0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
12. rujna 2018.

Ispadanje mliječnih zubi

Piše Ana Zibar
Došlo je i to doba kada su mom prvom sinu počeli ispadati mliječni zubići pa sam odlučila malo s vama podijeliti i to iskustvo i istražiti što struka o tome ima za reći. Mliječne zubiće se treba čuvati i prati od prvog dana pa sve do dana kada dođe vrijeme da počnu ispadati kako bi […]

Došlo je i to doba kada su mom prvom sinu počeli ispadati mliječni zubići pa sam odlučila malo s vama podijeliti i to iskustvo i istražiti što struka o tome ima za reći.

mlijecni-zubi

Mliječne zubiće se treba čuvati i prati od prvog dana pa sve do dana kada dođe vrijeme da počnu ispadati kako bi napravili mjesta za trajne zube.

Ispadanje mliječnih zubića

Ispadanje mliječnih zubića može potrajati i do 6 godina. Kada se mliječni zubići počnu klimati znači da je počela bitna faza u razvoju djeteta. Većina djece je vrlo uzbuđena kada im se zubići počnu klimati jer se vesele Zubić Vili, a ako vaše dijete nije jedno od njih i ako se boji da će ispadanje zubića boljeti pokušajte mu objasniti da neće ništa osjetiti jer ispadanje mliječnih zubića ne boli.

Do treće godine izrastu svi zubići, a ima ih 20. Mliječni zubići ispadaju onim redoslijedom kojim su i narasli, a počinju ispadati sa pet ili šest godina, a nekoj djeci mogu početi ispadati već s četiri godine ili tek sa sedam godina. Prvi ispadaju s donje vilice.

Tijek ispadanja mliječnih zubića

Čim trajni zub počne pritiskati odozdo, mliječni zubić se počinje klimati kako bi mu napravio mjesta. To je uobičajeni tijek ispadanja, ali neka djeca izgube mliječne zubiće i uslijed padova i ozljeda, prije nego što trajni zubić počne rasti.

Ako se mliječni zubići izgube tako, stomatolozi stavljaju malu protezu na to mjesto koja čuva mjesto za trajni zubić i sprječava probleme s kasnijim izbijanjem trajnog zuba.

Eventualne bolesti

Ako djetetu počnu ispadati zubići prije četvrte godine najbolje je da se posavjetujete sa stomatologom kako bi se isključile eventualne bolesti kao uzročnici.

Može se dogoditi i da dijete navrši sedam ili osam godina i da mu ne ispadne niti jedan zubić, ali to nije nikakav problem. Ipak u tom slučaju se svakako posavjetujte sa stomatologom kako bi procijenio situaciju.

Bez bolova

Kada mliječni zubići rastu to boli, ali kada ispadaju nema nikakve boli. Ipak ako se vaše dijete žali na bol u stražnjem dijelu zubala može biti da mu već rastu šestice za koje ne treba ispasti niti jedan mliječni zubić. Ta bol ne traje dugo, a ako je djetetu teško najbolje je da mu bol ublažite analgeticima.

Kada se zubić počne klimati trebate upozoriti dijete da se oprezno igra s njime jer se neki mliječni zubići mogu cijeli okretati jer se drže samo na jednom korijenu. Ako se zub klima, a ne želi ispasti najbolje je da ga izvadi stomatolog.

Trajni vs mliječni zubi

Trajni zubići su veći od mliječnih i to je odmah vidljivo. Manje su bijeli i imaju jače izražene fisure jer su novi i nisu istrošeni žvakanjem.

Vrlo rijetko se dogodi da trajni zubić krene prije nego što je ispao mliječni zubić, ali ako do toga dođe najbolje je posjetiti stomatologa.

Higijena zuba

Do dvanaeste ili trinaeste godine dijete izgubiti sve mliječne zubiće i tada na red dolaze šestice i sedmice. I upravo tada je higijena zuba najvažnija!

Roditeljima se savjetuje da do osme godine djeteta nadziru dijete dok pere zube, a dijete treba prati zube dječjom pastom koja ne sadrži flour koristeći količinu veličine zrna graška.

Pasta za zube bez floura

Korištenje paste bez floura se preporučuje sve dok dijete ne zna ispljunuti pastu nakon pranja zuba. Četkicu je potrebno mijenjati svaka tri mjeseca, a stomatologa posjećivati dva puta godišnje.

Važno je samo pridržavati se svih tih pravila i velike su šanse da dijete neće imati problema sa zdravljem zubi.

Naše iskustvo

Nama su ispala prva dva donja mliječna zubića i nakon samo dva dana počeli su izbijati novi trajni zubići, sad veselo čekamo i ostale. Nismo imali nikakve probleme s ispadanjem, Vita ništa nije boljelo i iščupali smo ih bez problema. Isto tako ga ne boli niti rast trajnih zubića, tako da je sve za sada prošlo potpuno bezbolno. Pišite mi u komentare kakva su vaša iskustva 🙂

Foto: Pexels.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

24. listopada 2019.
17. kolovoza 2014.
17. veljače 2016.
Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross