0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
9. srpnja 2017.

Ljeto u vašem domu

Piše Ana Zibar
Za vrijeme ljeta i visokih temperatura svatko od nas gleda kako da se što prije i što više rashladi. U nastavku vam donosim nekoliko načina koji će vam pomoći izdržati ljetne vrućine u vašem domu. Jedna od odličnih investicija je viseći ventilator koji prostoriju može održati hladnijom za čak 7 stupnjeva. Ventilator neće potrošiti puno […]

Za vrijeme ljeta i visokih temperatura svatko od nas gleda kako da se što prije i što više rashladi. U nastavku vam donosim nekoliko načina koji će vam pomoći izdržati ljetne vrućine u vašem domu.

Jedna od odličnih investicija je viseći ventilator koji prostoriju može održati hladnijom za čak 7 stupnjeva. Ventilator neće potrošiti puno energije, a zrak će za vrijeme rada ventilatora cirkulirati zbog čega će boravak u prostoriji biti mnogo ugodniji.

Prijenosni ventilatori su jednako dobri kao i viseći, a jedino na što trebate obratiti pozornost je da ventilator bude uključen na ljetni način rada, što znači da treba puhati prema dolje.

Jedan od najefikasnijih uređaja za hlađenje doma za vrijeme ljetnih mjeseci je klima koja uspješno snižava temperaturu, ali istovremeno i povećava račun za struju, šteti okolišu, a i nije baš najzdravije riješenje za organizam zbog čega bi ju najbolje bilo izbjegavati.

Električni uređaji, kućanski aparati i rasvjetna tijela su najveći izvori topline u domovima, a ako imate klimu važno ju je iskoristiti najbolje što možete. Nikako ne stavljajte televiziju, lampe i druge uređaje koji proizvode toplinu blizu termostata jer će takvi uređaju povećati rad klime na veću razinu nego što je potrebno.

Ako možete isključite uređaje koji proizvode toplinu, a klasične žarulje zamijenite LED žaruljama jer će proizvesti jednaku količinu svjetlosti, a potrošiti će do pet puta manje energije.

Isto tako izbjegavajte aktivnosti prilikom kojih se oslobađa toplina, pa kuhati pokušajte u doba dana kada su najmanje vrućine i prilikom kuhanja koristite napu kako bi se topli zrak izvukao iz kuhinje i umanjila toplina u vašem domu.

Kako bi odbili toplinu iz prostorije na prozore stavite svijetle paravane, rolete ili žaluzine, a najbolje ih je postaviti sa zapadne strane i u potpunosti ih zatvoriti kako bi se sunčeva energija zadržala vani i kako bi primjerice viseći ventilatori odradili najbolje što mogu.

Ukoliko živite u kući, krov kuće je najbolje obojati u bijelu boju koja je posebno kreirana reflektirajućim slojem jer će takav efekat refleksije pomoći da prostorije ispod krova budu hladnije.

Kućne biljke bi trebalo postaviti na način da formiraju sjenu vašem klima uređaju, ali nikako ne smiju blokirati protok zraka. Klime koje se nalaze u sjeni koriste manje električne energije.

Osobe koje imaju dvorišta bi trebale zasaditi drva sa zapadne i južne strane kuće kako bi blokirali direktnu sunčevu svjetlost za vrijeme ljetnih mjeseci, a zimi dopuštali sunčevoj svjetlosti da ugrije prostor.

Vlažan zrak daje osjećaj veće topline u prostoru, pa se savjetuje da za vrijeme vrućina na minimum svedete sušenje i pranje odjeće, kuhanje i tuširanje.

Foto: Pexels.com

One comment on “Ljeto u vašem domu”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

5. srpnja 2014.
6. travnja 2015.
Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross