0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
21. svibnja 2018.

Krvarenje nakon poroda

Piše Ana Zibar
Lohije ili postporođajno krvarenje je neizostavan proces koji nakon poroda prolazi svaka žena. Traje u prosjeku od 4 do 6 tjedana, a u tom razdoblju se maternica vraća u položaj prije trudnoće, a organizam se čisti od zaostalih komadića posteljice. Krvarenje je bezopasno, ali u nekim slučajevima može zahtjevati liječničku intervenciju. Prvih nekoliko dana nakon […]

Lohije ili postporođajno krvarenje je neizostavan proces koji nakon poroda prolazi svaka žena. Traje u prosjeku od 4 do 6 tjedana, a u tom razdoblju se maternica vraća u položaj prije trudnoće, a organizam se čisti od zaostalih komadića posteljice. Krvarenje je bezopasno, ali u nekim slučajevima može zahtjevati liječničku intervenciju.

nakon-poroda

Prvih nekoliko dana nakon poroda je krvarenje jače te podsjeća na obilniju menstruaciju što je sasvim normalno.

Blago krvarenje izgleda tako da se tijekom 3 sata natopi manje od jednog uloška, umjereno krvarenje tako da se tijekom 3 sata natopi 1 uložak, a ozbiljno krvarenje tako da se tijekom 1-2 sata natopi 1 ili više uložaka.

U prvih 24 sata nakon poroda krvarenje može biti jako, a krv je tada svijetlo crvene boje te je pomiješana s ugrušcima. U narednih 6 dana nakon poroda intenzitet krvarenja oslabljuje, a krv je smeđa ili ružičasto crvena s ponekim ugruškom.

Deset dana nakon poroda javlja se iscjedak koji je ružičasto crvene ili svijetlo smeđe boje, a koji ne bi smio biti pretjerano obilan. Krvarenje se zna pojačati kada je žena aktivnija.

Za vrijeme trećeg i četvrtog tjedna nakon poroda gubitak krvi je minimalan. Iscjedak je tada svijetlo crvene ili krem boje, a krvarenje može i potpuno prestati. Nakon 6 tjedana od poroda povremeno se još može javiti žuti, smeđi ili crveni iscjedak.

Ponekad se na ulošku mogu uočiti veći krvni ugrušci koji su većinom bezopasni jer se radi o komadićima posteljice koji se organizam riješava. Drugi razlog stvaranja ugrušaka može biti zbog antikoagulansa - sredstva koja sprečavaju zgrušavanje krvi, kojih se tijelo oslobađa. Ako je krvarenje obilno nema dovoljno vremena kako bi antikoagulansi djelovali zbog čega se pojavljuju krvni ugrušci.

Uz krvne ugruške se mogu pojaviti i neugodni simptomi koji ih prate, a ti simptomi najčešće upućuju na infekciju. Neki od tih simptoma su otežano disanje, visoka tjelesna temperatura, gubitak svijesti, krv jarko crvene boje tri dana nakon poroda, iznimno jake glavobolje i vaginalni iscjedak neugodnog mirisa.

Simptomi kao što su gubitak teka, snažne i iznenadne glavobolje, intenzivne boli ili oticanje u jednoj nozi, pritisak u prsima i obamrlost tijela mogu upućivati na sistematsko ugrušavanje krvi koje može dovesti do teških stanja poput srčanog udara i plućne embolije.

Placenta ili posteljica je organ koji dijete za vrijeme trudnoće hrani, a nerijetko se pretjerano krvarenje zna nastaviti ako se organizam nije uspio rješiti zaostalih dijelova posteljice. Zbog zaostalih dijelova posteljice uterus se ne može zategnuti i vratiti u položaj prije trudnoće.

U takvim situacijama liječnik upućuje na ultrazvuk kako bi se otkrio razlog krvarenja. Izbacivanje zaostalih komada posteljice se može potaknuti uz pomoć lijekova koji izazivaju kontrakcije, a ponekad je potrebna i kiretaža.

Krvarenje se u prvih 6 tjedana nakon poroda ne može silom zaustaviti, ali posotje metode uz pomoć koji se krvarenje može ublažiti i smanjiti rizik od nastanka infekcije.

Neke od metoda su da pijete puno tekućine, prilikom sjedenja ili ležanja noge treba držati na povišenom mjestu, šivanu međicu treba držati suhom i čistom te izbjegavati korištenje agresivnih gelova za tuširanje, ne koristiti tampone, ne baviti se preteškim aktivnostima, održavati higijenu ruku i ne dodirivati šavove, izbjegavati spolni odnos sve dok krvarenje ne prestane.

Tijelu treba 9 mjeseci kako bi se pripremilo na porod, a za oporavak mu je potrebno nešto duže vremena. Ukoliko primijetite pojave koje vas zabrinjavaju obavezno se obratite liječniku jer pravovremena reakcija utječe na zdravlje u budućnosti i spašava život.

Prilikom krvarenja nakon poroda treba koristiti uloške koji su što prirodniji i koji imaju visoku moć upijanja kako bi se žena osjećala što ugodnije.

Gentle Day organski higijenski ulošci s anionskom trakom su za takvu vrstu krvarenja najbolji izbor jer imaju vrlo visoku razinu upijanja u usporedbi s običnim higijenskim ulošcima, ne iritiraju kožu, izuzetno su udobni, ne stvaraju osjećaj napetosti iritaciju kože, osip i perinealnu bol.

S obzirom da su potpuno prozračni njihova površina ostaje suha, a anionska traka zaustavlja širenje bakterija s unutarnje strane uloška. Na taj se način sprečava nastajanje uvjeta za razmnožavanje bakterija.

Ovi se ulošci se posebno preporučaju ženama nakon poroda jer tanki i lagani zbog čega žene više ne moraju koristiti velike i debele uloške koji podjsećaju na pelene, što im dane nakon poroda itekako olakšava. 

Više informacija potražite na www.gentleday.hr

Foto: Min An/Pexel

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

21. siječnja 2018.
8. siječnja 2016.
16. srpnja 2018.
Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross