0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
1. srpnja 2017.

Kako odgajati

Piše Ana Zibar
Projekt Kruga izvrsnosti koji je namijenjem roditeljima pod nazivom Mudrost odgoja vodi Marija Cukon- odgajatelj s višegodišnjim iskustvom rada u vrtiću, majka troje djece, NLP praktičar. Kako Vam mogu  pomoći? Osjećate se zabrinuto, umorno, nesigurno, nemate od koga naći savjet koji pomaže, osjećate da se vaši problemi s odgojem djece mogu riješiti, ali još niste pronašli […]

Projekt Kruga izvrsnosti koji je namijenjem roditeljima pod nazivom Mudrost odgoja vodi Marija Cukon- odgajatelj s višegodišnjim iskustvom rada u vrtiću, majka troje djece, NLP praktičar.

Kako Vam mogu  pomoći?

Osjećate se zabrinuto, umorno, nesigurno, nemate od koga naći savjet koji pomaže, osjećate da se vaši problemi s odgojem djece mogu riješiti, ali još niste pronašli pravi način.

Slušate savjete sa svih strana, malo vjerujete sebi, malo prijateljici, malo mami, svekrvi, punici, nešto piše u knjigama, ali nikako ne možete naći pravi put, nešto što uspijeva bez toliko živciranja.

Dobro znam kako je to- imaš svoju viziju odgoja djece, djeca ti se ne uklapaju u tu sliku, okolina (ne)svjesno reagira, počinješ se osjećati nesigurno, nezaštićeno, frustrirano, nesposobno i na kraju- iscrpljeno. Ili pokušaš braniti svoje stavove, ali ti nedostaje riječi, djela, nedostaje ti iskustva kojim to možeš potkrijepiti.

Kuc- kuc! Mogu pomoći da bolje razumijete svoju djecu, njihov razvoj i njihove potrebe pa prema tome bazirate svoje postupke -i postanete uspješniji i zadovoljniji roditelj.

Kod mene ćete dobiti kratka predavanja, savjete, motivaciju, materijal za promišljanje o odgoju djece i najboljim mogućim postupcima za roditelje i dijete.

I ja sam mama skoro 10 godina, a usto sam i odgajatelj s višegodišnjim iskustvom. Cijelo ovo vrijeme istražujem kako bolje razumjeti djecu, popraviti odnos s njima, u čemu mijenjati sebe da bi se i djeca promijenila. Vječni učenik.

Prepoznajem gdje je korijen problema, što nam djeca svojim ponašanjem zapravo poručuju, gdje griješite kao roditelj, gdje propuštate nešto, a sami to ne možete vidjeti. Radim plan djelovanja, korak po korak do željenog rezultata. Mogu pomoći da se osjećate bolje, sigurnije i zadovoljnije kao roditelj.

I sama sam prevladala postporođajnu depresiju. Sve što sam znala kao profesionalac (odgajatelj) sam odlučila preispitati i vidjeti djeluje li i kad si majka. Kad si mama (ili tata), imaš puno veću odgovornost nad svojim postupcima prema djetetu. Nema glume. Ne možeš nešto usaditi djetetu ako i sam nisi takav. I tu je počelo moje putovanje. Učenje kako bolje razumjeti svoje dijete i istodobno kako bolje razumjeti ono drugo dijete- dijete u sebi. Sve s ciljem da bi postao odgovoran odrasli.

Majčinstvo me toliko promijenilo-  puno više propitujem sebe, svoje postupke i djelovanja- do te mjere da sam detaljno upoznata kako moje odluke prema djetetu utječu na njihovu budućnost. To me čini  puno odraslijom i odgovornijom nego prije. Nikad nisam imala toliko puno posla, a opet nikad nisam toliko uživala u svojoj sposobnosti i odgovornosti. A s druge strane, i dalje se osjećam veselo, razigrano, kao da mi je 15 godina.

To mi omogućuje da mogu istodobno gledati svijet i očima djeteta i očima odraslog. Tako lakše pronalazim ravnotežu u odlučivanju koliko ću dopustiti djetetu da vodi, a kada ću voditi ja. Poput plesa. Prilično zgodno!

Jako cijenim trenutak kad sam shvatila da postoji nešto više od pristupa djetetu kao nekome koga treba mijenjati! Treba mijenjati sebe pa će se promijeniti i dijete. Bio je to trenutak kad sam iscrpila sva svoja dotadašnja znanja, a dijete se nije mijenjalo onako kako je trebalo.

I tako cijelo svoje vrijeme roditeljevanja “studiram” rad na sebi, učim o najnovijim saznanjima o razvoju djece, prateći dostupne seminare, edukacije, predavanja i knjige. Slušam ljude koji znaju više od mene jer jedino sam tako mogla naučiti nešto novo i napredovati! I postati mudrija.

Vidim koliko se roditelji trude i pokušavaju najbolje za svoju djecu. Vidim koliko puta ne uspijevaju naći najbolje rješenje, a nemaju koga da im ciljano pomogne. Kao da sve teorije i savjeti ne vrijede baš za tvoje dijete!

Želim vam pomoći da naučite prepoznati koja je to karika koja nedostaje da bi vaše dijete bilo ispunjenije, a vi zadovoljniji roditelj. Dobar odnos s djecom je moguć i želim pomoći da uspijete o tome. Za to vam treba mudrost. Ja sam je godinama stjecala.

Osjećat ćete se poletnije, sretnije, zadovoljnije. Život će krenuti dalje u ljepšim bojama, u nekom vedrijem ritmu. Dozvolit ćete si više zabave s djecom, više bezbrižnih trenutaka. Onih koji se pamte cijeli život.

Tko sam ja zapravo? Volim djecu, volim dinamičan obiteljski život. Obožavam se smijati, plesati, trčati, skakati, baš poput djeteta. Uživam u čokoladi, dugim šetnjama i neprestanom učenju.

Ako ste spremni učiti o djeci i o sebi, pridružite mi se!

Tekst je pisala odgajateljica i voditeljica tečajeva Marija Cukon. Više informacija možete saznati na Mudrost Odgoja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

28. svibnja 2018.
1. studenoga 2011.
28. veljače 2015.
Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross