0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
26. lipnja 2017.

Ljetovanje sa bakama i dedama

Piše Ana Zibar
Praznici su period koji za roditelje može značiti olakšanje, osobito zbog prestanka školskih obaveza djece, no istovremeno može predstavljati zabrinutost što će dijete tijekom ljeta raditi i tko će biti s njime za vrijeme njihovog radnog vremena. Većina je roditelja najsretnija kada ima priliku tijekom školskih praznika dijete "poslati" baki i djedu. Odlazak na more/selo […]

Praznici su period koji za roditelje može značiti olakšanje, osobito zbog prestanka školskih obaveza djece, no istovremeno može predstavljati zabrinutost što će dijete tijekom ljeta raditi i tko će biti s njime za vrijeme njihovog radnog vremena.

Većina je roditelja najsretnija kada ima priliku tijekom školskih praznika dijete "poslati" baki i djedu. Odlazak na more/selo s bakom i djedom u našem društvu je uobičajena pojava i rijetki su oni koji nisu imali dobre uspomene od odlaska na more/selo bez mame i tate! Međutim, da bi te uspomene bile lijepe, važno je da dijete bude spremno za odlazak na more bez roditelja. Stoga je poželjno da roditelji prije odlaska na more, s djetetom razgovaraju što će ondje raditi i kako će izgledati njegov dan s bakom i djedom, iznesu svoja očekivanja od djeteta i njegova ponašanja te da se dogovori dio dana u kojem će ga mama i tata zvati (osobito važno za djecu koja se teško odvajaju) kako bi dijete znalo što može očekivati od roditelja. Sve navedeno povećava njegov osjećaj sigurnosti u situaciji bez roditelja te je vrlo važno da roditelji i sami poštuju taj dogovor. Djeca vole strukturu i lakše se prilagođavaju situaciji kada je ona predvidljiva.

A kako se roditelji nose s odvojenošću?

Roditeljima je često odvojenost od djeteta teže podnošljiva nego što je to djetetu. Nedostaje im dijete, brinu se kako će ono bez njih, hoće li plakati, željeti se vratiti kući i slično. No, djeca se prilagođavaju novonastalim situacijama bolje nego što mi odrasli mislimo. Ljeto s bakom i djedom je slično kao polazak u vrtić ili školu. Djetetu će biti potrebno određeno vrijeme da se prilagodi na novonastalu situaciju, no uz dobru pripremu kroz razgovor i podršku u periodu odvojenosti, dijete će se vjerojatno prilagoditi bez većih poteškoća. Važno je naglasiti da djeca vrlo dobro prepoznaju ono što njihovi roditelji osjećaju. Ako primijete da su mama i tata zabrinuti oko odvojenosti, i sami će se tako osjećati. Stoga budite sigurni u odluku oko djetetovog odlaska i prihvatite da je riječ o privremenoj odvojenosti koje će dijete provesti u društvu osoba u koje imaju povjerenja. Na taj način se i dijete uči samostalnosti te mu se šalje poruka kako vjerujemo da može biti dobro i bez naše fizičke prisutnosti, no da ćemo bez obzira na to biti uz njega i dati mu podršku. Također, na taj način dijete stječe i samopouzdanje.

Preuzeto sa Roditelji.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

15. ožujka 2017.
5. veljače 2016.
1. rujna 2017.
Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross