0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
11. kolovoza 2017.

Ljubav prema čitanju

Piše Ana Zibar
Ljubav prema čitanju dijete ne može probuditi preko noći, a i rijetko će samo zavoljeti čitanje jer je ljubav prema čitanju potrebno početi graditi od malena uz pomoć roditelja koji su djetetu najveći uzor. Ljubav prema čitanju se kod djeteta može probuditi uz puno načina, ali najvažnije je da svaki od tih načina bude zabavan. […]

Ljubav prema čitanju dijete ne može probuditi preko noći, a i rijetko će samo zavoljeti čitanje jer je ljubav prema čitanju potrebno početi graditi od malena uz pomoć roditelja koji su djetetu najveći uzor.

Ljubav prema čitanju se kod djeteta može probuditi uz puno načina, ali najvažnije je da svaki od tih načina bude zabavan. Za početak bi bilo dobro kada biste dom ispunili knjigama svih vrsta i kada bi ih svakodnevno čitali zajedno sa djetetom. Obratite pažnju na to što dijete voli jer mu literatura mora biti zanimljiva. Najbolje je da dijete izabere samo knjigu koju bi željelo čitati.

Ako je dijete malo starije možete se igrati plastelinom od kojeg ćete raditi slova. Ovo je zabavan način učenja slova, a možete se poslužiti i igrom traženja u kojoj ćete si zadati slovo koje tražite pa zajedno sa djetetom tražiti to slovo na putu do vrtića. Ovo je spontan način učenja koji djeca najviše vole.

Kako vaše dijete raste tako mu malo po malo počnite pisati jednostavne porukice koje će morati odgonetnuti, a koje ćete mu ostavljati po cijelom stanu. Ovo će mu biti zabavan način učenja čitanja.

Važno je da dijete vidi i vas kako čitate. Vi ste mu najveći uzor, a ako dijete vidi kako vi čitate i ono će samo dobiti želju za istim. Ponekad će vas dijete tražiti da mu istu priču čitate ispočetka, a vi upravo tako i napravite jer ponavljanjem iste priče dijete uočava neke nove stvari u priči i sluša sve više redoslijed riječi.

Neka vaše dijete samo čita makar ne zna čitati. Najbolje je da mu date slikovnice i neka ono samo ispriča svoju priču putem slika. Na ovaj će način učiti sastavljati rečenice i probuditi maštu koja će ga odvesti u magičan svijet knjiga i priča.

Možete se igrati i knjižnice, tako da sve knjige koje imate lijepo posložite kao u knjižnici i vi djetetu posuđujte knjige koje izabere, pa si onako iz fore zadajte rok u kojem te knjige dijete treba pročitati samo ili sa vama, ovisno o tome da li zna čitati.

Najbolje bi bilo da svaku pročitanu priču nakon čitanja prepričate jer je to najbolji način da dijete usvoji priču i da zapamti bitne dijelove. Jedna od najboljih stvari je čitanje prije spavanja koje bi trebali priuštiti svom djetetu što je duže moguće. Ta svakodnevna navika zbližava dijete i roditelja, a djetetu omogućava da ima lijepe snove pune mašte iz bajki.

Kako bi pomogli djetetu da razumije ono o čemu čitate pobrinite se da mu postavljate pitanja kako bi imalo bolje razumijevanje o pročitanom. Ako imate neki kutak koji bi mogao biti samo za čitanje, to bi bilo idealno jer će taj kutak dijete uvijek povezivati kao prostor u kojem se opušta uz knjigu zajedno sa vama.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Annie Spratt/Pixabay

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross