0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
12. ožujka 2015.

Kako izabrati dobra kolica

Piše Ana Zibar
Biranje kolica za bebu koja je na putu nije nimalo lak zadatak. Po osobnom iskustvu znam da nisam imala pojma što valja, niti na koje stvari treba obratiti pažnju, pa sam naravno pogriješila, i sada se sa svojim kolicima borim svaki dan. Iz tog razloga htjela sam sa vama dragim ženama, budućim majkama podijeliti neke […]

Biranje kolica za bebu koja je na putu nije nimalo lak zadatak. Po osobnom iskustvu znam da nisam imala pojma što valja, niti na koje stvari treba obratiti pažnju, pa sam naravno pogriješila, i sada se sa svojim kolicima borim svaki dan. Iz tog razloga htjela sam sa vama dragim ženama, budućim majkama podijeliti neke bitne stvari na koje trebate obratiti pažnju prilikom kupnje kolica.

kolica dijete

Mnoga kolica se prodaju 3 u 1, što je zapravo najbolje jer se sva tri modela pričvršćuju na istu konstrukciju, zbog čega je kasnije sve puno jednostavnije. Prvi model ove vrste kolica je košara, u kojoj će dijete boraviti prvih 6 mjeseci. Košare su najizdržljivije, i tu nemate što puno birati, jer u njima leži potpuno mala bebica do svojih 6 mjeseci, nakon čega prelazite na sportska model.

Košara treba biti potpuno ravna i udobna, te ponekad može u potpunosti zamijeniti krevetić, kada ste primjerice u gostima. Auto sjedalica koja dolazi u ovom kompletu 3 u 1, je vrlo praktična, jer će poslužiti za sigurnu vožnju djeteta u autu, sve dok dijete ne dostigne 9 kila.

Auto sjedalica je jednostavna za premještanje iz auta na kolica, i obrnuto, te vam ona može u potpunosti zamijeniti druge nastavke za kolica. Bebe se najviše vole voziti u auto sjedalicama jer ih jajasti oblik podsjeća na mamin trbuh, a i praktično je što nakon vožnje ne morate bebu vaditi iz sjedalice kako bi ju stavili u kolica.

Ono što je bitno kod auto sjedalice, a što ja nisam imala, niti znala da će mi biti potrebno, je zaštita oko djetetove glave, koja je zapravo mali mekani jastučić u obliku polumjeseca, a koji bebinu glavu drži na mjestu, te stvara udobnost bebi, ako beba zaspi. Meni je djetetova glava samo išla lijevo desno, kada bi zaspalo! Zato pazite da auto sjedalica koju kupujete ima tu zaštitu.

Sportska kolica koja su treći dio kolica 3 u 1, a koja možete i zasebno kupiti trebaju biti čvrste konstrukcije, sa jednostavnim sistemom sklapanja, lagana, itd. Koliko god vam se sada te stvari činile zanemarive, vjerujte nisu, i ako ne odaberete kolica sa tim kvalitetama, požaliti ćete.

Isto tako sistem sklapanja kolica je vrlo bitan, tako da su najbolja ona kolica koja možete sklopiti u stojećem položaju. Kolica koja se sklapaju na način da osoba koja ih sklapa mora čučnuti, znaju biti vrlo nezgodna.

Težina kolica trebaju biti što lakša, kako bi vam ukoliko se penjete uz brijeg, guranje kolica bilo što lakše, te kako bi ih lakše podigli i prenijeli do željenog mjesta.

Ručka kolica je VRLO BITNA! Kolica se jednom ručkom su praktičnija jer ih možete gurati samo jednom rukom, dok vam druga ruka može biti slobodna. Kolica sa dvije ručke nikada nećete moći gurati samo jednom rukom, pa su zato vrlo nepraktična, ukoliko bebu u nekom trenutku držite u rukama, a da pri tom gurate kolica.

Ono što je meni najbolji dio kolica koja imaju tu mogućnost, je okretanje ručke u smjeru koji vama odgovara. Moja kolica to nisu imala i meni je to jako falilo dok sam u njima vozila svoj mali smotuljak. Jer nakon što dijete prestanete voziti u košari, ono se okreće prema naprijed u smjeru vožnje, i ukoliko puše vjetar ili dijete zaspi, pa želite imati nadzor nad njim, ne možete okrenuti dijete sebi, nego morate svako malo stati i provjeravati ga, ili ga dodatno štititi od vjetra ili sunca. Ručka koju možete okrenuti na stranu koja vam odgovara uvelike olakšava!

Položaji koje nude kolica su isto tako jako bitni, a najbitnije je da kolica nude ležeći položaj, kako bi beba mogla odspavati u miru kada god poželi i gdje god se vi nalazili. Košara koja se nalazi ispod kolica treba biti čvrsta i velika, kako bi vam u nju stale sve potrebne stvari.

Dodaci za kolica su isto tako bitni, ali ne trebaju presuditi određenom modelu prilikom kupnje, jer dodatke možete kupiti i naknadno. Bilo bi poželjno kada bi kolica imala kabanicu za zaštitu od kiše, kišobran za zaštitu od sunca, navlaku za hladnije vrijeme, te veliku i kvalitetnu torbu.

Kolica su jako skupa u današnje vrijeme, pa cijena najčešće presudi koja ćete kolica kupiti. No, usprkos tome pokušajte da vam kolica imaju što više gore navedenih točki, jer ćete kolica koja kupite koristiti svaki dan barem dvije godine od kada se dijete rodi, zbog čega je vrlo bitno kakve su kvalitete, te je to sigurno proizvod za dijete u koji trebate najviše investirati. Sva ostala pomagala za dijete nećete koristiti toliko često i toliko dugo, kao kolica.

Ako sam nešto izostavila, a zanima vas, šaljite pitanja u inbox... Pusa

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

1. studenoga 2011.
25. siječnja 2016.
Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross