0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
10. lipnja 2017.

Kako postati vegetarijanac

Piše Ana Zibar
Postati vegetarijanac nije lako, posebice za one osobe koje su cijeli život jele meso i samim time su naviknute na njega. Da li će osoba uspjeti u svom naumu i postati vegetarijanac ovisi isključivo o njoj i koliko je ona spremna na učenje, koliko je uporna i koliko je uvjerena u dobrobiti vegetarijanske prehrane. Svaka […]

Postati vegetarijanac nije lako, posebice za one osobe koje su cijeli život jele meso i samim time su naviknute na njega. Da li će osoba uspjeti u svom naumu i postati vegetarijanac ovisi isključivo o njoj i koliko je ona spremna na učenje, koliko je uporna i koliko je uvjerena u dobrobiti vegetarijanske prehrane.

Svaka osoba postaje vegetarijanac iz nekog razloga. Postoje tri razloga za vegetarijanstvo, a to su modni razlozi, etički razlozi i zdravstveni razlozi.

Pod modnim razlozima se misli na one osobe koje su poželjele postati vegetarijanci zato što žele neku promjenu u svom životu, pod etičkim razlozima se smatraju one osobe koje ne podržavaju ubijanje i konzumiranje životinja i zdravstveni razlozi kada osobe žele postati vegetarijancima zato što žele biti mršavije, vitalnije i sa više energije.

Svi koji se na vegetarijanstvo odluče zbog etičkih ili zdravstvenih razloga lakše će uspjeti u svom naumu.

Za postati vegetarijancem postoje dva načina, a to je postupno i naglo. Naravno da je bolje da se vegetarijancem postane postupno kako tijelo ne bi doživjelo šok i kako bi osoba imala dovoljno vremena da se nauči na zdravu vegetarijansku kuhinju.

Ako ste među onim ljudima koji misle kako je vegetarijanska prehrana sve osim mesa, znači prilozi, onda ste potpuno u krivu. Vegetarijanci jedu jela puna proteina, vlakana i drugih nutrijenata, a svakodnevno otkrivaju nove okuse. Informacije o vegetarijanskoj prehrani možete dobiti iz knjiga o zdravoj vege prehrani ili na portalima koji sadrže kuharice vege prehrane.

Nakon što se osoba dovoljno informira i sazna što joj je svakodnevno potrebno unijeti u organizam kako bi se zadovoljile sve njegove potrebe spremna je za prelazak na drugi korak. U drugom koraku se postupno mesni obroci zamijenjuju bezmesnim.

Najbolje je da taj obrok bude doručak jer je on najčešće jedini obrok koji ne sadrži meso. Važno je jesti zdravo, pa je vrlo bitno da i doručak bude zdrav i da se sadtoji samo od zdravih namirnica.

Kada se osoba počne zdravo hraniti ujutro već tada će osjetiti prve dobrobiti koje nosi vegetarijanska hrana, a jedna od njih je dobar osjećaj koji osobu prati za vrijeme cijelog dana, ako se u istom toanu nastavite hraniti i kroz dan.

Zaposlenim osoba je malo teže jer na poslu moraju ručati, a nemaju baš povoljne uvjete koji će im olakšati njihov put prema vegetarijanstvu. No treba malo potražiti prije nego se odlučite na konzumaciju nezdrave bezmesne hrane i sigurno ćete pronaći nešto i za svoj ručak, jer svijest o vegetarijanstvu raste svakog dana, pa se mogu pronaći dućani i restorani koji nude vegetarijansku zdravu hranu.

Morate naučti slušati svoje tijelo! Meso je puno zasitnije od laganih vegetarijanskih obroka, zbog čega će vam tijelo nakon nekog vremena konzumacije vegetarijanske prehrane biti zahvalno. No tijelo će se vrlo vjerojatno u početku buniti jer će mu prelazak na vegetarijansku prehranu izazivati šok.

Normalno je da je osoba na početku često gladna, ali u tim trenucima treba naučiti kako je potrebno jesti namirnice koje će organizam držati sitim, poput mahunarka, gljiva i soje. Kada se takva prehrana nađe na vašem jelovniku, teško da ćete biti gladni.

Kako bi se osjetile sve dobrobiti vegetarijanske hrane potrebno je određeno vrijeme, jer ništa ne ide preko noći. Ne smije se odustati pri prvom znaku slabosti, jer kada steknete naviku jedenja bezmesne hrane unutarnja strast za mesom će nakon nekog vremena u potpunosti nestati.

Osobama koje se odluče na vegetarijanstvo je potrebna podrška okoline, ali ju ne treba očekivati jer ju vrlo vjerojatno neće dobiti. Sa odlukom o vegetarijanstvu osoba će vidjeti i tko su joj stvarno pravi prijatelji.

Mnogi će vam pametovati i reći da to nije dobro i da li ste svjesni što si uskraćujete ne jedenjem mesa, itd. Ali ne trošite energiju na te ljude, jednostavno ih ignorirajte.

Osobe koje cijeli život jedu meso i koje nikada nisu probale vegetarijansku prehranu nemaju pravo govoriti o vegetarijanstvu, zato takve osobe ignorirajte i usredotočite se samo na sebe i svoju odluku.

Foto: Einladung_zum_Essen/Pixabay

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

25. veljače 2017.
30. rujna 2018.
14. ožujka 2015.
Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross