0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
19. prosinca 2014.

Kako kupiti djetetu opremu za skijanje

Piše Ana Zibar
Zimske radosti razveseljuju mnoge, a posebice one najmlađe. Ako ste se možda odlučili odvesti vaše dijete na skijanje ove godine, vjerujte da nećete pogriješiti. Dijete će uživati, a ono što vi za početak morate napraviti je kupovina opreme za skijanje. U nastavku vam donosim na koji se način kupuje oprema za skijanje. Prilikom kupnje skija […]

Zimske radosti razveseljuju mnoge, a posebice one najmlađe. Ako ste se možda odlučili odvesti vaše dijete na skijanje ove godine, vjerujte da nećete pogriješiti. Dijete će uživati, a ono što vi za početak morate napraviti je kupovina opreme za skijanje. U nastavku vam donosim na koji se način kupuje oprema za skijanje.

skijanje

Prilikom kupnje skija djetetu, nikako mu nemojte kupovati skije za broj veće, kako bi ih moglo nositi i druge godine. To je velika pogreška, jer veće skije otežavaju namještanje prije skijanja. Uvijek kupujte pravu djetetovu veličinu.

Ukoliko ste zabrinuti za kvalitetu skija, ne brinite jer proizvođači skija svake godine proizvode sve bolje i bolje modele skija, koje osim boljeg izgleda olakšavaju i skretanje prilikom samog skijanja. Prilikom odabira skija za dijete, uzmite u obzir njegovu visinu i težinu, kao i vještinu skijanja. Lakšoj djeci u pravilu se kupuju skije koje dosežu visinu ramena, a težoj djeci se kupuju skije koje dosežu visinu očiju.

Kada kupujete skije obratite pozornost i na uzrast svog djeteta, što znači da manjem djetetu vrhovi skija trebaju biti između obraza i grudi, dok starijem djetetu  trebaju dosezati vrh nosa. Ako vas muči koje skije odabrati, nećete pogriješiti odabirom kraćih skija.

Za skijanje je jako bitna suha, odgovarajuća i topla pancerica. Pancerice uvijek trebate kombinirati sa termo čarapama, koje će nogu djeteta sačuvati od povreda i hladnoće, te najvažnije od svega je da će sačuvati skočne zglobove. Kod kupnje pancerica dijete ih obavezno treba isprobati, te treba imati termo čarape na nogama, kako bi moglo realno prosuditi veličinu i udobnost.

Najbolje kvalitete moraju biti vezovi na pancericama, koji su najbitniji kod prevencije povrede. Vezovi se podešavaju prema spolu, starosti djeteta, znanju skijanja i tjelesnoj težini. Prije montiranja vezova pročitajte upute, a za veću sigurnost radije ih prepustite na montiranje u ruke stručnjaka.

Kod određivanja dobrog broja pancerice, najbolje je dauložak pancerice izvadite van, pa neka onda dijete stavi nogu u njega, kako bi se mogli popipati prsti na nogama i vidjeti da li veličinama odgovara. Najbolje odogvara ako je u prostoru između vrha nožnog prsta i kraja uloška ostalo jedan centimetar, kako bi bila omogućena cirkulacija toplog zraka u pancericama. Nakon što dijetetu odgovara veličina uloška, na nogu mu je potrebno navući cijelu pancericu, pa tek ako mu i tako odgovara veličina i ako mu je udobno, znači da su pancerice odgovarajuće.

Kada namještate pancerice rist i peta moraju biti učvršćeni, a prsti slobodni. Najbolje je da dijete naučite da samo oblači i skida pancerice. Pancerice se nikada ne smiju kupovati bez djeteta, jer se moraju isprobati. Najskuplje pancerice nisu i najbolje pancerice, a uglavnom su namijenjene za utrke, te nisu prigodne za cjelodnevni boravak na snijegu.

Odijelo za skijanje mora biti funkcionalno, ne smije sprječavati kretanje, te mora štititi od snijega, vjetra, hladnoće i kiše. Vrijeme na skijalištima je često promijenjivo, pa svoje dijete obucite slojevito. Za one najmanje najbolji su jednodjelni kombinezoni.

Skijaške naočale su obavezna oprema kod skijanja jer štite od blještavog snijega, jakog sunca koje zasljepljuje, mehaničkih povreda, vjetra i ultraljubičastog zračenja. Naočale za skijanje trebaju ventilirati, kako se staklo prilikom skijanja ne bi zamaglilo. Skijaške naočale ne smiju sužavati vidno polje i trebaju prekrivati samo dio lica oko očiju. Obične naočale ne mogu zamijeniti skijaške, jer prilikom se mogu potrgati i može doći do ozljede.

Skijanje bez kacige je vrlo opasno, pa nemojte puštati na skije dijete bez kacige, a i vi nosite kacigu prilikom skijanja, ako ne zbog sebe, barem zbog djeteta da mu budete primjer. Objasnite djetetu važnost nošenja kacige, te moguće posljedice ukoliko ju ne nosi.

Štapovi za skijanje nisu potrebni maloj djeci, jer ona prvo moraju naučiti održati ravnotežu na skijama bez štapova, te moraju naučiti skijati.

A ukoliko je vaše dijete zainteresirano za snowboard, obratite pažnju da je prilikom kupnje visina snowboarda između grudi i obraza i pazite da je snoeboard što manji, kako bi bilo što lakše kretanje na njemu. Odijelo za snowboard su široke hlače i jakne koje su na stražnjem dijelu duže zbog čestog sjedenja, i imaju zadebljanje na laktovima. Osim osnovne opreme, u specijaliziranim dućanima postoji još puno dodatne opreme, koja je namijenjena za snowboard.

Foto: efimova/freeimages

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

18. veljače 2015.
Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross