0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
4. svibnja 2015.

Kako odabrati sunčane naočale

Piše Ana Zibar
Ako ste se odlučili za kupnju sunčanih naočala koje se prodaju uz certifikat, trebate obratiti pažnju na neke detalje, kako bi bili sigurni da ste odabrali kvalitetne. U nastavku vam donosim na što trebate paziti pri kupnji sunčanih naočala. Naočale trebaju u sebi imati filter za ultraljubičaste zrake, kako bi se izbjegla opasnost od širenja […]

Ako ste se odlučili za kupnju sunčanih naočala koje se prodaju uz certifikat, trebate obratiti pažnju na neke detalje, kako bi bili sigurni da ste odabrali kvalitetne. U nastavku vam donosim na što trebate paziti pri kupnji sunčanih naočala.

sunčane naočale

Naočale trebaju u sebi imati filter za ultraljubičaste zrake, kako bi se izbjegla opasnost od širenja zjenica! Stoga kupujte naočale koje ne zadržavaju UV-A i UV-B zrake.

Ako vam oči nisu adekvatno zaštićene, može doći do oštećenja na rožnici oka. UV zrake mogu uzrokovati opekotine na površini oka, a do toga najčešće dolazi na moru ili na snijegu, kada sunčeve zrake reflektiraju od površine snijega i mora. Zato se prilikom boravka na snijegu ili moru, preporuča nošenje naočala sa antireflektivnim i polariziranim lećama, jer takve leće 100% blokiraju UV zrake.

Polarizirane sunčane naočale su naočale čije leće smanjuju odbljesak sunca na drugim površinama, poput odbljeska sunca na vodi ili u staklu.

Leće sunčanih naočala trebaju biti kvalitetno polirane i izrađene, a to možete provjeriti tako da isprobate naočale, pa na jednu stranu stavite ruku, a onda sa drugim otkrivenim okom gledate u neku točku, te pomičete glavu lijevo, desno, gore i dolje. Ako točka u koju gledate pri svakom pokretu ostane ista i u istoj liniji, znači da su leće naočala kvalitetne.

Cijena naočala isto tako igra važnu ulogu u odabiru naočala, jer govori o kvaliteti naočalne leće i okvira. Uvijek trebate dati prednost naočalama koje imaju 100% UV zaštitu, kao i onima koje se prodaju u ovlaštenim optikama.

Pored sunčanih naočala se uvijek treba nalaziti i certifikat na kojem možete pročitati od kojeg UV zračenja štite naočale, kao i koji imaju postotak zaštite od štetnog UV zračenja. Prilikom biranja naočala. obratite pažnju na zakrivljene naočale, koje dodatno štite oko sa strane od UV zraka.

Tri su kategorije sunčanih naočala, a dijele se na 3 i 4. Naočale kategorije 4 posjeduju zatamnjenost 92 do 97 %, pa su preporučljive za planine, snijeg i vodu, ali se ne preporučuju za vožnju automobila. Naočale kategorije 3 su zatamnjene 82 do 92 %, pa su pogodne za jako sunce, a naočale kategorije 2 su zatamnjene 37 do 82 % i pogodne su za srednje jako sunce.

Ukoliko su leće na naočalama tamne, ne znači da imaju i dobru UV zaštitu. Prije nego odaberete stakla naočala, pogledajte oznake koje trebaju pokazati kakvo je zaštitno djelovanje naočala i stakla.

Nikada sa naočalama ne smijete gledati ravno u sunce, pa makar odabrali najbolje sunčane naočale. Gledanje u sunce može jako oštetiti oko, kakve god naočale imali. Boja leća na naočala samo ovisi o vašem ukusu, a najbitnije je da štiti 100 % od UV zračenja.

Tamne leće nisu sigurnije leće, pa ne znači da što su leće tamnije da će bolje zaštititi od UV zračenja. Tamnije leće su pogodnije za ljetne dane kada je sunce jače, a zimi su pogodnije svjetlije leće. I zimi su vam potrebne sunčane naočale, jer UV zrake prodiru kroz oblake.

Za vrijeme ljetnih mjeseci je najbolje da nosite naočale čije leće imaju 70 do 90 % zatamnjenosti, zbog adekvatne zaštite od sunčeve svjetlosti i refleksije, a trebale bi biti i polarizirane.

Foto:topfer/freeimages

One comment on “Kako odabrati sunčane naočale”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

4. listopada 2019.
9. kolovoza 2017.
Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross