0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
8. listopada 2018.

Kako naučiti dijete na radne navike

Piše Ana Zibar
Mala djeca ne razlikuju svoje želje od sebe, njima je to isto. Kada se djetetu neka želja ne ispuni ono misli kako mu je uskraćena ljubav i kako ga odbacujete. Ono što vi kao roditelj trebate napraviti je biti ustrajni, pa čak i u situacijama kada je dijete dramatično. Radna navika se gubi kada se […]

Mala djeca ne razlikuju svoje želje od sebe, njima je to isto. Kada se djetetu neka želja ne ispuni ono misli kako mu je uskraćena ljubav i kako ga odbacujete. Ono što vi kao roditelj trebate napraviti je biti ustrajni, pa čak i u situacijama kada je dijete dramatično.

Radna navika se gubi kada se planirane aktivnosti izbjegavaju ili ako se od njih lako odustaje jer se čine preteške za dijete ili dijete jednostavno nije zainteresirano.

Formirane radne navike

Za postizanje uspjeha u životu formirane radne navike su jako važne, a ako se roditelji potrude da ih dijete usvaja od najranijeg djetinjstva, kasnije su od presudnog značaja u formiranju pravilnog odnosa prema radu kroz sazrijevanje i odrastanje.

Samokontrola nije izgrađena u djetinjstvu i normalno je da dijete nije u stanju kontrolirati svoje ponašanje onda kada bi trebalo. Upravo zbog toga za dijete rad predstavlja određenu neugodnost. A tu na snagu dolaze roditelji čiji je zadatak da djetetu pomognu na način da postavljaju jasna pravila i pravilno usmjeravaju dijete.

Ono što dijete treba shvatiti je da postoje zadovoljstva koja su štetna kao što su primjerice previše vremena provedenog pred računalom ili previše konzumacije slatkiša, ali i da postoje nugodnosti koje su korisne kao što su kulturno ponašanje za stolom, pospremanje igračaka, redovito održavanje higijene i učenje.

Roditelji imaju najvažniju ulogu

U svemu tome veliku ulogu igraju i roditelji koje dijete oponaša i ako roditelji sve te stavke odrađuju svakodnevno dijete će ih lakše savladati jer ući od roditelja.

Što se uskraćivanja tiče i neprihvaćanja istih, roditelji se moraju potruditi da dijete postane svjesno kako su određena uskraćivanja dugoročno gledano samo za dobrobit djeteta. Na taj način će dijete naučiti kako ne znači da nema ljubavi ako nešto nije po njihovom.

Poruka ljubavi

Poruka koju roditelji trebaju poslati svom djetetu je da baš zato što vole svoje dijete, oni od njega očekuju da to napravi.

Kako bi formirali radnu naviku roditelji trebaju biti dosljedni te nikako ne smiju odustati i popustiti, o kakvoj god aktivnosti bila riječ, trebaju se potruditi da se ona napravi do kraja.

Formiranje radnih navika

Za formiranje radne navike potrebno je definirati dugoročne i kratkoročne ciljeve, stvoriti vanjski pritisak pod kojim će dijete popustiti i planirati vrijeme za igru i izvršavanje obveza.

Radna navika će se izgubiti ako će se planirane aktivnosti izbjegavati i ako će se lako odustajati od gradiva koje djeluje nesvladivo ili koje nije interesantno.

Određene teškoće

Vrlo je neophodno da roditelji na vrijeme uoče da dijete ima određene teškoće kako bi mu pomogli savladati ih prije nego se stvori otpor prema školi i obvezama, naredaju loše ocjene ili opadne samopouzdanje.

Radne navike su vrlo važne jer kada se navika usvoji rad više neće predstavljati odbojnost i neugodnost. Dijete s usvojenim radnim navikama ima više slobodnog vremena jer se obaveze obavljaju učinkovito, zbog čega ostaje dosta vremena za druge aktivnosti.

Bolji uspjeh u školi

I naravno sa radnim navikama se postiže bolji uspjeh u školi jer se redovito uči, čime se izbjegava učenje u zadnji čas.

Dijete koje ne obavlja dobro određeni posao ne smije biti kritizirano i od njega se ne smije odustati, već mu se treba pokazati na koji način to treba napraviti. Pokazujte djetetu koliko god mu je puta potrebno, sve dok ne shvati, a tek onda ga pustite da samostalno odradi svoj zadatak do kraja.

Strpljenje roditelja

Važno je da roditelji imaju strpljenja za svaki zadatak i da zadatak ne naprave umjesto djeteta jer mu na taj način nikako ne rade uslugu.

Svako očekivanje od djeteta treba biti u skladu s njegovim mogućnostima i uzrastom, a u predškolskom periodu dijete treba usvojiti obavljanje kućanskih poslova koji su prilagođeni tom uzrastu, poput sudjelovanja u pripremi hrane, dodavanja posuđa i slaganja odjeće kada se presvuče, zatim treba usvojiti higijenske navike te spremati igračke nakon igre.

Predškolski period

Predškolski period je vrijeme kada dijete treba vježbati što duže sjediti mirno za stolom te vježbati pravilno držanje olovke, crtati i vježbati grafomotoriku.

Sam polazak u školu će djetetu predstavljati manji stres i opterećenje ako kod djeteta već postoji struktura vremena, kao i određene navike.

Pohvalite dijete

Morate svoje dijete pohvaliti za svaki uloženi trud te ga nikako nemojte grditi zbog loših ocjena jer ćete ga na taj način samo demotivirati zbog postavljanja previsokih zahtjeva.

Trebate imati u vidu da je za pravilno sazrijevanje vrlo neophodno vrijeme za igru i odmor! Dijete nikada ne smijete uspoređivati s drugom djecom već ga samo trebate ohrabrivati.

Nametanje obveza

Djetetu se treba objasniti zašto je važno nešto napraviti jer nikako nije dobro nametati obveze bez ikakvog objašnjenja. Jedino na taj način se može razvijati osjećaj odgovornosti koji će se svaki puta aktivirati kada ne želi napraviti nešto što mora.

Ako primjerice od djeteta očekujete da sjedi mirno za stolom i rješava zadatke dok vi razgovarate na telefon ili gledate televiziju, morate biti svjesni da tako učinka neće biti. U takvim situacijama dijete zadatak obavlja bezvoljno razmišljajući o onome što vi radite.

To naravno ne znači da vi trebate cijelo vrijeme sjediti pored djeteta i pomagati mu, ali se trebate potruditi da u tom trenutku i vi obavljate svoje obveze.

Foto: rawpixel/PixaBay

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

1. studenoga 2011.
8. listopada 2014.
21. rujna 2014.
Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross