0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
6. svibnja 2019.

Koliko često treba prati posteljinu

Piše Ana Zibar
Posteljina i koliko često ju treba prati je vječito pitanje koje me muči. Koliko god svaku večer legnemo čisti u krevet, uvijek nekako imam osjećaj da je već nakon par dana prljava i spremna za mijenjanje. Kako u mijenjanju posteljine ne bi pretjerivali ja sam si zadala da ju mijenjam svaka dva tjedna, a sada […]

Posteljina i koliko često ju treba prati je vječito pitanje koje me muči. Koliko god svaku večer legnemo čisti u krevet, uvijek nekako imam osjećaj da je već nakon par dana prljava i spremna za mijenjanje.

Kako u mijenjanju posteljine ne bi pretjerivali ja sam si zadala da ju mijenjam svaka dva tjedna, a sada sam i naletjela na članak u kojem stručnjaci pišu koliko zapravo često treba mijenjati posteljinu.

Čistoća posteljine

Stručnjaci kažu kako čistoća posteljine ovisi od stanja čistoće u kojem se nalazi spavaća soba, ali i navikama koje imamo. Pod navikama se misli na to da li kućni ljubimci spavaju u tom krevetu, jedete li u krevetu, provjetravate li ju redovito, itd.

Kada bi se mikroskopom uvećala flora i fauna koja stanuje na našoj posteljini imali bi što za vidjeti. Naime na posteljini se već nakon jednog dana korištenja nalaze grinje, dlake i kosa, mrtve stanice kože, prašina i dlake kućnih ljubimaca ako borave u prostoriji u kojoj se nalazi krevet. Ako često otvarate prozor u posteljinu se može zavući i pelud, kao i nečistoće iz zraka koje dolaze s ulice.

Uredno i čisto

Kad to vidite mogli bi svaki dan mijenjati posteljinu, ali da sada ne pretjerujemo jer ono što ne vidimo ne može nas ni smetati, stručnjaci kažu da je najbolje prostor u kojem spavamo održavati što urednijim i čistim. Prostor za spavanje je najbolje urediti u skandinavskom, minimalističkom stilu kako bi bio što jednostavniji za čišćenje.

To znači da je najbolje da u sobi za spavanje imate minimalno namještaja te da bude bez zavjesa, tepiha, razbacane odjeće i pretrpanih stvari koje na sebe navlače nečistoću.

Mijenjanje posteljine

A sad pitanja koje me mučilo na početku ovog teksta, koliko često trebamo mijenjati posteljinu? Minimalno jednom ili dva puta tjedno! Dva puta tjedno je uredu samo ako se soba u kojoj spavate redovito čisti.

Posteljinu je potrebno prati na visokoj temperaturi, a ukoliko imate sušilici to će vam biti još jedan dodatan plus, jer sušilica dodatno ubija bakterije, prašinu i grinje.

Pranje posteljine

Dio bakterija, prašina i grinja će eliminirati deterdžent, ali da su se u potpunosti uklonile možete biti sigurni tek kada posteljinu operete na temperaturi od 90 - 95 stupnjeva.

I to vam je cijela nauka! 🙂

Foto: Engin_Akyurt/PixaBay

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross