0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
2. svibnja 2019.

Kako zaštititi djecu u digitalnom dobu

Piše Ana Zibar
Današnja djeca odrastaju u digitalnom okruženju i važno je pomoći im naučiti kako ispravno koristiti nove medije i digitalne tehnologije, a mi roditelji u tome igramo najbitniju ulogu. Ja osobno nisam za to da im se u potpunosti ukine moderna tehnologija do ne znam koje godine jer smatram ako se pametno i oprezno koristi može […]

Današnja djeca odrastaju u digitalnom okruženju i važno je pomoći im naučiti kako ispravno koristiti nove medije i digitalne tehnologije, a mi roditelji u tome igramo najbitniju ulogu. Ja osobno nisam za to da im se u potpunosti ukine moderna tehnologija do ne znam koje godine jer smatram ako se pametno i oprezno koristi može im biti od velike koristi.

Donosim vam neke smjernice koje mi doma prakticiramo i koje bi vam mogle pomoći!

Kako bi vaše dijete što sigurnije i kvalitetnije koristilo digitalne medije trebate:

 • tretirati medije kao i svako drugo okruženje u životu vašeg djeteta,
 • potruditi se da vrijeme ispred ekrana ne bude uvijek individualno,
 • poticati komunikaciju lice u lice,
 • omogućiti mjesta bez doticaja moderne tehnologije,
 • pronaći aplikacije za djecu,
 • upozoriti na važnost privatnosti i opasnost od pedofila,
 • napraviti obiteljski plan upotrebe medija,
 • postaviti granice i poticati igru,
 • biti dobar uzor,
 • najmlađoj djeci ograničiti pristup medijima,
 • ne koristiti tehnologiju kako bi emotivno umirli dijete,
 • pustiti tinejdžere da budu online.

Medije treba tretirati kao i svako drugo okruženje u životu vašeg djeteta! Iste smjernice trebaju vrijediti i u stvarnom i u virtualnom svijetu. Znate da je djeci potrebno postavljati granice u svemu, pa tako i u virtualnom svijetu jer ih djeca očekuju i trebaju. Upoznajte prijatelje svoje djece kako u stvarnom, tako i u virtualnom svijetu, informirajte se koje aplikacije, platforme i softvere vaše dijete koristi, koje stranice posjećuje i što radi kada je online.

Vrijeme pred ekranom ne treba uvijek biti individualno! Zajedno se aktivirajte kad koristite ekrane, gledajte i igrajte se jer će to potaknuti učenje, socijalnu interakciju i povezivanje. Igrajte igrice sa svojom djecom jer je to dobar način da demonstrirate pravila ponašanja i sportske vrijednosti. Gledajte utakmice zajedno kako bi podijelili i predstavili svoja životna iskustva, savjete i perspektive. Nikako ih nemojte samo nadgledati on line već se uključite kako bi mogli bolje razumijeti što rade i kako bi mogli biti dio toga.

Komunikacija licem u lice je vrlo važna! Mala djeca najbolje uče kroz lice u lice komunikaciju i zato ih je potrebno uključiti u takvu vrstu komunikacije jer je to vrlo važno za razvoj jezika. Konverzacija može biti uživo ili preko video call-a ako je član obitelji na nekom putu, ali je važno da se komunikacija ostvari jer dvosmjerna komunikacija unaprijeđuje jezične vještine i to 3 puta više od jednosmjerne interakcije s ekranom ili pasivnog slušanja.

Svakako omogučite mjesta u kojima neće biti niti jednog uređaja moderne tehnologije! Savjetuje se da blagovaone i dječje sobe budu prostorije bez ekrana. Televizore ugasite dok ih ne gledate jer čak i ako ne gledate televiziju a one radi, može vam smetati u vremenu koje provodite s djecom jer odvraća pozornost. Uređaje uvijek punite tijekom noći i izvan dječjih soba kako ih ne bi bili u iskušenju koristiti. Ovakve navike potaknuti će obiteljsko druženje, zdravije navike tijekom objeda i mirnije snove.

Pronađite aplikacije za djecu! Više od 80.000 aplikacija je označeno kao edukativno, a aplikacije koje su označene kao interaktivne bi trebale zahtjevati više to do radnji, što je svakako bolje od običnog gledanja u ekran. Možete pogledati Common Sense Media stranicu na kojoj ćete pronaći iskustva i ocijene prikladnih programa, aplikacija i igrica na temelju čega možete napraviti najbolji izbor za vaše dijete.

Upozorite dijete na važnost privatnosti i opasnost od pedofila! Posebno tinejdžere za koje je važno da znaju da sadržaj koji podijele s drugima nije moguće brisati ili ga ukloniti u potpunosti. Tinejdžeri moraju biti upoznati s time i sa postavkama privatnosti te moraju biti upozoreni da pedofili često koriste društvene mreže, elektronsku poštu, on line igrice i pričaonice kako bi komunicirali s djecom i kako bi ih iskoristili.

Svakako napravite obiteljski plan upotrebe medija! Ako se midiji koriste prikladno i promišljeno, oni unaprijeđuju svakodnevni život, ali ako ih se s druge strane koristi nepromišljeno i neprikladno mogu uzurpirati prostor drugim važnim aktivnostima poput obiteljskog vremena, fizičke aktivnosti, sna, žive interakcije, aktivnog boravka na otvorenom i predaha od kompjutera. Zato napravite plan i vrijeme koje ćete provoditi na kompjuterskim uređajima i toga se pridržavajte.

Postavite granice i potičite igru! Upotreba medija kao i sve ostale aktivnosti mora imati razumne granice jer nestrukturirana igra van mreže potiče razvoj kreativnosti i zato napravite tako da vam igra van medija bude dnevni prioritet, posebno kada je riječ o vrlo maloj djeci.

Budite dobar uzor! Vi ste prvi i jedini primjer svom djetetu i zato ga podučavajte na vlastitom primjeru lijepom ponašanju i dobroti u on line okruženju. Ograničite osobnu upotrebu medija jer dijete kopira vaše ponašanje. Vjerujte m i da ćete b iti više dostupniji i povezaniji sa svojim djetetom ako se s njim igrate ili grlite nego da gledate u ekran.

Najmlađoj djeci ograničite pristup medijima! Djeca mlađa od 18 mjeseci bi trebala izbjegavati digitalne medije osim kad je riječ o video pozivima. S djecom od 18 do 24 mjeseca digitalne medije gledajte zajedno jer u tom uzrastu djeca uče gledajući i pričajući s vama. Djeci od druge do pete godine ograničite pristup na pola sata, max jedan sat dnevno i to isključivo kvalitetnog sadržaja. Zajedničko gledanje se preporučuje kad god je to moguće, a najbolje je da sadržaj bude edukativan kako bi ga mogli ponoviti i tijekom dana u stvarnom životu.

Nikada nemojte koristiti tehnologiju kako bi emotivno umirli svoje dijete! Mediji jesu efikasni kada treba umiriti dijete, ali to nikako ne bi smio biti način na koji ćete umirivati svoje dijete. Dijete treba naučiti da prepozna i da se nosi s jakim emocijama, kako da pronađe adekvatne aktivnosti kada mu je dosadno, kako da se smiri uz pomoć disanja, razgovora o mogućim riješenjima problema ili pronađe druge načine kanaliziranja emocija.

Tinejdžere morate pustiti da budu online! Online druženja su dio adolescentskog razvoja i društveni mediji pomažu tinejdžerima istražiti više o njima samima i otkriti njihovo mjesto u svijetu odraslih. Ipak trebate biti oprezni i uvjeriti se da se vaš tinejdžer prikladno ponaša kako u stvarnom, tako i u online svijetu. Tinejdžera morate podsjetiti na postavke privatnosti i da postavke privatnosti na određenim platformama zapravo ne znače da su njihove objave zapravo u potpunosti privatne. Osigurajte otvorenu komunikaciju i dajte svom djetetu do znanja da vam se uvijek može obratiti ako ima bilo kakvih pitanja ili briga.

I zapamtite da će djeca uvijek biti djeca i da će raditi greške prilikom korištenja medija. Zato se potrudite pristupiti tim greškama s empatijom i pretvorite ih u priliku da svoje dijete nečemu naučite. Nesmotrene radnje poput zastrašivanja, slanja seksualnih poruka ili postavljanja slika samopovrijeđivanja mogu biti upozorenja da su nevolje prisutne i zato roditelji moraju pažljivo promatrati ponašanje svoje djece i ako je potrebno svakako uključiti profesionalnu pomoć, uključujući i psihijatra.

Samo imajte na umu da se ne morate bojati novih medijiskih tehnologija i suvremenih uređaja jer ako ih se koristi pravilno i umjereno dobrobiti mogu biti velike. Isto tako ne zaboravite da vrijeme koje djeca provedu lice u lice s učiteljima, obitelji i prijateljima igra ključnu ulogu u poboljšanju zdravog razvoja i učenja. Zato inzistirajte na živoj interakciji i ne dozvolite da se ona izgubi pod utjecajem pametnih tehnologija i novih medija.

Foto: Anviere/PixaBay

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

28. lipnja 2014.
Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross