0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
4. veljače 2015.

Koji toplomjer izabrati za dijete

Piše Ana Zibar
Nedavno sam trebala kupiti toplomjer, jer imam samo onaj živin, i bilo mi je muka kada usred noći trebam buditi dijete i maltretirati ga sa mjerenjem temperature u guzu, pa sam odlučila kupiti ušni. Prije kupnje išla sam malo prosurfati o ušnom toplomjeru, da vidim cijene i dojmove drugih roditelja, pa sam naišla na cijeli […]

Nedavno sam trebala kupiti toplomjer, jer imam samo onaj živin, i bilo mi je muka kada usred noći trebam buditi dijete i maltretirati ga sa mjerenjem temperature u guzu, pa sam odlučila kupiti ušni. Prije kupnje išla sam malo prosurfati o ušnom toplomjeru, da vidim cijene i dojmove drugih roditelja, pa sam naišla na cijeli popis toplomjera koji postoje, i njihov opis.

mjerenje temperature

Bezkontaktni toplomjer je skup, a točnost i preciznost su mu upitne. Temperatura se sa ovim toplomjerom mjeri samo 6 sekundi, pa je vrlo praktičan za malu djecu. Ovaj toplomjer se koristi tako da se prisloni na čelo, a ne preporuča se za korištenje kod djece mlađe od 3 mjeseca.

Trakice za mjerenje temperature znaju biti neprecizne, jer tekući kristali koji reagiraju na temperaturu tijela, znaju reagirati i na temperaturu iz prostora. Trakice se koriste tako da se zalijepe na čelo, a temperatura se pokazuje mijenjanjem boje. Mjerenje temperature trakicama je bezbolan i jednostavn  način, ali se ne preporuča mjerenje kod jako male djece, jer se trakice znaju zaljepiti za čelo, pa ih je teško skinuti, što zna biti bolno.

Ušni toplomjer je često neprecizan, a čak zna pokazivati i velike razlike u tjelesnoj temperaturi. To se događa zato što se sa ovom vrstom toplomjera, temperatura mora vrlo precizno mjeriti. Ovu vrstu toplomjera roditelji najviše kupuju, zato što se temperatura vrlo lako izmjeri, posebice kod male djece.

Ušni toplomjer može brzinski izmjeriti temperaturu, ali morate biti precizni! Ne preporuča se djeci mlađoj od tri mjeseca, a koliko god djeluje praktično, zapravo nije nimalo. Za vrijeme mjerenja temperature, toplomjer se mora namjestiti u ušni kanal, te mu se moraju redovito mijenjati kapice.

Ova vrsta toplomjera više služi za provjeru temperature dok dijete spava, kako ga se ne bi budilo. Kada se pravilno koristi ova vrsta toplomjera on je savršeno točan, ali treba znati pogoditi pravo mjesto mjerenja.

Živin toplomjer je klasični toplomjer, kojeg liječnici najviše vole i samo njime izmjerenu temperaturu priznaju. No, ono od čega se najviše strahuje kod ove vrste toplomjera je pucanje stakla toplomjera. Ukoliko dođe do pucanja stakla živinog toplomjera, iz njega počinje curiti i isparavati živa, od koje se dijete može otrovati.

Roditelji ne vole ovu vrstu toplomjera jer su djeca prilikom mjerenja ovom vrstom toplomjera, vrlo nemirna i razdražljiva, zbog vremena koje je potrebno toplomjeru da se temperatura izmjeri. Potrebno je 5 minuta da se izmjeri temperatura uz pomoć živinog toplomjera. Ovaj toplomjer može se koristiti rektalno, ispod pazuha i oralno.

Digitalni toplomjer je brz u mjerenju temperature, a temperatura se može mjeriti rektalno, ispod pazuha i oralno. Najtočnije će izmjeriti temperaturu malim bebama, ako će se mjeriti rektalno. Jednako tako mjerenje temperature u ustima, je puno točnije od mjerenja temperature ispod pazuha. No, treba pripaziti na usta, koja trebaju biti cijelo vrijeme zatvorena, ako se mjeri temperatura u ustima.

Zbog opasnosti od ozljeda rektalno mjerenje temperature se baš i ne preporučuje, a i često puta zna biti vrlo neugodno. Ako odlučite djetetu mjeriti temperaturu oralnim putem, trebate pripaztiti da dijete ne jede i ne pije 20 minuta prije mjerenja temperature.

Duda varalica je vrsta digitalnog toplomjera, koji je namijenjen bebama koje još uvijek dudaju dudu. Ali se ne preporuča tek rođenoj djeci, jer je za vrijeme mjerenja temperature važno da bude cijelo vrijeme u ustima.

Jednostavan je za upotrebu, a dok se temperatura ne izmjeri beba duda dudu. Ovaj toplomjer će temperaturu izmjeriti za jednu minuta, a odstupanja od prave temperature su minimalna. Kod mjerenja temperature ovom vrstom toplomjera, morate imati na umu da će beba nekada imati i zaštopan nos, te će disati na usta, zbog čega se ovim toplomjerom temperatura neće moći izmjeriti.

Ukoliko se odlučite za mjerenje temperature digitalnim toplomjerima, najtočniju temperaturu ćete dobiti ako mjerite temperaturu tri puta za redom. Kvalitetni toplomjer ne bi smio pokazivati velike temperaturne razlike, a temperatura koja se mjeri rektalnim, ušnim ili oralnim putem je viša za jedan stupanj od temperature koja se mjeri ispod pazuha.

Nadam se da će vam ovaj popis malo pomoći 😉

Foto: lusi/freeimages

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross