0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
31. listopada 2020.

Kako pas utječe na razvoj djeteta

Piše Ana Zibar
Neke od najvažnijih životnih lekcija djeca mogu naučiti upravo od psa i zato ću u ovom postu s vama podijeliti neke od najbitnijih stavki kojima psi utječu na razvoj djeteta. Svi mi koji smo imali psa od malih nogu se dobro sjećamo onog trenutka kada smo roditelje molili da nam nabave psa, a jedino zbog […]

Neke od najvažnijih životnih lekcija djeca mogu naučiti upravo od psa i zato ću u ovom postu s vama podijeliti neke od najbitnijih stavki kojima psi utječu na razvoj djeteta.

Svi mi koji smo imali psa od malih nogu se dobro sjećamo onog trenutka kada smo roditelje molili da nam nabave psa, a jedino zbog čega smo to istinski željeli je druženje sa psom kroz igru... Ali, tada nismo imali u glavi jednu bitnu stavku, a to su velika obveza i odgovornost koju nosi pas i to od njegovog prvog do zadnjeg dana života, što je ključna stavka u nabavci psa, ne smijete nabaviti psa, ako toga niste svjesni i ako to ne možete ispuniti, ne mislim na vas kao djecu, već na roditelje koji to moraju znati.

Najčešće pogreške kod nabavke psa

Vrlo često roditelji djetetu nabave psa, misleći kako je imati psa samo razbibriga koja će zadovoljiti njihovo dijete, a ne shvaćaju kako je pas živo biće kojem je potrebna ljubav i briga i prihvaćanje kao člana obitelji.

Tek kada su roditelji spremni to prihvatiti, mogu krenuti u nabavku psa, jer će doći period kada će pas dosaditi djeci jer im se neće dati preuzeti odgovornost i tada dolazi do ključnog momenta u kojem roditelji trebaju potaknuti odgovornost i preuzimanje brige te svojim primjerom pokazati kako ne možeš nešto prekinuti ili ne napraviti zato što ti se to više ne da, ne kada je riječ o živom biću koje je član te obitelji.

Briga i odgovornost

I zato ako odlučite nabaviti psa, budite spremni da imati psa ne znači samo igra već i odgovornost i briga, koja vas čeka sljedećih 15 godina, kada budete ok s time, možete krenuti u nabavku i imati najveću ljubav i radost u svom životu, jer to je ono što ćete dobiti od psa i neprocjenjivo je! Uz to sada ću vam navesti i koje dobrobiti pas nosi djeca koja s njim odrastaju i iskreno bi voljela kada bi svako dijete dobilo tu priliku da odrasta uz psa.

Psi su izuzetno korisni za ljude, posebice za njihovo mentalno i fizičko zdravlje, a djecu mogu naučiti neke od najvažnijih životnih lekcija kao što su dobrobit za mentalno zdravlje, korist za fizičko zdravlje i odgovornost.

Što morate dati svom psu

Utjecaj na psihološko stanje

Pas ima veliki utjecaj na psihološko stanje djeteta, što su pokazala i mnogobrojna istraživanja. Psi pomažu djeci kojoj je dijagnosticiran autizam te im pomažu stvoriti rutinu i dati im osjećaj sigurnosti. Djeca su općenito uz pse man je anksiozna i puno lakše podnose stres.

Ona djeca koja su odrasla uz psa imaju manji rizik od razvijanja poremećaja pažnje jer je pas koristan u liječenju djece koja imaju taj poremećaj, zato što im pomaže da istroše dodatnu energiju te da se nose s izolacijom i potencijalnom depresijom.

Razvoj empatije

Obiteljski pas djetetu pruža osjećaj sigurnosti, pažnje i ljubavi, a čuvanje psa u ranom djetinjstvu pomaže djetetu razviti empatiju, suosjećanje, osjećaj vrijednosti, samopouzdanje, ponos i dostojanstvo.

Djeca koja odrastaju sa psima lakše podnose stres i manje su anksiozna, od djece koja su odrasla bez psa. Sve te prednosti direktno utječu na emocionalan razvoj inteligencije djeteta.

Bolje fizičko zdravlje

Što se koristi za fizičko zdravlje tiče, nje su svjesni svi vlasnici pasa, posebice ako za ljubimca imaju aktivnog psa koji zahtjeva puno više vremena provedenog u aktivnostima. Djeca koja imaju psa provode oko 11 minuta više na fizičku aktivnost kroz dan, od djece koja nemaju psa.

I sad vam se možda 11 minuta ne čini puno, ali kada se zbroje te minute s danima u godini, ispada oko 70 sati godišnje, što nije malo, a kako je debljina jedan od rastućih problema kod djece i to malo više vremena provedenih aktivno im može pomoći u ostvarivanju odličnih rezultata.

Dijete i pas

Jači imunološki sustav

Djeca koja odrastaju sa psima imaju jači imunološki sustav i manje su sklona alergijama, a rano izlaganje psećim dlakama je jedna od ključnih stvari koja poboljšava djetetov imunološki sustav. Isto tako se i smanjuje vjerojatnost da će ikada imati problema s kožom s ekcemima.

I za kraj, jedna od najvažnijih stvari koju pas uči dijete je odgovornost, jer imati psa je jedna velika odgovornost! Zavisno o uzrastu djeteta postoje brojne stvari za koje dijete može biti odgovorno što se tiče brige o psu. Kada je dijete malo, ono ne može imati veliku odgovornost, ali može psu dati malo hrane, vode, maziti ga, četkati, itd.

Preuzimanje odgovornosti

Kako dijete raste postepeno može preuzimati odgovornost sve više i više, a čišćenje za psom ga može naučiti da kada nešto voli, ništa mu neće predstavljati problem, pa niti čišćenje nužde za psom.

Dresiranje psa zahtjeva posvećenost i vrijeme, a šetnja psa dijete uči da je briga najvažnija, pa čak i onda kada mu se baš ne da. Život je prelijep i neuredan, a upravo pas je najbolji primjer toga.

Nikada ostaviti!

Brojne su koristi koje vaše dijete i vi možete imati od psa, a ako ste upravo u nedoumici da li nabaviti psa ili ne ja bi vam rekla jedno veliko DA, ali BUDITE SPREMNI PREUZETI ODGOVORNOST i NIKADA GA NEMOJTE OSTAVITI jer ste vi njemu sve na svijetu, a on će vam to već stostruko vratiti.

Sretno i ne zaboravite UDOMITE, NE KUPUJTE!!!

Zašto su mješanci posebniji od čistokrvnih pasa

Foto: rafacalegaro/PixaBay

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

1. studenoga 2011.
26. studenoga 2014.
Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross