0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
29. veljače 2020.

Kako pomoći djetetu s koncentracijom

Piše Ana Zibar
Roditelji su najvažniji i prvi učitelji svoje djece, koji utječu na gotovo sve aspekte dječjeg razvoja, a njihove najčešće greške u većini slučajeva su vezane uz sputavanje djece i njihovih prirodnih potreba da istražuju i razvijaju se. rodite Za početak je važno napomenuti kako djecu nije potrebno zatrpavati gomilom igračaka, jer od igračaka baš i […]

Roditelji su najvažniji i prvi učitelji svoje djece, koji utječu na gotovo sve aspekte dječjeg razvoja, a njihove najčešće greške u većini slučajeva su vezane uz sputavanje djece i njihovih prirodnih potreba da istražuju i razvijaju se. rodite

Za početak je važno napomenuti kako djecu nije potrebno zatrpavati gomilom igračaka, jer od igračaka baš i nema neke koristi. Dijete se jednako lijepo igra i kad ima manje igračaka, zapravo još ljepše jer upotrebljava svoju maštu kojom uljepšava igru. Roditelji bi trebali prepoznati interese djeteta kako bi preko njih mogli upotrijebiti nove ideje i razviti kreativnost.

Stvaranje novih ideja

Primjerice ako dijete voli vatrogasce, djetetu mogu kupiti puzzle s vatrogascima, knjige s pričama o vatrogascima ili pogledati neke filmove vezane za vatrogasce kako bi proširili znanje djeteta i na temelju onog što ga zanima razvili još više novih igara i zamisli.

Svaka od tih aktivnosti doprinosi razvoju kreativnosti, a kada dijete krene u školu taj isti istraživački duh, kreativnost i maštu roditelji moraju poticati i dalje.

Najvažniji predmeti

To je što se tiče roditelja, a ono što se tiče učitelja važno je da znaju da su tjelesni, likovni i glazbeni najvažniji u periodu intenzivnog razvoja mozga, a to je sve do 12. godine kada bi se u školi trebalo posvetiti posebnu pažnju upravo tim predmetima.

Tjelesni je jednako tako važan jer je djetetu potrebno više kretanja, kojeg ako fali može doći do smanjenja kognitivne sposobnosti djeteta.

Efikasnije metode

I zadnja, ali ne manje važna činjenica koja se tiče učitelja je da je reproduktivno učenje najniži način učenja te se moraju koristiti efikasnije metode kojima će se djetetu pomoći da lakše svlada gradivo u školi, da nauči misliti i povezivati informacije.

U današnje vrijeme djeca su sve slabija, tu i tamo iskoči neko dijete sa svojim sposobnostima, ali temeljem istraživanja danas su djeca slabija u odnosu na djecu prije 10 godina, i to u nekoliko područja kao što su matematička logika, opće znanje, motorika i rječnik.

Utjecaj roditelja

Na sve to utjecaj imaju upravo roditelji, a najveći problem su roditelji koji sve poslove obavljaju umjesto djece i prezasićivanje. Još jedan od problema je nedostatak složenih motoričkih aktivnosti i nedostatak kretanja, jer dok su nekada djeca bila u pokretu od jutra do mraka, a na spavanje išla u 20h, danas se sve manje kreću te nisu u prirodi nego pred ekranima.

I nemojte sada krivo shvatiti, niti jedno istraživanje nije kao rezultat donijelo da se ekrani trebaju u potpunosti ukinuti, treba biti u korak s vremenom, ali treba jasno postaviti granice djetetu kod upotrebe istih.

Najveći problem

Najveći problem koji se javlja kod današnje djece su poteškoće s koncentracijom, ali nije samo koncentracija problem jer su razvojne smetnje u porastu te je sve više djece sa smetnjama prilikom čitanja ili pisanja, smetnjama u govoru, bez koncentracije i bez mogućnosti pamćenja lekcije.

Neki će reći da je glavni problem genetika, ali nije samo to već najveći utjecaj na koncentraciju ima promjena okruženja. Mi smo rezultat prilagođavanja jer su se ljudi oduvijek razvijali u interakciji s okolinom, samo što se to nekada događalo polako, a danas se okruženje jako brzo mijenja, a upravo okruženje utječe na razvoj kognitivnih sposobnosti.

Utjecaj okruženja

Okruženje može utjecati i pozitivno, ali i negativno. Do razvojnih smetnji došlo je zbog negativnog utjecaja okruženja, prvenstveno zbog greške roditelja koje rade u periodu razvoja djeteta.

Najveći problem je prezasićivanje! Dijete ne razvija svoje biološke sposobnosti zbog roditelja koji se boje da će se dijete povrijediti, pasti, slomiti... Ali, normalno je da dijete padne, a uloga roditelja je osigurati okruženje gdje se te mogućnosti povrede svode na minimum.

Sputavanje djeteta

Nikada se ne smije sputavati dijete, posebno ne sputavati da skače! Osigurajte djetetu da skače na pijesku, u plitkoj vodi, na travi, itd. Pokret je vrlo važan i uvijek je pokrete najbolje omogućavati u prirodi i zato se savjetuje roditeljima da djecu vode na igrališta, u prirodu, u šetnju, itd.

I upravo tada će se sve regije kore velikog mozga povezivati, što će djetetu kasnije pomoći u školi i u procesu učenja, pa više neće biti problema s koncentracijom i učenjem.

Foto: PixaBay

Kako djetetu olakšati učenje

Škola o kojoj se tako malo zna

Slikovnice koje će vašem djetetu olakšati olazak u prvi razred

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

6. kolovoza 2014.
10. listopada 2017.
Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross