0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
24. kolovoza 2016.

Kako dijete pripremiti za školu

Piše Ana Zibar
Kretanje u školu po prvi puta je za dijete i roditelj jedan veliki korak u odrastanju. Kako bi vi kao roditelj svoje dijete dobro pripremili za početak školskog razdoblja, donosim vam par savjeta 🙂 Dosta vremena prije početka školske godine počnite pripremati svoje dijete. Govorite djetetu o školi, što mu je sve potrebno u školi […]

Kretanje u školu po prvi puta je za dijete i roditelj jedan veliki korak u odrastanju. Kako bi vi kao roditelj svoje dijete dobro pripremili za početak školskog razdoblja, donosim vam par savjeta 🙂

olovke

Dosta vremena prije početka školske godine počnite pripremati svoje dijete. Govorite djetetu o školi, što mu je sve potrebno u školi i što sve može očekivati. Nikada dijete nemojte plašiti sa školom! Škola djetetu mora predstavljati nešto dobro, i to je ono što vi kao roditelj morate postići!

Neka dijete zna da će u razredu sa njime biti puno djece, te da će imati jednu učiteljicu, zbog čega neće uvijek moći izraziti svoje mišljenje onda kada želi. Djetetu to treba biti normalno, kako se slučajno ne bi osjetilo odbačeno. Ukoliko je dijete prije škole išlo u vrtić onda mu je ova situacija već poznata.

Svome djetetu trebate dati do znanja da ste jako zainteresirani za njegova iskustva vezana za školu, ma kakva god ona bila. To mu morate pokazivati svaki dan! Uvijek djetetu budite rame za plakanje, te mu pomozite uvijek kada mu je pomoć potrebna.

Pripremajte dijete na domaće zadaće, tako da mu objasnite što je to i da zna da kod njih nema iznimka. Domaće zadaće se uvijek mora napisati, a pisati ih treba isključivo dijete, a nikako ne vi kao roditelj! Sa tim postupcima ne pomažete djetetu, nego mu samo odmažete. Ukoliko mu je potrebna pomoć prilikom pisanja zadaća, obavezno mu pomozite, ali tako da sjedite pored njega i pomažete, ne da pišete umjesto njega.

Nikada dijete ne tjerajte da samo piše zadaće, pogotovo ako mu to predstavlja problem ili nešto ne zna. Pisanje zadaće nije vrijeme za učenje o samostalnosti, ona dolazi sa vremenom, kasnije.

Prvo polugodište djetetu predstavlja stresno razdoblje, zbog čega vi kao roditelj morate biti puni razumijevanja. Ukoliko je dijete nesretno, obavezno razgovarajte sa njime.

Ako se zbog nekog razloga, koji već od prije postoji, vaše dijete ne osjeća ugodno pred drugom djecom, razgovarajte o tome. Uvijek pokušajte pronaći način da dijete riješi problem!

Kakvu god reakciju vaše dijete imalo na početku školske godine, prihvatite ju! Neka dijete zna da u potpunosti ima vašu podršku, te ga nikako nemojte uvjeravati da nije tako kako mu se čini. Ako ćete ga uvjeravati u suprotno od njegovih osjećaja, dijete će se osjećati neshvaćeno. Pomozite djetetu pronaći razlog zbog kojeg se tako osjeća, te mu ponudite pronaći riješenje kako bi se dijete umirilo.

Neka dijete zna da će u školi morati biti tiho i mirno dok god nastava traje. Pripremite dijete i na vremenski rok trajanja školskog sata, kako se ne bi šokiralo kada nastava počne.

Dijete mora znati da postoji vrijeme za užinu, kao i vrijeme za odlazak u wc. Ukoliko dijete ne može trpiti do zvona na odlazak na wc, recite mu da se treba bez straha javiti učiteljici.

Dijete nikada ne smijte uvjeravati da će mu u školi biti super i da će imati super prijatelje. Neka zna da će škola biti puna djece i da će nakon nekog vremena steći prijatelje. Dijete samo treba pronaći prijatelje koji mu odgovaraju, a vi mu trebate biti podrška, te ga svakodnevno pitati i slušati o novim prijateljstvima i događajima.

Djeca se uglavnom vesele krenuti u školu, a vi im trebate tu sreću zadržati i nakon nekog vremena! Ne govorite djetetu da ne zna što ga očekuje!

U početku se ne opterećujte sa djetetovim ocjenama, nego se brinite samo o tome kako će dijete prihvatiti školu i novonastalu situaciju, koja je izuzetno važan temelj za dalje u životu. Hmmmm ne čeka vas nimalo lak zadatak 🙂 Sretno!

Foto: CSPB/Pixabay

One comment on “Kako dijete pripremiti za školu”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

7. prosinca 2014.
1. srpnja 2014.
25. siječnja 2018.
Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross