0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
8. listopada 2017.

Ljubomora na brata ili sestru

Piše Ana Zibar
Nakon što se dijete rodi njegova primarna potreba je povezanost s roditeljima kako bi se dijete moglo pravilno razvijati. U trenutku kada dijete dobije sestru ili brata, ono počinje strahovati za svoj odnos s roditeljima, posebice za odnos s majkom. Najčešće djetetove brige u tom trenutku su da li ga majka voli kao i prije, […]

Nakon što se dijete rodi njegova primarna potreba je povezanost s roditeljima kako bi se dijete moglo pravilno razvijati. U trenutku kada dijete dobije sestru ili brata, ono počinje strahovati za svoj odnos s roditeljima, posebice za odnos s majkom.

ljubomorno-dijete

Najčešće djetetove brige u tom trenutku su da li ga majka voli kao i prije, da li je i dalje jednako bitno, zašto je rodila drugo dijete ako ima mene, itd.

Roditelji najčešće takvo ponašanje prepoznaju kao ljubomoru, ali radi se zapravo o vrlo bolnom i kompleksnom osjećaju. Svatko tko ima sestru ili brata jako dobro zna kakav je to osjećaj.

Nikako se ne smije dijete koje je u takvom stanju uzimati zdravo za gotovo i govoriti da je samo ljubomorno, već mu se treba pomoći da se nauči nositi s tim osjećajem.

Ljubomora je zapravo strah, bijes i tuga istovremeno, a odnosi se na osobu s kojom je dijete emocionalno povezano. Kada se u nekim situacijama ove emocije jave, one dijete preplavljuju te mu stvaraju tjelesnu nelagodu.

Ono što je važno da roditelji naprave je uključiti ga u brigu oko sestre ili brata, potrebno je imati poseban odnos sa svakim djetetom i tretirati ga kao osobu koja je posebna, nikada ih ne uspoređivati i provoditi jednako vremena sa svakim djetetom zasebno.

Roditelji često reagiraju tako da posrame dijete ili se ljute što je ljubomorno, a to samo pogoršava situaciju. Nikada se ne smije kažnjavati dijete zato što osjeća ljubomoru kao niti za bilo koju drugu emociju.

Ono što treba je naučiti dijete kako da se nosi sa tom emocijom i kako da proradi situaciju koja ga je potaknula na ljubomoru. Nikako se ne smije braniti dijete da osjeća ljubomoru jer će to imati kontraefekt.

Ako će dijete imati osjećaj da ga roditelj razumije, iskazivanje osjećaja će samo intenzivirati. Važno je priznati djetetov osjećaj!

Foto: FeeLoona/Pixabay

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

17. siječnja 2018.
17. travnja 2017.
Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross