0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
10. listopada 2018.

Kako znati je li dijete spremno za školu

Piše Ana Zibar
Da, znam da smo daleko od upisa u školu, ali kako je moj Vito ove godine predškolarac i kako bi na godinu trebao krenuti u prvi razred sa 6,5 godina, javljaju mi se razna pitanja i ne znam ni sama da li je dovoljno odrastao da bi išao u školu. Pod time ne mislim da […]

Da, znam da smo daleko od upisa u školu, ali kako je moj Vito ove godine predškolarac i kako bi na godinu trebao krenuti u prvi razred sa 6,5 godina, javljaju mi se razna pitanja i ne znam ni sama da li je dovoljno odrastao da bi išao u školu.

Pod time ne mislim da nije dovoljno inteligentan, u to sam sigurna i to slušam od prvog dana kada je krenuo u vrtić, ali on je toliko živ i zaigran da ga ja još uvijek ne mogu zamisliti u školi.

Zato sam se malo pozabavila tom tematikom i evo što kaže struka. Nadam se da će i nekome od vas koji ovo čitate, a imate isti problem kao ja, pomoći.

Velika dilema

Mnogi su roditelji u dilemi oko toga što sve dijete treba znati prije nego krene u školu. Ako ste i vi jedan od njih, ovo je nekoliko savjeta logopeda, kako bi mogli provjeriti djetetovu motoriku, znanje i vještine.

Kretanje u školu sa 6 ili 7 godina je dvojba s kojom se susreću mnogi roditelji kada dijete trebaju prijaviti za upis u prvi razred osnovne škole.

Prije odluke bi trebali provjeriti djetetovo znanje motoriku, vještine i druge parametre koji će vam otkriti je li dijete spremno za školske obveze.

Čisto izgovaranje glasova

Dijete treba čisto izgovarati sve glasove, a ako prilikom izgovaranja riječi radi iskrivljenja, zamjene ili ispuštanja tada se može dogoditi da krivo piše i čita riječi onako kako ih i pogrešno izgovara.

Pred školu djeca poznaju vremenske i prostorne odnose kao i pojmove koji omogućuju uspoređivanje kvantiteta i poznavanje brojeva te lakše i brže svladavaju početnu nastavu.

Na primjer ako dijete izgovara riječi tipa danas sam bivo u vulticu i iglali šmo se, tada će na taj način i napisati rečenicu. I zato kada je riječ o daljnjim pripremama za školu dijete mora imati dobro razvijenu slogovnu i glasovnu sintezu i analizu, a to znači da kada mu se zada spajanje slova T, O, R, B, A - dijete ih treba spojiti i znati da je to riječ TORBA.

Spajanje riječi

Kada se dijete pita kako bi napisalo riječ MAMA ili na kojem mjestu treba raščlaniti neku riječ na glasove, tada je poželjno da dijete zna spojiti i raščlaniti riječ koja u sebi ima suglasničku skupinu, kao na primjer u riječima PRST, STOL, VRATA.

Prije škole treba procijeniti razvoj same grafomotorike što znači kako dijete drži olovku i je li grafomotorički spremno za školu. U to je uključena i vještina precrtavanja zadanih likova te pravilan slijed potezanja crte.

Ako dijete ima poteškoća zahvaćanja glasova unutar riječi i ima jezičnu slabost - siromašniji vokabular, tada će sigurno imati problema u slogovnoj i glasovnoj sintezi i analizi, što vodi do poteškoća u vještinama pisanja i čitanja, a kasnije i do nastanka disgrafije i disleksije.

Intelektualna razvijenost

Dijete treba imati i iodređenu intelektualnu razvijenost, a u to se podrazumijeva određena razina razvijenosti svih psihičkih funkcija koje sudjeluju u spoznavanju vanjskog svijeta kao što su opća inteligencija, razvijenost percepcije, mišljenje i pamćenje.

Na kraju predškolskog uzrasta dijete razlikuje oblik predmeta, osnovne boje i visinu tonova te posjeduje percepciju prostora i vremena.

Mada se čitanje i pisanje se usvaja po polasku u školu, u predškolskom periodu djeca razvijaju neke vještine koje utječu na taj proces kao što su vizualna percepcija, praćenje slijeda u prostoru i vremenu, prostorna orijentacija, slušna pažnja, slušno-govorna i vizualna memorija, slušno-motorna i vizualno-motorna koordinacija te jezična i grafomotorična kompetencija.

Razvoj pamćenja

S razvojem percepcije istovremeno se zapaža i daljnji razvoj pamćenja. Dijete ove dobi može uspoređivati pojave i predmete, raditi jednostavna uopćavanja ne samo na konkretnom predmetu već i u skupinama sličnih predmeta.

Osim navedenih intelektualnih razvijenosti, važno je da dijete posjeduje pažnju u trajanju od deset do petnaest minuta na jednom predmetu. Ta je pažnja rezultat vježbe u predškolskom dobu i preduvjet za praćenje nastave kao i sudjelovanje u njoj.

Dijete treba poznavati svoju okolinu kako bi pojmovi u njoj bili jasni i točni. Dijete koje pred školu poznaje vremenske i prostorne odnose kao i pojmove koji omogućuju uspoređivanje kvantiteta i poznavanje brojeva, lakše i brže svladavaju početnu nastavu.

Pravilno držanje olovke

Pred školu dijete bi trebalo posjedovati fleksibilnost prstiju i šake, pravilno držati olovku, sa jasnom linijom i adekvatnog pritiska. Po uzorku bi trebalo znati povlačiti linije od crte do crte, od točke do točke, ravne valovite i kružne linije, precrtavati likove kao što su romb, krug, kvadrat i trokut te pisati svoje ime velikim tiskanim slovima.

Što se prostornog odnosa tiče treba razumijeti gore, dolje, ispred, na, ispod, iza, u i iznad. Usvojiti orijentaciju na papiru što je na desnoj, a što na lijevoj strani papira, usvojiti orijentaciju na tijelu što je desna ili lijeva ruka, desna ili lijeva noga, desno ili lijevo oko te usvojiti orijentaciju u prostoru što je desno od njega, što lijevo te odrediti smjer kretanja.

Isto tako treba razumijeti vremenske odnose kao što su prije, poslije, jutro, podne, večer, prijepodne, poslijepodne, a poželjno je i da poznaje dane u tjednu, jučer, danas i sutra.

Matematičke vještine

Što se matematičkih vještina tiče trena znati brojati do 20, s prekidom i unatrag od 10 do 0. Snalaziti se s pojmovima više, manje, oduzmi, dodaj te razumijeti pojam skupova, što spada u neki skup, a što ne, uspoređivati dva skupa, znati da se dodavanjem skup povećava, a oduzimanjem smanjuje.

U skupini od 10 elemenata treba znati rezultat dodavanjem za jedan i oduzimanjem za jedan uz pokazivanje. Povezivati brojku uz količinu te mjereći usporediti koji su predmeti širi, duži i veći.

Potrebno je i da pravilno izgovara sve glasove, pravilno se gramatički izražava, zna verbalno definirati jednostavne pojmove, verbalno iskazati po čemu su neke pojave, stvari i bića slični, a po čemu različiti. Znati prepričati kraću priču ili događaj u pravilnom slijedu, sa uvodom, tijekom i završetkom.

Potrebna koncentracija

Koncentracija koja je potrebna za školu je da se dijete na zadatku može zadržati 15 - 20 minuta, a trajanje igre može biti 60 minuta uz kratke otklone pažnje.

Što se predčitalačkih vještina tiče, dijete treba moći rastaviti poznate riječi na slogove. Prepoznavati i imenovati kojim glasom počinje, a kojim glasom završava riječ. Znati rastaviti jednostavne riječi na glasove, a od pojedinih glasova sastaviti jednostavnu riječ te prepoznavati simbole brojeva i slova.

I za kraj što se općih pojmova o sebi i drugom tiče, dijete treba znati svoje ime i prezime, adresu i mjesto stanovanja, imena i zanimanje ukućana, svoju dob, prepoznavati i imenovati boje, okuse te članove obitelji.

I to vam je to, a sada je na struci i vama da odlučite da li je vaše dijete spremno za školu sljedeće godine ili ne, ali i da s njime vježbate sve gore navedene zadatke kako bi mu bilo lakše kada krene u školu, ako se sljedeće godine na nju odlučite.

Foto: stux/PixaBay

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

13. svibnja 2015.
15. listopada 2014.
Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross