0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
15. prosinca 2017.

Fasada - estetika i zaštita

Piše Ana Zibar
Fasada ili pročelje vaše kuće, na neki način, predstavlja vas, obitelj ili osobu koja u njoj živi. Dakle – nije svejedno kakvu fasadu imate! Fasada je lice, ali i odijelo vašeg doma. Zašto? Ona čuva postojanost i izdržljivost zidova objekta, omogućava ugodnost korisnicima i štiti nosivu konstrukciju od vanjskih uvjeta i temperaturnih naprezanja. Prvo o estetici […]

Fasada ili pročelje vaše kuće, na neki način, predstavlja vas, obitelj ili osobu koja u njoj živi. Dakle – nije svejedno kakvu fasadu imate!

Fasada je lice, ali i odijelo vašeg doma. Zašto?

Ona čuva postojanost i izdržljivost zidova objekta, omogućava ugodnost korisnicima i štiti nosivu konstrukciju od vanjskih uvjeta i temperaturnih naprezanja.

Prvo o estetici

Individualnost je adut – s bojom fasade daju mnogi vlasnici svojoj kući osobno lice. Ali, uočljiva boja je samo za one hrabre. Zato se većina na kraju odluči za svijetlije i prirodne boje.

Samo je važno: odabrana boja bi trebala biti u skladu s kućom i okolinom (krov, vrt) kao i kvartom u kojem se objekt nalazi.

fasada-kuce

Boje koje se nalaze u krugu boja jedna pokraj druge, stvaraju skladnu sliku fasade (kao na primjer žuto-narančasto-crveno, crveno-ljubičasto-plavo, zeleno-svijetloplavo-plavo). Fasada također može biti u skladu s uređenjem interijera.

Ovisno o površini fasade i strukturi, boje djeluju različito. Tako su tonovi plave skladni kod fine žbuke, ali kod grubih žbukanih struktura nisu.

Naglasci u boji bi se trebali koristiti štedljivo, kako bi mogli doći do svoje potpune učinkovitosti. Tako se profili, prozorske klupice ili rolete mogu dobro naglasiti sa snažnim bojama.

Fasada je i zaštita

Izolacija fasade znatno smanjuje potrošnju energije u objektu. Starija kuća obično troši previše energije za grijanje osobito preko velikih površina vanjskih zidova.

Međutim, nakon odgovarajuće izolacije fasade, vlasnici kuće ne profitiraju samo od uštede troškova grijanja. S izolacijom fasade se također povećava i udobnost i vrijednost kuće.

Najbolje bi bilo da izolaciju fasade postavlja stručna osoba. Toplinski mostovi prouzrokuju pogreške u izolaciji fasade. To ne poništava samo predviđenu uštedu energije, nego može doći kasnije i do šteta i građevinskih nedostataka koji se moraju skupo riješiti.

vreca-cementa

Pravilna izolacija fasade pomaže pri sprječavanju pojave plijesni. Izolirani vanjski zidovi imaju na unutarnjoj strani višu površinsku temperaturu.

Bilo koja verzija fasadne obloge (drvo, kamen, cigla, žbuka…) mora ispunjavati temeljni zahtjev, a to je toplinska izolacija!

Želimo li vrhunsku toplinsku izolaciju, s vanjske ćemo strane provesti toplinski sloj koji će se protezati kroz cijelu dužinu fasade.

Već u startu najbolji je izbor je izgraditi zid koji je izolacija sam po sebi, što omogućavaju vrhunski Ytong materijali. Za izolaciju već izgrađenog zida ili dodatnu izolaciju najbolje su rješenje termoizolacijske ploče Multipor.

Građevinski elementi i materijali, osobito za fasade, trebali bi imati što niži koeficijent toplinske provodljivosti jer on pokazuje bolja svojstva toplinske izolacije i time pridonosi ukupnoj energetskoj učinkovitosti samog objekta.

Gradite ili renovirajte mudro! Nek' fasada vašeg doma bude lijepa, ali neka vam sačuva i novac u džepu!

One comment on “Fasada - estetika i zaštita”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

13. prosinca 2014.
17. travnja 2019.
Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross