0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
15. kolovoza 2016.

Kada preći na kašice

Piše Ana Zibar
Svaku majku brine kada je najbolje vrijeme da pređe na kašice, te kada ih treba početi uvoditi u djetetovu prehranu. Većina doktora preporuča uvođenje kašica sa 6 mjeseci, ali samo ako beba doji. Ako beba ne doji, počnite uvoditi kašice sa djetetovih 5 mjeseci. Znači, od 5-og ili 6-og mjeseca djetetu je potrebno više energije, […]

Svaku majku brine kada je najbolje vrijeme da pređe na kašice, te kada ih treba početi uvoditi u djetetovu prehranu. Većina doktora preporuča uvođenje kašica sa 6 mjeseci, ali samo ako beba doji. Ako beba ne doji, počnite uvoditi kašice sa djetetovih 5 mjeseci.

kasice

Znači, od 5-og ili 6-og mjeseca djetetu je potrebno više energije, željeza, proteina i ostalih hranjivih sastojaka, kako bi dijete pravilno raslo i razvijalo se. Od 4-og mjeseca je bebe spremna žvakati i grickati, a to najbolje mogu i potvrditi one majke koje doje.

Ne morate se striktno pridržavati pravila za uvođenje kašica u prehranu djeteta, jer je vaše dijete individua za sebe. Jedno dijete će biti spremno već sa 4 mjeseca, dok će drugo biti spremno za kašice, ipak nešto kasnije.

Nedajte nikome da vas požuruje na ovaj korak, a svoje dijete nemojte uspoređivati sa niti jednim drugim djetetom. Pratite ritam svoje bebe i znati ćete kada je došao trenutak za kašice.

Najbolje ćete prepoznati taj trenutak po:

- ako je dijete gladno i nakon mliječnog obroka

- ako dijete traži češće mlijeko nego inače

- nervozno je i ne može se smiriti niti nakon mliječnog obroka

- ako traži mlijeko češće nego inače

- nakon spavanja se budi jako gladno

Dijete može pokazivati i samo neke od navedenih znakova i znači da je spremno za uvođenje krute hrane. Ako pak nikako niste sigurni, najbolje će biti da se konzultirati sa pedijatrom, koji će vam onda odrediti plan prehrane.

Krutu hranu uvodite samo onda kada ste i vi i beba smireni i opušteni, te kada beba nije jako gladna. Kašice je najbolje nuditi nakon ili prije mliječnog obroka.

Ako je beba gladna nemojte joj nuditi kašicu jer će taj pokušaj loše proći. Bebu trebate na kašicu navikavati postepeno, te morate biti oboružani strpljenjem. Sve što na početku bebi ponudite, biti će joj vrlo vjerojatno odbojno, no na vama je da budete uporni i strpljivi.

Osim što beba treba prihvatiti krutu hranu, ona se mora i naučiti jesti takvu vrstu hrane. Kada joj hrana počne ispadati iz usta, ne mora nužno značiti da joj se ne sviđa, nego da treba vježbati jesti.

Ukoliko beba ne želi niti nakon par dana prihvatiti hranu koju joj nudite, pokušajte ponovo sutra dan ili pokušajte sa nekim drugim okusom. Nudite bebi svaki dan male količine kašice, najbolje samo nekoliko žličica, a kako će se beba navikavati, samo joj povećajte dozu.

Na kraju kada se beba navikne i prihvati kašice, trebala bi ih jesti dva do tri puta na dan, a ako vas traži još, samo joj dajte, jer vi trebate pratiti njene potrebe.

Svaka je beba drugačija i to trebate imati na umu, pa ju nemojte sa nikim uspoređivati! Pratite potrebe i ritam svoje bebe, i sigurno će sve biti u redu. Uz uvođenje kašica dijete treba nastaviti dojiti ili piti adaptirano mlijeko, pa nemojte slučajno prestati sa mliječnim obrocima.

Foto: HebiFot/Pixabay

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

1. studenoga 2011.
Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross