0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
16. svibnja 2015.

Kako imati savršen travnjak

Piše Ana Zibar
Kako bi imali lijepi i zeleni travnjak, u nastavku vam donosim nekoliko trikova za održavanje. Za sadnju travnjaka najbolje je kasno ljeto ili rana jesen, jer su u to doba temperature svježije, pa je tlo vlažno i toplo, što je odličan temelj za početak rasta trave. Prije sadnje trave, pograbljajte otpad i uvenulu travu, a […]

Kako bi imali lijepi i zeleni travnjak, u nastavku vam donosim nekoliko trikova za održavanje.

lijepi travnjak

Za sadnju travnjaka najbolje je kasno ljeto ili rana jesen, jer su u to doba temperature svježije, pa je tlo vlažno i toplo, što je odličan temelj za početak rasta trave.

Prije sadnje trave, pograbljajte otpad i uvenulu travu, a mjesta gdje trebate posijati travu razrahlite na dubinu 2,5 cm. Ukoliko je na nekim mjestima trava uništena zbog kemikalija, pseće mokraće ili benzina, taj dio zemlje iskopajte i nasipajte novu zemlju.

Na novu zemlju trebate razgrnuti 5-7,5 cm komposta za sadnju, pa ga poravnati as grabljama u ravnini sa okolnim tlom. Dan prije nego mislite sijati travu, sjeme trave pomiješajte sa vlažnim pijeskom u jednakim količinama. Vlaga koju sadrži pijesak će potaknuti klijanje trave.

Zajedno sa pijeskom rasipajte sjeme, jer će to pomoći sjemenu da se zadrži na tlu i ukoliko bude vjetrovit dan. Tankim slojem komposta prekrite sjeme i lagano zalite, samo pazite da ne isperete sjeme. Dva do tri puta na dan zaljevajte zasijano područje. Najbolje je zaljevati sa sitnim raspršivačem. Zalijevajte tako sve dok sjeme ne proklija, a nakon toga nastavite zaljevati redovito sve dok se trava ne zakorijeni.

Nikada nemojte kositi travnjak uvijek u istom smjeru. Prilikom košnje travnjaka izmjenjujte poprečnu košnju u jednom smjeru, a kositi možete i dijagonalno.

Najbolje vrijeme za košnju travnjaka je sredinom dana ili u drugoj polovici prijepodneva. To vrijeme je najbolje jer se tada jutarnja rosa osuši, a trava i dalje zadržava svježinu. Prilikom košnje ne smijete skidati trećinu vlati trave, a uvijek uzdržavajte visinu trave 2,5 cm, jer je ta visina najbolja za lijep izgled trave, te spriječava širenje korova i mahovine, a potiče i razvoj dubljeg korijena.

Travnjak će biti dobro održavan, ako ga održavate sa oštrim noževima kosilice, koje trebate redovito oštriti metalnom turpijom. Ne morate redovito zalijevati travnjak, nego samo prilikom zalijevanja dobro natopite travnjak. Malo vode na travnjaku može napraviti više štete nego koristi, a natopljeni travnjak će vrlo brzo biti zelen i savršen.

Foto: Hills22/freeimages

One comment on “Kako imati savršen travnjak”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross