0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
22. kolovoza 2017.

Kako smiriti anksiozno dijete

Piše Ana Zibar
Jutro je i vrijeme je za polazak u vrtić ili školu i ponovo kao i svakoga jutra vaše dijete vam govori kako ne želi ići, mada svako jutro i večer imate razgovor oko toga i nadate se kako će drugo jutro biti drugačije, ali opet nije tako. U takvim situacijama roditelji svoje dijete umiruju rečenicama […]

Jutro je i vrijeme je za polazak u vrtić ili školu i ponovo kao i svakoga jutra vaše dijete vam govori kako ne želi ići, mada svako jutro i večer imate razgovor oko toga i nadate se kako će drugo jutro biti drugačije, ali opet nije tako.

U takvim situacijama roditelji svoje dijete umiruju rečenicama poput sve će biti uredu ili ne trebaš se bojati... Ali te rečenice na dijete u tim trenucima nemaju apsolutno nikakav utjecaj...

Dijete koje se bori sa strahom i anksioznošću treba ćuti malo drugačije riječi i možda će mu pasati neke drugačije riječi utjehe, jer je svako dijete jedinstveno. Kada isprobate više taktika moći ćete zaključiti na koju je vaše dijete najbolje reagiralo.

Potaknite dijete da vam priča o svojim strahovima bez da ga prekidate. Za vrijeme razgovora morate biti strpljivi i slušati bez prekidanja, a nikako nemojte nuditi rješenja ili popravljati stvari.

U stanju anksioznosti neke stvari izgledaju strašnije nego što ustvari jesu zbog čega će riječi poput mama je tu, nemoj brinuti pružati djetetu osjećaj utjehe i sigurnosti, posebice kada dijete osjeća da gubi kontrolu i kada je jako uplašeno i zabrinuto.

Bilo bi dobro kada biste svom djetetu pomogli da vizualizira svoje brige, pa tako neka opisuje svoje brige koristeći ruke ili crtajući. Možete se i praviti da razgovarate s djetetovim strahom na način da ga tjerate, da mu kažete da ste vi jači od njega i da vas ne plaši jer vi znate da to nije uopće strašno.

Pitajte dijete što misli da je najgore što se može dogoditi i ponudite mu da promjeni kraj te priče. Neka kraj bude sretan i veseo kako bi se strah umanjio.

Bilo bi dobro kada bi napravili zajedno nekoliko tehnika smirivanja koje će djetetu pomoći da se oslobodi straha. Tehnike mogu uključivati, uradi sam aktivnosti, plesanje, čitanje knjiga, igranje, grljenje najdraže igračke, slušanje omiljene pjesme i slično.

Sve te aktivnosti je najbolje zapisivati onda kada je dijete mirno, a kada se uzruja ponudite mu te iste aktivnosti i neka odabere jednu od onih kako bi se umirilo.

Obavezno morate djetetu pokazati kako razumijete njegov strah! Naučite dijete duboko disati kako bi se smirilo, a najbolje mu je pokazati na svom primjeru.

Kada je dijete na samom vrhuncu panike preporuča se da mu se kaže rečenica tipa taj osjećaj će proći, mama ti to obećava. Važno je djetetu objasniti da koliko god mu izgledalo da nikada neće proći i da je vrlo teško ne treba se fokusirati samo na taj trenutak nego i na olakšanje koje se polako nadzire.

Ohrabrite dijete na način da razgovarate sa njim i obavezno neka vam ispriča što je sve taj dan radilo dok ga nije bilo.

Možda je najbolje da sami pitate dijete što mu treba i kako mu vi možete pomoći jer u većini slučajeva dijete samo zna najbolje što će mu pomoći.

Foto: Pexel

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross