelj dođe beba parovi počnu imati probleme jer je seksualno zadovoljstvo usko povezano s bračnom srećom barem što se muškarca tiče, dok žene gube želju za seksualnim životom posebice nakon rođenja prvog djeteta.

Što žene zamjeraju

Tako da je normalno da se u tim trenucima muškarci počinju osjećati obezvrijeđenima ili odbijenima, dok žene istovremeno zamjeraju partnerima što nisu toliko uključeni i zainteresirani za dijete i zbog toga su tužne.

Žene u tim trenucima najčešće takav odnos kompenziraju s povećanom brigom za dijete i često ne žele raditi ono što su radile prije djece kako bi ojačale brak, a o pomoći oko čuvanja djeteta ne žele ni ćuti.

Muškarci onda počinju raditi do kasno i vraćaju se stvarima koje su ih nekada prije veselile dok nisu bili u vezi.

Što je presudno za razvod

Spol je često presudan za razvod zbog čega se najčešće događa da muškarci koji su povučeni ili nagli prije zatraže razvod od žena, ali i žene koje su agresivne i napadalačke će prije zatražiti razvod od onih mirnijih.

U prve četiri godine braka se događa najviše razvoda jer tada opada bračno zadovoljstvo i blijedi romantika, tko opstane sve se popravlja s vremenom i onda se ponovo sve ponavlja oko sedme ili osme godine braka. Tada se u većini slučajeva stanje u braku više ne popravlja sve do srednjih godina, kada iz braka odlaze djeca i kada se parovi ponovo mogu posvetiti samo sebi, pa bračna sreća počinje rasti.

Srednje godine

Nemojte čekati srednje godine kako bi uživali sa svojim partnerom i nemojte sve prepustiti kako bude jer ste vi ti koji utjeću na brak i vi ste ti koji mogu puno stvari promijeniti.

Potrudite se oko svog braka i oko svog partnera, biti će vam ljepše, a istovremno će biti ljepše i vašoj djeci koja će odrastati u sretnoj obitelji punoj ljubavi, koja će ih jedina u budućnosti zadovoljavati zbog čega će imati veće šanse biti sretni u životu.

Foto: StockSnap/PixaBay

One comment on “Dolazak djece u brak”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

22. listopada 2014.
12. kolovoza 2014.
Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross