0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
29. siječnja 2018.

Kako utjecati na ponašanje djeteta

Piše Ana Zibar
Svojim ponašanjem dijete poazuje što osjeća jer je premalo kako bi svoje osjećaje pokazalo na odraslima prihvatljiv način. Iz tog razloga često ih se smatra zločestima i neposlušnima. Kako bi roditelj znao zašto se njegovo dijete tako ponaša i kako da se postavi u situaciji kada djetetovo ponašanje nije prihvatljivo, mora se spustiti na razinu […]

Svojim ponašanjem dijete poazuje što osjeća jer je premalo kako bi svoje osjećaje pokazalo na odraslima prihvatljiv način. Iz tog razloga često ih se smatra zločestima i neposlušnima.

malo-dijete

Kako bi roditelj znao zašto se njegovo dijete tako ponaša i kako da se postavi u situaciji kada djetetovo ponašanje nije prihvatljivo, mora se spustiti na razinu djeteta.

Kada kažete djetetu da nešto ne smije napraviti, dijete će upravo to napraviti. Do toga dolazi zato što dijete samo želi provjeriti da li vi to stvarno mislite. Dijete će uvijek ispitivati granice do kojih može ići jer ih zanimaju posljedice.

Zato je važno da vi kao roditelj jasno postavite granice i reagirate svaki puta i odmah u trenutku kada ih dijete prekrši. Ako samo jednom popustite djetetu sve će vam pasti u vodu. Kada dijete s druge strane vidi da postoje posljedice nakon što napravi ono što mu je rečeno da ne radi, drugi puta će vas poslušati.

Do najvećeg problema u ponašanju kod djeteta dolazi u onom trenutku kada dijete ne zna kontrolirati svoje osjećaje. Kada je dijete ljuto pokazuje to kroz agresivnost, kada je neposlušno znači da mu je dosadno ili je pod stresom ili je uzbuđeno.

Na roditeljima je da svoje dijete nauče kako da regulira ponašanje kada je prestrašeno, frustrirano, razočarano ili tužno. Roditelj treba naučiti svoje dijete o osjećajima i pokazati mu na koji način da se smiri kako bi se izbjeglo loše ponašanje.

Djeca su ta koja uvijek oponašaju druge i uče se ponašati oponašajući ljude koji ih okružuju. Zato je vrlo važno da se djetetu ograniči izloženost negativnom ponašanju, a vi kao roditelj možete utjecati na to što će vaše dijete gledati na televiziji, koje će video igre igrati, itd. Zapravo je najbitnije da vi kao roditelj budete uzor svom djetetu.

Djeca su ponekad neposlušna zato što jedino takvim ponašanjem postignu ono što žele, a ako vaše dijete dobije ono što želi tek kada prekrši pravilo, naravno da će upravo to raditi i svaki sljedeći put kako bi dobilo ono što želi. Iz tog razloga ne smijete nikada popustiti takvom ponašanju i morate dati djetetu ono što želi tek onda kada se dijete ponaša onako kako treba.

Neposluh kod djeteta može uzrokovati umor, bolest ili glad, posebno ako dijete ne zna na pravi način pokazati svoje potrebe. Kako do tog ponašanja ne bi došlo roditelj je dužan ispuniti sve osnovne potrebe djeteta na vrijeme.

 

Djeca vole moć i kontrolu zbog čega su spremna ponašati se buntovnički kako bi dobila kontrolu nad određenim situacijama koje su im važne. Kako bi ublažili takvo ponašanje djetetu ponudite dvije opcije nakon koji mora ispuniti ono što mu se zadalo. Davanjem opcija djetetu se pruža osjećaj moći za kojim dijete žudi, zbog čega će dijete biti spremnije ispuniti zadatak.

Neposlušno dijete najčešće želi samo pažnju svojih roditelja, jer se najčešće osjeća zapostavljeno kada roditelj razgovara s nekim drugim ili obavlja aktivnosti u koje dijete nije uključeno. U tim trenucima kada se dijete osjeća zapostavljeno ono najčešće udara, baca se ili kuka kako bi privuklo pažnju.

U takvim trenucima djeca se zadovoljavaju bilo kakvom pažnjom, pa čak i negativnom samo da ih roditelji primijete, zato se savjetuje da u tim situacijama ignorirate djetetovo loše ponašanje i hvalite ga samo kada se ponaša primjereno.

Neka djeca teže neovisnosti zbog čega krše pravila kako bi mogla pokazxati svoju neovisnost. Normalno je da djeca u nekim određenim razvojnim fazama žele biti samostalna, a u takvim trenucima je potrebna disciplina jer djeca zapravo nisu spremna biti toliko nezavisna koliko ona smatraju da jesu.

Predškolsko dijete želi samostalno obavljati svoje zadatke kako bi moglo pokazati što je sve naučilo, a tinejdžeri su skloni preprikama i grubim odgovorima kako bi mogli pokazati da su samostalni. Starija pak djeca namjerno krše pravila kako bi dokazala da im nitko ne može reći da naprave ono što ne žele.

Ako roditelj ne nauči svoje dijete kako se primjereno ponašati ono će u raznim situacijama reagirati nepoželjno. Kako bi naučili dijete kako se u kojoj situaciji treba ponašati potrebna je disciplina.

Umjesto kažnjavanja djeteta kada je neposlušno, radije ga učite što treba raditi u trenucima kada je neposlušno. Djetetu se uvijek treba pokazati sve moguće alternative kako bi se naučilo iz svojih pogrešaka.

 

 

Foto: Myriams-Fotos/PixaBay

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

1. studenoga 2011.
25. kolovoza 2014.
Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross