0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
9. siječnja 2018.

Kako se koncentrirati

Piše Ana Zibar
Za uspjeh u školi, na faksu ili poslu vrlo je važna koncentracija. koliko god nam koncentracija u nekim trenucima bila dosadna ona je vrlo važna kako bi se određeni zadaci u određenim uvjetima ispunili u roku. Kada osoba ima nedostatak koncentracije javljaju se i dodatni problemi kao što su smanjena kvaliteta obavljenog zadatka, poteškoće prilikom […]

Za uspjeh u školi, na faksu ili poslu vrlo je važna koncentracija. koliko god nam koncentracija u nekim trenucima bila dosadna ona je vrlo važna kako bi se određeni zadaci u određenim uvjetima ispunili u roku.

povecanje-koncnetracije

Kada osoba ima nedostatak koncentracije javljaju se i dodatni problemi kao što su smanjena kvaliteta obavljenog zadatka, poteškoće prilikom obavljanja zadatka i nezadovoljstvo.

Kako bi uspjeli izbjeći takve situacije potrebno je poduzeti neke korake koji će vam pomoći da poboljšate koncentraciju.

Za početak si osigurajte adekvatne uvjete za rad, što znači da pronađete mjesto koje će vam odgovarati za obavljanje zadataka i odredite si da to mjesto bude samo za obavljanje zadataka kako vam ne bi trebalo puno vremena za privikavanje na radnu atmosferu.

Otkrite što vam za vrijeme obavljanja posla odvlači koncentraciju i nastojte to ukloniti ili smanjiti. Svedite buku oko sebe na maksimum i na taj način ćete smanjiti odvlaćenje pažnje.

Svaki zadatak obavljajte na vrijeme jer vam svako odgađanje smanjuje koncentraciju. To se događa zato što nedostatak vremena sa sobom nosi i stres koji je jedan od glavnih uzroka smanjene koncentracije.

Nikada nemojte zadatke obavljati u zadnjem trenutku i osigurajte si dovoljno vremena kako bi obavili određeni zadatak.

Na taj ćete način izbjeći stres i imati dovoljno vremena za odmor koji je vrlo važan kako bi održali koncentraciju.

Budite dobri u organiziranju i organizirajte svoje vrijeme tako da ostavite dovoljno vremena za obavljanje određenog zadatka, odmor, ali i iznenadne obveze koje se lako mogu pojaviti.

Jedna od najbitnijih stvari za dobru koncentraciju je motivacija! Na samu motivaciju će najbolje utjecati jasni razlozi zbog čega će osoba raditi na zadatku, kao i kakva je svrha, korist i smisao vremena i truda koji su uloženi u održavanje i postizanje koncentracije.

S vremenom se lako izgubi motivacija i zato trebate stalno imati na umu sve ciljeve koje želite postići, a ako ih ne možete zapmatiti u ovom ludom ritmu svakako ih zapišite na papir.

Ponekad vam motivacija neće biti dovoljna kako bi ostvarili određeni cilj zbog čega si trebate zadati da takve zadatke obavite što prije kako bi se kasnije mogli posvetiti bitnijim stvarima.

Za učinkovitu motivaciju potreban je i pozitivan pristup jer ako zadacima pristupate negativno obavljanje istih će biti teže. Morate pokušati pronaći nešto zanimljivo ili korisno u zadatku koji morate obaviti.

Osobe koje imaju problema s koncentracijom nikako ne bi smjele obavljati više zadataka istovremeno, jer multitasking utječe na smanjenju koncentraciju. Preporuča se da si osoba odredi prioritete i riješava ih zasebno jer će se na taj način smanjiti vrijeme koje je potrebno kako bi se izvršili.

Prije obavljanja zadataka preporuča se odrediti si nagradu za obavljeni rad jer će vas to motivirati, što će pak biti jako dobro za koncentraciju.

Kada si postavite jasno definirane i realne ciljeve sve ćete moći izvršiti. Budite objektivni i svjesni svojih mogućnosti prilikom organizacije vremena i postavljanja ciljeva.

Osim navedenih savjeta kojima si možete pomoći i na koje možete utjecati kako bi povećali koncentraciju, svakako možete i isprobati neke od prirodnih lijekova koji će vam pomoći poboljašti koncentraciju.

Ja nikako nisam za tablete za povećanje koncnetracije koje možete kupiti u ljekarnama jer takve tablete mogu uzrokovati nesanicu i probleme s radom srca, a ni ne smiju se konzumirati duže od par dana.

Prirodni lijekovi za povećanje koncentracije:

  1. Potrebno je smanjiti unos rafiniranih ugljikohidrata jer probavne tegobe itekako smanjuju koncnetraciju jer su uglavnom praćene umorom. Rafinirane ugljikohidrate zamijenite orašastim plodovima, lososom, povrćem, integralnim žitaricama, sjemenkama i tunom.
  2. Doručak nikada nemojte preskakti jer on pokreće vaš mozak. Potrudite se da vam doručak bude što bogatiji i da obiluje prirodnim šećerima i svježim namirnicama.
  3. Kavu pijte samo tursku jer je takva kava puno zdravija, ali ju nikako nemojte piti kasno navečer jer se može dogoditi da nakon obavljenog zadatka više ne možete zaspati.
  4. U podizanju koncnetracije mogu vam pomoći i određene namirnice poput ribljeg ulja, avokada, tamne čokolade, borovnica, oraha i brokule.
  5. Čajevi koji vam mogu pomoći kod povećanja koncentracije su ginseng, borovnica, breskva, đumbir, ginko biloba i jabuka.
  6. I naravno vježbajte svaki dan, barem pola sata na dan jer će to itekako pomoć u povećanju koncdntracije.

Foto: congerdesign/PixaBay

One comment on “Kako se koncentrirati”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

1. studenoga 2011.
15. studenoga 2014.
Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross