0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
8. kolovoza 2017.

Kako smiriti dijete koje je ljuto

Piše Ana Zibar
Dijete se jednako kao i odrasla osoba može naljutiti i osjetiti bijes, ali jedina razlika je što dijete ne zna kanalizirati svoje nezadovoljstvo i ljutnju zbog čega svoj bijes najčešće pokazuju na neprimjeren način. No postoje načini koji će vam pomoći da svoje dijete usmjerite na izražavanje nezadovoljstva na primjeren način. Potrebno je neko vrijeme […]

Dijete se jednako kao i odrasla osoba može naljutiti i osjetiti bijes, ali jedina razlika je što dijete ne zna kanalizirati svoje nezadovoljstvo i ljutnju zbog čega svoj bijes najčešće pokazuju na neprimjeren način.

No postoje načini koji će vam pomoći da svoje dijete usmjerite na izražavanje nezadovoljstva na primjeren način. Potrebno je neko vrijeme kako bi dijete to usvojilo, ali ako je roditelj strpljiv i uči ga na primjeren način sve se može postići.

Kada primijetite da je dijete ljuto pitajte ga da li želi zagrljaj jer ispod svake ljutnje krije se tuga, a poslije zagrljaja će se dijete osjećati bolje pa čak i ako ni tada neće biti sve onako kako je zamislilo.

Situacije poput onih u kojima dijete ne prestaje kukati, vrištati i bacati se po podu bi trebalo izbjegavati, tj uopće im ne dopustiti da do njih dođe. U trenutku kada primijetite da dijete počinje gubiti kontrolu prije nego što počne sa bilo čim od navedenog navedite ga da odbrojava. Kada dijete vidi da mu odbrojavanje pomaže u sprečavanju neprimjerenih situacija početi će to samo primjenjivati.

Ljutito dijete potaknite da pjeva neku pjesmicu ili melodiju koju voli jer će pjevanjem ljutnja polako nestajati.

Naravno da nije uredu ako vas dijete udara ili na vas baca stvari, ali odgajanje nije moguće u trenucima kada je dijete bijesno i kada se neprimjereno ponaša. Kada do takvih situacija dođe usmjerite dijete na neku drugu aktivnost poput slaganja kockica ili čitanja knjige kako bi mu skrenuli pažnju sa ljutnje na nešto smireno. Kada se dijete smiri tek tada možete pričati sa njim.

Potičite dijete da priča sa vama i da verbalizira svoje osjećaje. Najbolje je da mu vi sami date primjer kako se to radi, a rečenice započnite sa Osjećam se...

I odrasli znaju onaj osjećaj kada su ljuti i imaju potrebu neto udariti pa tako je i djetetu, zato mu u trenucima ljutnje dajte neku mekanu loptu za gnječenje ili jastuk za udaranje. Na taj način će se najefikasnije riješite svog viška negativne energije.

2 comments on “Kako smiriti dijete koje je ljuto”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross