0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
17. travnja 2019.

Histerično dijete

Piše Ana Zibar
Biti roditelj sve je samo ne lako, ali mislim da to već i ptice na grani znaju, a ono na što se ja želim osvrnuti su trenuci u kojima dijete histerizira, jer mislim da su to trenuci kada roditelji najviše gube živce i ne znaju što da rade. I sama imam doma jednog takvog, a […]

Biti roditelj sve je samo ne lako, ali mislim da to već i ptice na grani znaju, a ono na što se ja želim osvrnuti su trenuci u kojima dijete histerizira, jer mislim da su to trenuci kada roditelji najviše gube živce i ne znaju što da rade.

I sama imam doma jednog takvog, a riječ je o mom mlađem sinu, koji histeriju provodi nekoliko puta u danu, ma svaki drugi puta kada nešto nije po njegovom.

Što je histerija?

Histerija se još naziva i napad bijesa, razmaženost i poremećeni sistem vrijednosti. Inače se kaže da su djeca odraz ponašanja roditelja, vjerujem da je to tako, ali iskreno ni sama ne znam kako bi si to protumačila s obzirom da imam dva sina sa dva potpuno različita karaktera i dok je jedan kralj histerije, drugi je čista suprotnost.

Kako god mislim da kada dijete histerično reagira ako nešto nije po njegovom, da je to zapravo napad bijesa koji se treba ignorirati jer kada dijete shvati da takvim ponašanjem neće postići cilj, prestat će se i tako ponašati. Sad, kada će to biti, nema pravila, nekom je potrebno duže, nekom kraće, ali sigurno mora kad tad prestati.

Nemojte vikati!

Ono u što sam sigurna i što mi je iskustvo pokazalo kao najbolje je da kada se dijete tako počne ponašati vi kao roditelj ne bi smjeli to prihvatiti kao nešto strašno i nikako ne bi trebali na vikanje odgovarati vikanjem. Zapravo kada vičete još je gore, zato to pokušajte u potpunosti izbjegavati.

Pogledajte malo dijete u tom trenutku i primijetiti ćete kako je to plakanje bez suza, što znači da je takvo ponašanje isključivo očekivanje da će takvim ponašanjem postići ono što želi.

Kakvi su vaši osjećaji?

Vikanje na vikanje nikad ne završi dobro i u takvim trenucima najbolje je da se sami roditelji zapitaju što se sa njima događa jer je ponašanje dijeteta samo rezultat osjećaja roditelja.

Djeca koja se tako ponašaju su osjetljiva djeca koja imaju naučen model ponašanja jer su na taj način naučili istjerati svoju volju.

Razmaženo dijete

Što se primjerice razmažene djece tiče, to su djeca kojoj fali pažnja roditelja, a kako bi privukla njihovu pažnju djeca ju usmjeravaju na sebe kroz takvo ponašanje.

Nažalost živimo u potrošačkom društvu, u kojem roditelji nemaju vremena razgovarati s djecom, a s djecom treba razgovarati, igrati se i šaliti. To sam npr. i sama primijetila kod mlađeg sina. Kada mu se u potpunosti posvetim njegovo ponašanje je idealno i nema mjesta za histeriju, a čim me nema onoliko koliko mu je potrebno, histerija se počen vraćati.

Puno ljubavi

Nažalost, ne mogu uvijek biti posvećena onoliko koliko mu je potrebno pa sam se i sama već pripremila na takvo ponašanje, ali sigurna sam da kako će rasti polako će poćeti i prihvaćati da nažalost mama ne može uvijek biti tu u onolikoj dozi koja bi njega zadovoljila, ali mu se zato svaki slobodan trenutak posvećujem sa puno puno ljubavi.

Kada se nađete u situaciji u kojoj dijete histerizira, umjesto da tome pridajete pažnju radije pokušajte djetetu skrenuti pozornost nečim drugim i vidjet ćete kako će zaboraviti na takvo ponašanje.

Samo faza

Teško je i ponekad stvarno naporno, ali gledajte na to kao jednu fazu u životu koja će proći i tad će već doći neka druga faza -hahaha. Ali na kraju krajeva sve je to sastavni dio roditeljstva i dok god su nam živi i zdravi sve ostalo je manje važno i lako će se proći i ova faza, i druga faza, i ona treća. Bitno je da su oni nama tu, a na nama roditeljima je da se potrudimo sve to proći što je moguće smirenije i s osmijehom na licu jer zapamtite vi ste djetetov najveći uzor u ponašanju.

Foto: jLasWilson/PixaBay

One comment on “Histerično dijete”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

31. kolovoza 2014.
7. veljače 2018.
Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross