0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
22. rujna 2017.

Kukanje djeteta

Piše Ana Zibar
Djeca kukaju, koliko god godina imali, a najčešće zato da dobiju ono što žele. Kukanje nije lako slušati i teško da će ijedan roditelj odgovoriti na kukanje na način koji će djetetu odgovarati. Kako se roditelji ne bi doveli u situaciju u kojoj će eksplodirati savjetuje se da se malo pozabave kukanjem i pokušaju pronaći […]

Djeca kukaju, koliko god godina imali, a najčešće zato da dobiju ono što žele. Kukanje nije lako slušati i teško da će ijedan roditelj odgovoriti na kukanje na način koji će djetetu odgovarati. Kako se roditelji ne bi doveli u situaciju u kojoj će eksplodirati savjetuje se da se malo pozabave kukanjem i pokušaju pronaći riješenje.

Najčešće djeca kukaju onda kada znaju da će jedino na taj način dobiti ono što žele. Ako primjerice dijete kuka svaki puta kada vi započnete sa nekim poslom, savjetuje se da stanete i djetetu objasnite što radite i pitate ga da li i ono može doprinijeti tome. Kada dijete shvati težinu i kada mu budu jasnije neke stvari oko toga što vi morate raditi i zbog čega, prestati će s kukanjem.

Kukanje kod djece s vremenom postaje navika, zbog čega je najbolje kada dijete počne kukati skrenuti mu pažnju. Najbolje je dijete pitati kako se lijepo nešto traži i pita jer će se na taj način pomoći djetetu da izbaci naviku kukanja svaki puta kada nešto želi.

Starijoj djeci je potrebno objasniti kako kukanje nije prihvatljiv način izražavanja i da se treba drugačije izražavati onda kada nešto želi.

Biti pored djeteta koje konstantno kuka izaziva gubitak strpljenja, što dodatno otežava situaciju. Ali zato prije nego cijela situacija izmakne kontroli potrebno je duboko udahnuti i sjetiti se da dijete najvjerojatnije plače samo zato što mu je potrebna vaša pomoć. Važno je strpljivo reagirati na djetetovu potrebu kako bi se situacija popravila.

Za promjenu počnite malo slušati i sebe same, što znači da bi bilo dobro obratiti pažnju prilikom sljedećeg razgovora sa nekim od bližnjih kako bi primijetili da li i vi sami u nekim trenucima kukate. Poznato je kako djeca sve čuju i sve slušaju, zbog čega će vas u mnogim situacijama kopirati i biti baš onakvima kakvi ste i vi sami.

Koliko god vaše dijete bilo staro važno ga je naučiti kako ništa neće postići kukanjem. Zato svako slijedeće kukanje prekinite i recite mu kako ćete ga poslušati tek kada će vam smireno i lijepo reći ono što želi. Kako bi ovo postigli potrebno je malo strpljenja i vježbe, ali na kraju se itekako isplati.

Svaki puta kada vaše dijete govori smireno i ljubazno od vas se očekuje da to primijetite i da na to reagirate. Svakako djetetu naglasite kako vam se sviđa kada razgovara na taj način. Važno je djetetu pokazati kako se njegov trud cjeni i isplati i da nije potrebno kukanje kako bi dobilo ono što želi. Jednako pravilo vrijedi i za stariju djecu!

Foto: Kat Jayne/Free Images

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross