0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
12. veljače 2018.

Koje su najbolje pelene

Piše Ana Zibar
Kada je mala beba na putu roditelji si postavljaju jedno od najčešćih pitanja, a to je koje pelene da koriste i koje su najbolje. Glavna podjela pelena su jednokratne i platnene pelene, a pronaći omjer između kvalitete i cijene nije nimalo lako. Zato u većini slučajeva roditelji isprobaju nekoliko vrsta pelena kada se beba rodi, […]

Kada je mala beba na putu roditelji si postavljaju jedno od najčešćih pitanja, a to je koje pelene da koriste i koje su najbolje. Glavna podjela pelena su jednokratne i platnene pelene, a pronaći omjer između kvalitete i cijene nije nimalo lako. Zato u većini slučajeva roditelji isprobaju nekoliko vrsta pelena kada se beba rodi, pa sami procjene što je najbolje za njih.

najbolje-pelene

Nerijetko se događa sa univerzalne veličine pelena ne odgovaraju dobi djeteta jer je dijete preveliko ili premalo za određenu dobnu skupinu, a često se zna javiti osip i alergija glutealne regije koji su vezani uz način prematanja mada roditelji tada misle da su za to krive pelene.

Njegu kože i prematanje treba provoditi redovito, a najbolje je dijete prematati svaka 3 sata. Kada roditelji shvate da im određeni način prematanja za koji su se odlučili ne odgovara jer je ispao prezahtjevan, trebaju ga promijeniti.

Kako dijete raste tako se mijenjaju i njegove potrebe, ali su i roditelji sigurniji u sebe, pa im više ne predstavlja problem isprobati nešto novo.

RAZLIKA IZMEĐU PLATNENIH I JEDNOKRATNIH PELENA

Platnene pelene mogu biti moderne pamučne pelene ili švedske pelene i obične bijele pelene koje se koriste u kombinaciji. Platnene pelene uvijek odgovaraju djetetu bez obzira na težinu jer su takve pelene podesive.

Broj pelena zavisi od vrste pelena koje se koriste i uvelike varira, a potrebno je imati najmanje deset švedskih pelena i trideset tetra pelena. Univeralne veličine mogu biti šivane pelene koje se podešavaju sigurnosnim gumbićima prema dobi djeteta, a u početku je potrebno najmanje pedeset komada.

Isto tako postoje platnene pelene koje su izrađene s vanjskim PUL materijalom koji dopušta disanje kože mada je nepropusan. Ako pak to ne stoji kod pelena koje se koriste potrebne su nepropusne gačice.

Za gusti sadržaj u peleni se koriste tanki jednokratni ulošci koji se stavljaju unutar platnenih pelena, a u izradi pelena se najčešće koriste materijali kao što su pamučni velur, flanel, bambus i mako.

Kod prematanja platnene pelene zahtijevaju pripremu u nekoliko slojeva, a to su pelene, uložak za gusti sadržaj i nepropusne gaćice. Kada se dijete premota korištene pelene se čuvaju u posudi s vodom dok se ne skupi dovoljna količina za pranje.

Platnene pelene se smatraju ekološkim, ali treba uzeti u obzir i količina deterdženta, struje i vode koji se potroše kod pranja i peglanja pelena.

Na početku je najveći trošak nabave pelena.

Jednokratne pelene se mogu kupiti u različitim varijantama jer svaki proizvođač ima svoju tehnologiju i oplemenjuje pelene dodacima kako bi pelene bile što jednostavnije i praktičnije za upotrebu.

Rade se u skupinama 1 do 6 koje se određuju prema težini djeteta. Najveći nedostatak jednokratnih pelena je taj što se teško razgrađuju i čine veliki dio komunalnog otpada.

Vrlo je jednostavna upotreba jednokratnih pelena jer ne zahtijeva predradnje i naknadna razvrstavanja. Ova vrsta pelena osigurava suhoću kože i trošak upotrebe je ravnomjerno raspoređen za cijelo vrijeme nošenja.

Pa koje pelene izabrati?

Nakon poroda se u životu roditelja puno toga mijenja te je potreban određeni period upoznavanja i adaptacije. Novorođena beba često ima stolicu i često mokri, skoro iza svakog podoja, a to pak predstavlja veliki izazov neiskusnim roditeljima, ali i onima koji su to već prošli pogotovo ako je porod bio težak i ako je potreban duži oporavak.

Kako god najbolje je koristiti pelene koje su roditelji odabrali na samom početku bez opterećivanja što će drugi govoriti i koje će savjete nuditi. Savjeti su svakodnevni i svakom roditeljiu je bilo bolje nešto drugo, ali to je individualno i na to se ne bi trebali osvrtati.

Koristite one pelene koje vam najbolje odgovaraju, a ako vam se pokaže da vas ne zadovoljavaju pelene za koje ste se prvotno odlučili jednostavno ih promijenite bez opterećivanja.

Neki roditelji odmah nađu pelene koje su im odgovarajuće, a nekima, što je češći slučaj, treba određeno vrijeme dok sve ne isprobaju.

Ja sam osobno prvo krenula sa platnenim pelenama jer mi se sviđalo to što su ekološke, što koža djeteta diše i nezamislivo mi je bilo koristiti jednokratne pelene.

I tako smo nakon što se dijete rodilo prvih 8 dana koristili platnene pelene s kojima sam iskreno muku mučila, jer mi je vjerojatno trebalo neko vrijeme dok se ne ufuram.

Ali je onda moje dijete završilo na operaciji nakon koje je trebalo mjesec dana nositi isključivo jednokratne pelene kako bi rana od operacije mogla zacijeliti.

Nakon toga se više nisam vratila na platnene pelene jer sam se navikla na jednokratne i jer mi je odgovarala njihova jednostavnost korištenja.

Tako je ostalo i dan danas sa mlađim djetetom, i dalje koristimo jednokratne pelene, mada mi s vremena na vrijeme dođe da bi možda bilo bolje da koristimo platnene pelene.

U jedno sam sigurna da bi da smo koristili platnene pelene imali puno veće uštede, jer koliko god one u početku bile puno skuplje, jednom kad ih kupite vi ste mirni, dok su jednokratne pelene na početku jeftinije, ali kada zbrojite koliko ste ih na kraju morali kupiti za vrijem korištenja ispadne bogatstvo.

Bitno je samo da ste vi i dijete zadovoljni, za koje god pelene se odlučili, a što se marke tiče, ja sam ih sve isprobala i izmjenila. S prvim djetetom mi je najviše odgovarala jedna marka pelena, a s drugim druga marka... Tako da pravila stvarno nema i odabir je isključivo individualan i ovisi od djeteta do djeteta.

Da li je neka jednokratna pelena skuplja od druge isto tako nema nikakve veze, jer su se u mom slučaju pokazale puno bolje one pelene koje su bile jeftinije.

Tako da je najbolje da istražujete i koristite one koje su najbolje za vaše dijete, a ne one koje vam svi drugi preporučaju.

Foto: PublicDomainPictures/PixaBay

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross