0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
5. travnja 2017.

Kada preći na čvrstu hranu

Piše Ana Zibar
Mnoge se majke pitaju kada je najbolje vrijeme da njihove bebe počnu jesti krutu hranu, tj. kada je pravo vrijeme za uvođenje kašica u njihovu prehranu. Većina pedijatara preporuča uvođenje krute hrane, sa navršenih 6 mjeseci, ali ako beba doji. Ako beba ne doji, nego je na adaptiranom mlijeku, onda se preporuča uvođenje krute hrane […]

Mnoge se majke pitaju kada je najbolje vrijeme da njihove bebe počnu jesti krutu hranu, tj. kada je pravo vrijeme za uvođenje kašica u njihovu prehranu. Većina pedijatara preporuča uvođenje krute hrane, sa navršenih 6 mjeseci, ali ako beba doji. Ako beba ne doji, nego je na adaptiranom mlijeku, onda se preporuča uvođenje krute hrane sa 5 mjeseci.

Od 5-og ili 6-og mjeseca pa nadalje, djetetu je potrebno više proteina, energije, željeza i ostalih hranjivih sastojaka, kako bi se pravilno razvijalo i raslo. Već od 4-og mjeseca, beba je spremna grickati i žvakati, što majke koje doje mogu i potvrditi.

Ono što je važno znati je da se ne morate striktno pridržavati pravila kad krenuti sa krutom hranom, jer je svako dijete individualno, pa će tako neko dijete biti spremno već sa 4 mjeseca krenuti na krutu hranu, dok će drugo biti spremno nešto kasnije.

Neka vas nitko ne požuruje na ovaj korak, a nemojte niti vi svoje dijete uspoređivati sa drugom djecom. Pratite ritam svoje bebe, a vi kao majka najbolje ćete znati što joj je potrebno.

Ako pak ne znate kako bi prepoznali da je beba spremna na ovaj korak, najbolje ćete to prepoznati po ovim znakovima:

  • ako dijete traži mlijeko češće nego inače
  • zanima ga hrana koju vi jedete
  • još je gladno poslije mliječnog obroka
  • nakon što već neko vrijeme spava cijelu noć, sada se počelo buditi gladno
  • nervozno je i ne smiruje se niti nakon što ga nahranite mlijekom

Ako dijete pokazuje samo neke od navedenih znakova, vrlo vjerojatno je spremno za uvođenje krute hrane u prehranu. Ako niste sigurni sami i ne bi htjeli uvoditi krutu hranu na svoju ruku, najbolje je da se konzultirate sa pedijatrom, koji će vam odrediti plan prehrane.

Krutu hranu treba početi uvoditi u vrijeme kada ste i beba i vi opušteni i smireni, i kada beba nije toliko gladna. Nudite krutu hranu prije ili nakon mliječnog obroka, kako vam najbolje odgovara.

Krutu hranu nemojte nikako davati bebi, kada je beba gladna, jer će takav pokušaj loše proći. Beba se postepeno treba navikavati na krutu hranu, a vi se morate oboružati strpljenjem. Vrlo vjerojatno će bebi sve što joj na početku ponudite biti odbojno, ali zato trebate biti strpljivi i uporni.

Osim prihvaćanja krute hrane, beba se mora naviknuti i jesti takvu hranu, pa kada joj hrana počne ispadati iz usta, to ne znači da joj se ne sviđa, nego da joj je potrebno još vježbe.

Ako pak beba nikako ne želi prihvatiti hranu koju joj nudite, probajte ponovo sutradan, a ako i tada odbija, pokušajte sa nekih drugim okusom.

U početku svakodnevno bebi nudite male količine, samo nekoliko žličica, a kako se beba bude navikavala, povećavajte dozu. Na kraju bi vam beba trebala jesti dva do tri puta na dan krutu hranu. Ako pak beba traži još, dajte joj još, pratite njene potrebe.

U svakom slučaju imajte na umu da je svaka beba drugačija i da se nikako ne smijete uspoređivati sa drugima. Pratite ritam i potrebe svoje bebe i sve će biti u redu 🙂 Uz kašice je važno da dijete nastavi dojiti ili piti adaptirano mlijeko, pa nemojte slučajno sa time prestati.

Foto: Pixabay/Ajale

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

9. veljače 2018.
10. siječnja 2018.
9. prosinca 2015.
Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross