0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
2. listopada 2017.

Loše navike jedne mame

Piše Ana Zibar
Majčinstvo je jedan od najtežih poslova na svijetu, koji ne pita za dan, sat ili zdravlje. Prilikom obavljanja majčinske uloge mnoge majke čine greške i to je normalno, ali neke od njih imaju jednostavno loše navike kojih bi se pod hitno trebale riješiti. Prva loša navika je govoriti samoj sebi - DA NISTE DOBRA MAMA! […]

Majčinstvo je jedan od najtežih poslova na svijetu, koji ne pita za dan, sat ili zdravlje. Prilikom obavljanja majčinske uloge mnoge majke čine greške i to je normalno, ali neke od njih imaju jednostavno loše navike kojih bi se pod hitno trebale riješiti.

Prva loša navika je govoriti samoj sebi - DA NISTE DOBRA MAMA!

Naravno da ste dobra mama! Vi radite toliko stvari za svoje dijete i za svoju obitelj! A ako brinete da niste dobra mama znači da itekako jeste, jer baš one majke koje se stalno brinu oko svog odnosa prema djeci su mame koje imaju više strpljenja prema njima i pružaju im više ljubavi te rade na sebi iz dana u dan.

Svaka od nas ima loš dan i to je potpuno normalno, ono što je potrebno nakon takvog dana je oprostiti samoj sebi zbog trenutaka slabosti i pokušati sljedeći puta postupiti bolje. Dijete će vam uvijek oprostiti jer za njega ste baš vi najbolja mama na svijetu.

Druga loša navika je - NE TRAŽITI POMOĆ!

Nitko ne može sve sam, pa tako ni vi. Ne smijete se osjećati loše ako zatražite pomoć! Najviše snage je ponekad potrebno za traženje pomoći ,ali to nije sramotno! Traženjem pomoći samo pokazujete da želite više za svoju obitelj i samu sebe.

Treća loša navika je - SVIMA GOVORITE DA!

Ponekad je itekako potrebno reći ne bez imalo grižnje savjesti jer nije uvijek dobro davati sve od sebe, u nekim trenucima i previše sebe pogotovo djeci. Ponekad je i djeci potrebno reći ne, a samoj sebi da. Postavite granice i pokušajte primijetiti u kojim trenucima se dajete previše.

Pomaganje djetetu oko škole, vođenje na nekoliko aktivnosti, pripreme za rođendane, itd. Sve su to dijelovi vaše svakodnevice, ali i u tu svakodnevicu je potrebno uvrstiti i vrijeme za sebe, u kojem ćete samo vi uživati, večer koja će biti samo za vas.

Četvrta loša navika je - PREVIŠE OČEKIVANJA!

Naravno da je popis obaveza predugačak za jedan dan, ali to je u potpunosti normalno! Ipak potrebno je odrediti prioritete kako bi na kraju dana smanjile nezadovoljstvo neobavljenim zadacima. Rješavajte jednu po jednu stvar, a što ne stignete ostavite za sutra.

Peta loša navika je - BRIGA ŠTO DRUGI MISLE!

Zar je to stvarno važno? Je li drugi žive vaš život? Mislim da ne! Život je prekratak da bi se opterećivali takvim stvarima i zato se jedino opterećujte ljudima kojima je stalo do vas jer će vas samo takvi ljudi u potpunosti razumjeti i nikada vas neće osuđivati.

Šest loša navika je - MANJAK BRIGE O SEBI!

Za sebe nikada ništa ne možemo napraviti jer imamo još 100 drugih stvari koje trebamo obaviti, ali zapravo za zdravu i sretnu djecu je potrebna i zdrava i sretna majka. Pa se zato treba potruditi da je majka zadovoljna kako bi bila i djeca. Brinite o sebi i priuštite si mala zadovoljstva koja će vas ispuniti jer ćete na taj način najbolje pokazati ljubav prema bližnjima.

Sedma loša navika je - STAVLJANJE BRAKA NA ZADNJE MJESTO!

Mislim da ne postoji mama koja svoju djecu ne stavlja na prvo mjesto što je logično jer su djeca ovisna o vama i stalno ste im potrebni, ali jedna od vrlo važnih stvari koju je potrebno pokazati svom djetetu je pokazati mu da volite njegovog tatu. Uz ljubav majke prema ocu dijete je spokojno i mirno jer zna da ima čvrstu obitelj.

Djeca vam trebaju biti na prvom mjestu, ali morate biti svjesni da će ta ista djeca jednog dana otići od vas, a vi ćete ostati sami s partnerom. U tim trenucima mame koje su svoj brak stavljale na zadnje mjesto shvate kako više ni ne poznaju osobu s kojom žive. Zato pazite da prekasno ne shvatite kako ste se oboje promijenili i kako više nemate zajedničkih interesa. Stvorite vrijeme za ljubav i svog partnera jer je to najbolje kako za vaš brak tako i za vašu djecu.

Osma loša navika je - PRETJERANO GLEDANJE U MOBITEL!

Djeca od svojih roditelja žele pažnju, ljubav i da budu ponosni na njih, a mala djeca žele svojim roditeljima sve ispričati i sve im pokazati. To ponekad zna biti dosadno, pogotovo ako se ponavljaju, ali to neće uvijek biti tako.

Ta ista djeca će jednog dana htjeti svoju privatnost i neće više sve dijeliti sa vama, zato u tim "dosadnim" trenucima uživajte više od ičeg i maknite taj mobitel što dalje od sebe! Mobiteli će i za 10 godina biti tu, kao i društvene mreže, ali vaša djeca više neće biti mala i neće vas toliko trebati.

Deveta loša navika je - USPOREĐIVANJE S DRUGIMA!

Pa što onda ako neko dijete nešto ima, a vaše nema. Pogotovo ako je to nešto za čime se vodite ono što ste vidjeli na nekoj od društvenih mreža. Prestanite se uspoređivati sa drugima i misliti kako je sve što je lijepo na slici, lijepo i u stvarnosti jer nije uvijek tako! Potpuno je nebitno da li dijete ima ono što je sada u trendu dokle god ima dovoljno ljubavi i radosti od svoje majke te dokle god su njegove primarne potrebe zadovoljene.

Djeca kada odrastu se ne sjećaju igračaka i stvari koje su im se kupovale već se sjećaju zajednički provedenih trenutaka i osjećaja koje su osjećala u tim trenucima.

Deseta loša navika je - GRIŽNJA SAVJESTI OKO KUHANJA!

Naravno da ne morate uvijek svježe kuhati i da se djetetu neće ništa dogoditi ako pojede gotovo naručeno jelo. Važno je da je dijete zdravo i živo, a sve ostalo će biti onako kako će biti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uživajte u majčinstvu u svakom trenutku i zapamtite da je sve onako kako si vi sami posložite u glavi! Pusa 🙂

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross