0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
28. kolovoza 2017.

Kako se riješiti buha kod pasa

Piše Ana Zibar
Buhe su mali insekti tamno smeđe boje, koji se hrane krvlju ptica i sisavaca, a mogu biti veličine do 4 mm. Uz pomoć ticala i očiju buhe osjećaju promjene vibracije, strujanja zraka, topline i povećanje CO2 zbog čega vrlo brzo pronalaze svog domaćina. Saznajte kako se riješiti buha kod pasa. Odlučili ste imati psa, ali […]

Buhe su mali insekti tamno smeđe boje, koji se hrane krvlju ptica i sisavaca, a mogu biti veličine do 4 mm. Uz pomoć ticala i očiju buhe osjećaju promjene vibracije, strujanja zraka, topline i povećanje CO2 zbog čega vrlo brzo pronalaze svog domaćina. Saznajte kako se riješiti buha kod pasa.

Odlučili ste imati psa, ali niste sigurni što vam je sve potrebno da bi nov član obitelji bio sretan? Ako ste sigurni što treba znati prije nabave psa, to će biti jedan korak više da svom kućnom ljubimcu pružite samo najbolje.

Nakon što ste nabavili ljubimca, dobro je znati kako ga držati urednim, koliko često pregledavati u slučaju buha i drugih parazita te koliko često kupati psa.

Buhe mogu biti velik problem, pa je potrebno pripaziti na ponašanje vašeg psa, češe li se većinu vremena i je li zbog toga razdražljiv.

Lakše kretanje kroz dlaku i perje im omogućava spljošteno tijelo sa strane. Zadnji par nogu im je dugačak kako bi mogle skakati te su im duže od tijela, zbog čega su buhe najbolji skakači među životinjama.

Odrasle buhe se hrane samo s krvlju, ali ličinke se hrane i izmetom odraslih jedinki. Više je vrsta buha, ali svaka od njih jednako napadaju  životinju.

Postoje 4 razvojna stadija buhe, iz jajeta se razvija ličinka, iz ličinke kukuljica, a iz kukuljice odrasla buha. Razvojni ciklus traje oko 20 dana, a ponekad se zna produžiti i na godinu dana.

Kada ženka nakon hranjenja izbaci jaja započinje životni ciklus. Nakon 2 tjedna ličinke su spremne za izlazak iz kukuljice te kao odrasle buhe imaju tjedan dana vremena da se najedu. Kada se buha jednom najede može živjeti bez hrane 2 mjeseca.

Simptomi životinje napadnute buhama su blage do izrazito jake iritacije praćene ispadanjem dlake, češanjem i crvenilom. Životinje se čak mogu i senzibilizirati na slinu buhe zbog čega dolazi do alergijskog dermatitisa što predstavlja najveći problem.

Želite li znati kako se riješiti buha kod pasa, dobro je znati kako se radi o složenom i dugotrajnom postupku, jer se buhe ne nalaze samo na životinji nego i u prostoru u kojem životinja boravi.

Zbog toga je potrebno istovremeno tretirati i prostor i životinju te biti uporan čak nekoliko mjeseci. Prostor je potrebno redovito usisavati kako bi se uklonila jajašca, a potrebno ga je i tretirati kemijskim sredstvima.

Ležajeve ljubimca je potrebno baciti i zamijeniti novima, a životinju tretirati antiparaziticima koji nisu štetni za životinju, ali koji djeluju na buhe.

Takvi preparati se mogu kupiti u obliku ampula, praha, spreja i šampona. No, nažalost niti jedno navedeno sredstvo neće djelovati na sve razvojne oblike, a ako će se koristiti antiparazitik produženog djelovanja razvojni oblici će s vremenom sazreti te će doći u kontakt s antiparazitikom kojeg će uništiti.

Kada se problem s buhama riješi u potpunosti potrebno je redovito nanositi zaštitna sredstva kako bi se sigurno spriječila mogućnost povratka buha.

Preuzeto sa Savjetnica.com

Foto: WilleeCole/Shutterstock

One comment on “Kako se riješiti buha kod pasa”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross