0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
29. studenoga 2019.

Jednostavan put do idealne težine

Piše Ana Zibar
Vježbanje se ne preporuča sve dok traje stvaranje masti, a to se događa dva do tri sata nakon obroka. U to vrijeme vježbanje je u potpunosti neučinkovito, usporava probavu, opterećuje probavljanje unesene hrane i daje protuučinak mršavljenju. I zato treba iskoristiti prirodno najaktivnije razdoblje za razgradnju masnoća, a to je između 7 i 8 sati […]

Vježbanje se ne preporuča sve dok traje stvaranje masti, a to se događa dva do tri sata nakon obroka. U to vrijeme vježbanje je u potpunosti neučinkovito, usporava probavu, opterećuje probavljanje unesene hrane i daje protuučinak mršavljenju.

I zato treba iskoristiti prirodno najaktivnije razdoblje za razgradnju masnoća, a to je između 7 i 8 sati ujutro, kada je najviša razina hormona budnosti i razina aktivacije svih životnih funkcija.

Jutarnja tjelovježba

Najbolje vrijeme za vježbanje je ujutro, prije doručka i tada se može postići idealna tjelesna težina, bez muke. Ali, treba pripaziti da jutarnje vježbe budu umjerene. Ne savjetuje se trčanje ujutro jer krvnim žilama i srcu treba najmanje tri sata nakon buđenja da postignu pun kapacitet i zato ih u to vrijeme nije dobro opteretiti većim naporima.

Zastrašujuća činjenica je da statistike pokazuju kako je veći broj iznenadnih smrti uslijed opterećenja srca za vrijeme trčanja rano ujutro, nego u bilo koje drugo doba dana.

Učinkoviti termini vježbanja

Ako baš ne možete vježbati u rano jutro prije doručka, sljedeći učinkoviti termini su vam prije ručka ili prije večere, s time da imate na umu kako su večernji sati najgora aleternativa. Najmanje se preporučuje vježbanje iza 21 sat, a jedan od razloga zašto je to tako je što se tim postupkom nadbubrežne žlijezde umjetno održavaju aktivnim, a može se dovesti i do kroničnog sindroma stresa, koji izaziva niz poremećaja u tijelu, kao i poremećaj imuniteta.

Teške vježbe poput aerobika i sprinta brzo potroše zalihe ugljikohidrata i dovode do zamora, koji pak dovodi do niza metaboličkih poremećaja, a kao rezultat daju zaključavanje vrata masnih stanica, pa se umjesto topljenja masti čuvaju jer tijelo takve teške vježbe prepoznaje kao prijetnju, a ne kao poticaj. Isto tako nakon intenzivnih vježbi u krvi dolazi do akutnog pada šećera, čime se povećava potreba za unosom hrane.

Topljenje masnih naslaga

Sve je to vrlo loše jer se masne naslage ne tope, a mozak daje zapovijed da se treba unijeti nova hrana kako bi se osigurala nužna energija za rad unutarnjih organa i kako bi se zaštitili.

Tijelo se strateški priprema za taj unos bez obzira jeli vi ili ne, pa se automatski pokreću mehanizmi za proces stvaranja masti, što uzrokuje povećanje tjelesne težine.

Najbolji izbor vježbi

Kako bi eliminirali masti savjetuje se da vježbate dulje od pola sata u kontinuitetu i to sa 50% maksimalnog kapaciteta, kako bi maksimalno poštedjeli ugljikohidrate iz zaliha tijela. Teretana je možda najbolji izbor, ali se preporuča uz korištenje stručnog nadzora profesionalnog trenera. Prema istraživanjima brzo hodanje se smatra najučinkovitije za očuvanje zdravlja.

Ženama je potrebno minimalno četiri sata aktivne vježbe tijekom tijedna, a muškarcima tri sata. Muškarcima je potrebno manje zbog razine testosterona u krvi.

Jačanje cijelog tijela

Najbolja vježba za jačanje cijelog tijela i trbušnjaka je plank. Zadržite se u položaju planka oko 20 sekundi i pritom pazite da vam cijelo tijelo dužinom od vrata do peta bude ravno te da trbuh bude čvrsto stisnut. Ako želite da vam bude malo teže pokušajte se iz položaja planka podići na glanove, jednu po jednu ruku, pa se ponovo spustiti na podlaktice, pri tome vodeći računa da vam cijelo vrijeme tijelo bude ravno i čvrsto stisnut trbuh.

Sljedeća vježba koja se preporučuje se izvodi tako da legnete na leđa, koljena skvrčite i stopalima se oslonite na pod. Stražnjicu zategnite i podignite kukove od poda. Jednu nogu ispružite i zadržite u tom položaju 20 sekundi, pa istu stvar ponovite i sa drugom nogom.

Treća vježba koja se preporučuje za jačanje tijela se izvodi tako da primite girju s obje ruke u visini prsa i da raširite stopala u širinu kukova, a zatim ispružite ruku. Torzo zarotirajte u jednu stranu, zadržite se u tom položaju nekoliko sekundi, pa se zarotirajte u drugu stranu, a da pritom cijelo vrijeme držite čvrsto stisnut trbuh i ruke ispružene. Nikako nemojte pomicati kukove, već se trudite da pomak bude samo iz trupa.

Dugotrajni rezultati

Ovo su tri vježbe koje se savjetuje uvrstiti u jutarnju tjelovježbu za mršavljenje. Prvo 25 minuta laganog treninga u kojem ćete koristiti 50% svoje snage, a za kraj izvedite nekoliko puta gore spomenute vježbe za jačanje tijela i vrlo brzo ćete vidjeti rezultate s kojima ćete biti jako zadovoljni.

Foto: lograstudio/PixaBay

One comment on “Jednostavan put do idealne težine”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

17. listopada 2018.
10. lipnja 2019.
Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross