0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
30. studenoga 2016.

Kegelove vježbe

Piše Ana Zibar
Tijekom trudnoće mišići zdjelice oslabljuju. Zbog rasta maternice su mišići koji podržavaju mokraćni mjehur i maternicu izloženi naporu, pa je moguće da dođe do inkontinencije ili nekontroliranog ispuštanja mokraće. Ti problemi znaju se nastaviti i nakon trudnoće, a pravilnom tjelovježbom za vrijeme i nakon trudnoće ih možete ukloniti. Kegelove vježbe su vježbe koje jačaju mišiće […]

Tijekom trudnoće mišići zdjelice oslabljuju. Zbog rasta maternice su mišići koji podržavaju mokraćni mjehur i maternicu izloženi naporu, pa je moguće da dođe do inkontinencije ili nekontroliranog ispuštanja mokraće. Ti problemi znaju se nastaviti i nakon trudnoće, a pravilnom tjelovježbom za vrijeme i nakon trudnoće ih možete ukloniti.

beba3

Kegelove vježbe su vježbe koje jačaju mišiće uro genitalnog trakta, te tretiraju i sprečavaju inkontinenciju u trudnoći i nakon poroda. Ukoliko ćete vježbati mišiće zdjeličnog dna, znati ćete ih opustiti u porodu. Opuštanje će porod učiniti ugodnijim, a spriječiti će i pucanje međice u porodu.

Prije nego krenete sa izvođenjem vježbi, trebate upoznati mišiće zdjeličnog dna. Počnite sa zaustavljanjem srednjeg mlaza urina za vrijeme mokrenja, ako to možete napraviti bez problema, znači da je vaše zdjelično dno u odličnom stanju. Ukoliko to ne možete napraviti Kegelove vježbe će vam itekako pomoći!

KEGELOVE VJEŽBE

1. Stisnite mišiće zdjelice i držite ih tako stisnute, sve dok ne nabrojite do 5. Zatim ih opustite i ponavljajte deset puta za redom. Nakon nekog vremena povećavajte brojanje.

2. Radite Kegelove vježbe u raznim položajima, čučeći, ležeći, sjedeći i sjedeći sa prekriženim nogama.

3. Zaustavite mokrenje i ponovno započnite kroz četri do pet stanki. U ovoj vježbi smijete koristiti samo mišiće zdjelice, bez da si pomažete mišićima donjeg dijela trbuha i bedrima.

4. U ovoj je vježbi važna koncentracija u kojoj morate zamisliti svoju vaginu kao dizalo, koje se postupno može penjati, pa tako stišćite mišiće vagine od dolje prema gore, postepeno. Započnite tako da polako stišćete donji dio vagine, pa ga zadržite sekundu, nastavljate stiskanjem jedan po jedan dio, sve dok ne dođete do kraja. Na kraju zadržite stisak, pa lagano počnite opuštati dio po dio vagine, od gore prema dolje. Nakon svakog opuštanja se odmorite. Na kraju se u potpunosti opustite.

5. U ovoj vježbi naizmjence stisnite i opustite mišiće zdjelice, tako da počnete sa deset ponavljanja, četiri puta kroz cijeli dan, a nakon nekog vremena postupno ponavljajte do pedeset puta isto tako četiri puta na dan. Ovu vježbu možete raditi u bilo kojem trenutku i na bilo kojem mjestu.ž

6. Zamislite da se u vašoj vagini nalazi broj osam, kakvog su najčešće oblika mišići zdjeličnog dna. U ovoj vježbi trebate stiskati te mišiće od prvog do zadnjeg zamišljajući broj 8, pa ih poslije redom opuštati.

Foto: PublicDomainPictures/PixaBay

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

30. rujna 2018.
27. rujna 2014.
Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross