0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
3. prosinca 2014.

Kako hraniti mačku

Piše Ana Zibar
Vlasnici mačaka često se pitaju na koji način pravilno hraniti svog ljubimca, te da li uopće pravilna prehrana za mačke postoji. Naravno da postoji! Samo uz pravilnu prehranu možete svojim mačkama pružiti ono što im treba. Pravilna prehrana je bitna od prvog dana života jedne mačke. Prehrana je vrlo bitna za mačje zdravlje i daljnji […]

Vlasnici mačaka često se pitaju na koji način pravilno hraniti svog ljubimca, te da li uopće pravilna prehrana za mačke postoji. Naravno da postoji! Samo uz pravilnu prehranu možete svojim mačkama pružiti ono što im treba. Pravilna prehrana je bitna od prvog dana života jedne mačke. Prehrana je vrlo bitna za mačje zdravlje i daljnji razvoj.

neli

Mačke koje žive u prirodi znaju najbolje brinuti same o sebi, no ukoliko žive kao kućni ljubimci, njihovi vlasnici su ti koji im moraju pružiti sve što im je potrebno. Mačkama se nikada ne bi smjelo u zdjelicu ubacivati bilo što, jer to za njih nije zdravo. Mačke kao i sva druga živa bića imaju svoje prehrambene potrebe, pa bi bilo dobro da ih ispunjavate kako bi vaša mačka bila zadovoljna i sretna.

Ono što je važno znati je to da su mačke mesojedi, pa ih niti ne pokušavajte učiniti vegetarijancima. Mačke su oduvijek lovile i bile pravi lovci, sve dok ih čovjek nije pripitomio. No, mada su pripitomljene, mačke i dalje imaju potrebu za istom prehranom kao i kada su ju same lovile.

Mačke nikada nemojte hraniti hranom za pse, pa ukoliko imate oba kućna ljubimca, hranite ih zasebno. Mačja prehrana treba biti raznovrsna, pa ju nikada nemojte hraniti samo jednom vrstom hrane, kao primjerice samo ribom ili samo mlijekom, jer im se na taj način može narušiti zastupljenost svih hranjivih tvari u organizmu.

Količina obroka koji je mački potreban ovisi o njenoj veličini, starosti, spolu i vrsti hrane. Primjerice postoji formula koja glasi da mačka koja ima 5kg treba pojesti 200g hrane dnevno, pa vam može poslužiti kao pomoć. Dnevnu dozu možete podijeliti u dva puta, kako bi vaša ljubimica imala obrok ujutro i navečer.

Mačke se nikada ne hrane hranom koja je došla direktno iz hladnjaka, za njih je najzdravije i najbolje da da hrana bude sobne temperature. Njihova idealna prehrana se sastoji od crvenog i bijelog mesa, ribe, jetrica i srca, piletine, jaja, kuhane riže i neslanog sira.

Za sprečavanje parazita kod mačke, morate paziti da dobro skuhate meso i ribu prije nego što ih servirate mački. Mačke lakše podnose i probavljaju kuhanu hranu, a kada im servirate ribu bitno je da ju temeljito očistite od svih kosti.

Pripremanje hrane može oduzeti dosta vremena, pa ukoliko nemate vremena za kuhanje, možete svojoj mački ponuditi i gotovu hranu koju možete kupiti u svakom dućanu za kućne ljubimce. U gotovoj hrani nalaze se svi hranjivi sastojci koji su neophodni jednoj mački, a dobra je i za smanjivanje zubnog plaka i nastanka kamenca.

U dućanima za kućne ljubimce možete pronaći dvije vrste hrane, a to su suha i mokra hrana. Suha i mokra hrana se razlikuju prema udjelu vode. Ukoliko ste svoju mačku hranili domaćom hranom, a sada želite preći na gotovu, prelazite postepeno.

Osim hrane mački je jednako bitna i voda, koja uvijek treba biti svježa i hladna. Mačke lakše podnose glad nego žeđ, pa pripazite da uvijek ima vodu u zdjelici, posebno ako mačku hranite suhom hranom.

Foto: ZibarPhotography

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross