0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
16. travnja 2018.

Kako se riješiti neugodnog zadaha

Piše Ana Zibar
Mada svaka druga osoba ima problema s neugodnim zadahom o tome se jako malo priča. Neugodan zadah zna predstavljati kako društveni tako i zdravstveni problem, ali mijenjanjem prehrambenih navika, pronalaženjem i liječenjem uzroka i poboljšanjem oralne higijene ovaj problem se uspješno riješava. Više je uzročnika neugodnog zadaha, a istovremeno je prisutno i nekoliko čimbenika zbog […]

Mada svaka druga osoba ima problema s neugodnim zadahom o tome se jako malo priča. Neugodan zadah zna predstavljati kako društveni tako i zdravstveni problem, ali mijenjanjem prehrambenih navika, pronalaženjem i liječenjem uzroka i poboljšanjem oralne higijene ovaj problem se uspješno riješava.

Više je uzročnika neugodnog zadaha, a istovremeno je prisutno i nekoliko čimbenika zbog čega se često događa da nije dovoljno ukloniti samo jedan uzročnik kako bi se osoba riješila zadaha.

Najčešći uzroci neugodnog zadaha

Kako bi se zauvijek riješili potrebno je ukloniti sve čimbenike, a kako bi ih pak uklonili važno je prepoznati njegove uzroke. Najčešći uzroci neugodnog zadaha su prehrana, duhan, nepravilna higijena, suhoća usne šupljine i druga medicinska stanja.

Loš zadah često uzrokuju namirnice koje su se konzumirale kao što su češnjak, luk te poneki začini i povrće. Sve navedene namirnice nisu uzrok dugotrajnog neugodnog zadaha, ali se zadržvaju neko vrijeme u organizmu jer tvari koje ga uzrokuju dospijevaju u pluća putem krvotoka, zatim se izlučuju u obliku neugodnog zadaha koje će se u tijelu zadržati sve dok se te tvari u potpunosti ne eliminiraju, pa četkanje zubi nakon takvog obroka i neće biti od neke pomoći.

Neuravnotežena prehrana

Neuravnotežena prehrana je isto tako čest uzrok neugodnog zadaha zbog čega bi se trebale izbjegavati sve vrste dijeta i prehrana koja je siromašna ugljikohidratima.

Duhan je odgovoran za zadah po duhanskom dimu, ali i za parodontne bolesti, zbog čega pušači uglavnom pate od posljedica te kombinacije.

Nepravilna higijena

Različiti čimbenici mogu uzrokovati neugodan zadah, a najčešći razlog je nepravilna higijena. Nakupljanje bakterija u oštećenom zubu ili usnoj šupljini rezultira neugodnim zadahom. Ako ti problemi traju već neko vrijeme znači da je riječ o nekom zdravstvenom poremećaju, poput upale desni koja se javlja kada se kamenac nakupi na zubima.

Ako se pak ne čiste zubi nakon jela, bakterije se brzo razmnožavaju i uzrokuju neugodan zadah, a mogu uzrokovati i zubni plak. Bakterije koje se nalaze u plaku dovode do oštećenja koštanih struktura i do upale desni. I zato je pravilna oralna higijena vrlo važna!

Suhoća usne šupljine

Suhoća usne šupljine isto tako može biti uzrok neugodnog zadaha što je i glavni razlog neugodnog zadaha ujutro kada se osoba probudi. Za vrijeme noći je znatno smanjeno lučenje sline, a izostankom tog snažnog mehanizma bakterije se slabije uklanjaju s sluznice i površine zubi zbog čega dolazi do neugodnog zadaha.

Takva vrsta zadaha je potpuno normalna i ne zahtijeva liječenje. Ali do suhoće usta može doći i kao posljedica bolesti žlijezda slinovnica, stalnog disanja na usta i kod poteškoća prohodnosti dišnih putova. Može se javiti i kao nuspojava konzumiranja lijekova, posebno ako se radi o antidepresivima.

Poticaj za lučenje sline

Osobe koje ne jedu koliko bi trebale češće imaju neugodan zadah jer im nedostaje poticaja za lučenje sline.

Kao što sam već napisala neugodan zadah može biti i znak bolesti, a ako stomatolog potvrdi kako nema posljedica oralnih problema najbolje bi bilo posjetiti liječnika.

Kronični sinusitis

Neugodan zadah najčešće mogu uzrokovati bolesti poput kroničnog sinusitisa, mononukleoze, povrata želučane kiseline iz želuca, upale pluća ili dušnika, kronične infekcije pluća, apscesa pluća, lokalne infekcije dišnog sustava, kroničnog bronhitisa, dijabetesa, bolesti bubrega ili jetre te poremećaja u radu metabolizma.

Neugodan zadah se može spriječiti redovitom i pravilnom higijenom usne šupljine te promjenom određenih prehrambenih navika. Ako ipak ne uspijete ni na taj način svakako posjetite stomatologa.

Dubinsko čišećenje

 

Barem jednom godišnje posjetite stomatologa te napravite čišćenje zubi, usne šupljine i kompletan pregled. Dubinskim čišćenjem će se ukloniti bakterije i plak koje se svakodnevnim čišćenjem i četkanjem ne mogu ukloniti. Redovitim kontrolama će se na vrijeme sanirati poteškoće koje dovode do dugotrajnog neugodnog zadaha.
Ako nosite mobilne aparatiće, proteze i zubne mostove trebate pripaziti. Potrebno ih je temeljito i redovito čistiti. Pravilnom higijenom ćete spriječiti nakupljanje bakterija i ukloniti najčešći uzrok neugodnog zadaha.
Četkanje zubi
Nakon svakog jela četkajte zube kružnim pokretima, minimalno tri minute, a ako nemate mogućnosti barem isperite usnu šupljinu sa velikom količinom vode. Ne zaboravite i na jezik koji je pun bakterija i redovito mijenjajte četkicu za zube.
Jednom na dan koristite i zubni konac kako bi uklonili i najmanje ostatke hrane, a ako vam zubni konac nije pri ruci pomozite si čačkalicom.
Neadekvatna prehrana
Čest uzrok neugodnog zadaha je neadekvatna prehrana, a posebno namirnice intenzivnog mirisa i začinjena hrana. Zato bi takvu prehranu trebali izbjegavati te konzumirati što više cjelovitih žitarica, svježeg povrća, vlakana i svježeg voća.
Za svjež dah preporučuju se jabuke, naranče, lisnato povrće i celer jer osim što osvježavaju dah, one i čiste zube i potiču protok sline.
Vitamin C
Hrana bogata vitaminom C i antioksidansima dobro utječe na zubno meso, a suplement koenzima Q10 pomaže kod liječenja oštećenog zubnog mesa.
Možete probati sa žvakanjem žvakaćih guma bez šećera, svježeg peršina i listića mente. Oni će vam osvježiti dah i potaknuti lučenje sline. A od pomoći vam može biti i svemoćna soda bikarbona.
Ulje metvice
Ulje metvice pomaže ako nakapate nekoliko kapi na jezik. Ugodne je arome i vrlo je učinkovito kod uništavanja bakterija, a može vam pomoći i kod bolova.
Neugodan zadah može prouzročiti i dehidracija zbog čega se preporuča konzumacija velikih količina vode i namirnica koje potiču lučenje sline. Svakako izbjegavajte alkohol i kavu jer oni uzrokuju neugodan zadah.

 

Foto: stevepb/PixaBay

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

1. studenoga 2011.
4. rujna 2017.
22. prosinca 2017.
Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross