0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
25. travnja 2015.

Febrilne konvulzije

Piše Ana Zibar
Ako se djetetu za vrijeme visoke temperature počnu grčiti mišići u tijelu, znači da ima febrilne konvulzije. Takvi napadi su najčešći kod djece od 3mj do 5 godina, ali srećom ne oštećuju mozak i ne ostavljaju posljedice na intelektualni razvoj. Ovaj poremećaj se najčešće javlja kod djece čije su mame imale težak porod i kod […]

Ako se djetetu za vrijeme visoke temperature počnu grčiti mišići u tijelu, znači da ima febrilne konvulzije. Takvi napadi su najčešći kod djece od 3mj do 5 godina, ali srećom ne oštećuju mozak i ne ostavljaju posljedice na intelektualni razvoj. Ovaj poremećaj se najčešće javlja kod djece čije su mame imale težak porod i kod blizanaca. Rizik od razvoja epilepsije, kod djece koja su imala poremećaje febrilne konvulzije su 3%.

bolest znakovi

Nakon što se temperatura djeteta popne iznad 38,5 stupnjeva, počinju napadaji febrilne konvulzije, te dijete gubi svijest i trza nogama i rukama. Zna se dogoditi i da u tome trenutku djetetu počnu oči bježati u stranu, počinju nekontrolirano mokriti, znaju poplaviti usne i pojačano se luči slina. Ukoliko se napadaji jave kod jako male bebe, manifestirati se mogu kroz kratke pauze u disanju i mlitavost mišića.

Ukoliko ovi napadaji pogode vaše dijete, morate ostati pribrani! U tim trenucima trebate dijete položiti na trbuh ili na bok, kako djetetu jezik ne bi otišao u grlo. Stavite mu u anus čepić paracetamola i pričekajte. Nikada djetetu ne smijete nasilno otvarati usta niti ga polijevati vodom. Nakon nekoliko minuta napad će prestati! Ukoliko ne poduzmete sve mjere za skidanje temperature, ovi napadaji se mogu ponavljati tijekom dana.

Ako se ova vrsta napadaja pojavi kod vašeg djeteta, odmah posjetite liječnika, kako bi napravili detaljan klinički pregled, utvrdili stanje mozfa EEG-om i napravili laboratorijska testiranja urina i krvi.

Nakon samo par sati poslije prvog napadaja, konvulzije se mogu ponoviti, pa je najbolje da odmah nakon prvog napadaja posjetite liječnika, koji će u slučaju drugog napadaja imati pripremljenu injekciju protiv febrilnih konvulzija.

Vodite evidenciju o temperaturi djeteta, te ju snižavajte potrebnim lijekovima. Najčešće djeca za vrijeme napadaja imaju temperaturu veću od 39 stupnjeva, a nešto manji broj djece zna čak imati i temperaturu iznad 40 stupnjeva.

Respiratorne infekcije su glavni uzročnik povišene temperature, a infekcije najčešće uzrokuju virusi. Nekada roditelji niti ne primijete da dijete ima povišenu temperaturu, sve dok ne dođe do napadaja, zato budite na oprezu!

Foto: bonesdog/freeimages

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

16. studenoga 2017.
1. kolovoza 2018.
Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross