0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
5. rujna 2018.

Mama dosadno mi je

Piše Ana Zibar
Je li vam poznata ona rečenica "mama dosadno mi je"? Ja ju čujem svaki dan, barem jednom. E sad, često sam si postavila pitanje je li to ok da im je dosadno ili nešto radim krivo. Malo sam se pozabavila tom temom i evo što sam saznala. Roditelji često kao problem navode da im djeca […]

Je li vam poznata ona rečenica "mama dosadno mi je"? Ja ju čujem svaki dan, barem jednom. E sad, često sam si postavila pitanje je li to ok da im je dosadno ili nešto radim krivo. Malo sam se pozabavila tom temom i evo što sam saznala.

Roditelji često kao problem navode da im djeca govore kako im je dosadno, a dok pričaju o takvim situacijama većina njih se osjeća kao da su loši roditelji.

Tada se postavljaju pitanja kako pomoći djetetu da mu ne bude dosadno, zašto mu je dosadno, itd. U današnje vrijeme svi smo okruženi stalnim podražajima, a sama pomisao da je djetetu dosadno navodi roditelje na sve veće strukturiranje vremena djeteta.

Planiranje vremena

Roditelji imaju isplaniran svaki trenutak, vesele se trenucima bez pritiska i nerijetko čeznu za dosadom, a istovremeno djeci ne daju da im bude dosadno i misle kako moraju imati isplaniran svaki dan. To naravno nije tako i zapravo je vrlo loše za dijete!

U dosadi se zapravo krije stvaralaštvo i imaginacija i trebamo dopustiti dosadi da bude sastavni dio života našeg djeteta. Koliko god vam se to činilo kao veliki luksuz, pokušajte se sjetiti svog djetinjstva i koliko toga novoga ste izmislili upravo onda kada vam je bilo dosadno.

Današnja djeca za to nažalost nemaju priliku i umjesto da im se potiču prirodni oblici kretanja, slobodna igra s vršnjacima, maštanje, prljanje u parkovima, istraživanje prirode, kopanje po ormarima, itd. oni već u ranoj dobi imaju prenatrpan raspored nizom aktivnosti.

Više aktivnosti

Danas se smatra potpuno normalnim da dijete od 4 ili 5 godina ima tri aktivnosti i to nakon cjelog dana u vrtiću, a u situacijama u kojima nešto mora čekati kao što je primjerice čekanje u redovima, čekanje da roditelji naprave ručak, itd. roditelji im daju mobitel da se igraju, da im ne bude dosadno.

Ovo su neke važne stavke o zdravom razvoju djeteta koje su temeljene na dokazima:

  1. Socijalna interakcija i tjelesna aktivnost su važne u svakodnevnom životu djeteta. Pri tome se ne misli na organizirani sport već na svakodnevnu tjelesnu spontanu aktivnost, kretanje i igru.
  2. Najvažnija i osnovna aktivnost djeteta je igra i to ne samo u predškolskoj dobi.
  3. Ranim usmjeravanjem na akademsko postignuće, primjerice uškolavanje u predškolskoj dobi je ŠTETNO za dječji razvoj. To što dijete nauči prije polaska u školu nema nikakvog dugoročnog efekta, a jedino što je dokazano je da je štetno za djetetov emocionalni i socijalni razvoj, pa čak i za akademsko postignuće u kasnijoj dobi.
  4. Za predškolsku djecu su korisne jedino i isključivo aktivnosti koje su temeljene na igri.

A što se dosade tiče, vi kao roditelj morate pomoći svom djetetu da je prihvati kao sastavni dio života. Uz razvojne potrebe i zahtjeve koje se postavljaju pred budućeg školarca se mora voditi računa o djetetovoj potrebi za suočavanjem i ovladavanjem s dosadom.

Dio odrastanja

Dosada je dio odrastanja i upravo dosada u sebi krije mnoge mogućnosti. Ako djetetu ne date priliku da upozna vrijeme u kojem mu je dosadno, dijete će biti izgubljeno ako se nađe bez posla i mislit će da je neuspješno.

Važno je da roditelji djeci daju mogućnost nestrukturiranog vremena u kojem će dijete istraživati vanjski i unutrašnji svijet, a to je početak kreativnosti.

Nestrukturirano vrijeme je prilika da dijete radi ono što voli i da razvije male strasti koje će mu biti pokretač kasnije u životu.

Previše aktivnosti

Ako dijete bombardirate aktivnostima za koje mislite da im trebaju u skladu s našim planovima, ekranima, itd. nikada neće naučiti ići putem gdje ih vuče srce i posvetiti se onome što vole kao što je primjerice poučavanje svojih lutaka pjesmicama, pisanju pjesama, proučavanjem kukuaca u vrtu, izgradnji dvorca od kartona, organiziranju utakmice u dvorištu, itd. jer su baš to situacije koje daju smisao dječjem svijetu.

Prvo što možete ispravno napraviti kada je djetetu dosadno je dati mu priliku da odluči što će raditi u slobodnom vremenu. Morate čuti svoju djecu jer se većina djece ne žali kad se može samo igrati, ali se većina žali kada im se puste crtići bez da ih se pita što oni stvarno žele.

Čak i kada se dijete žali da mu je dosadno to ne znači da ste vi loš roditelj. Pustite dijete da samo odluči što će raditi, ponudite mu se kao suigrač, pridružite se u njegovim planovima i uživanje će biti uzajamno.

Budite dijete

Budite dijete i opustite se jer igra uz naprednijeg vršnjaka ili odraslu osobu dijete vodi u zonu njegovog naprednog razvoja. Dijete je najsretnije u igrama koje samo određuje, a to je zato jer je igra njegov najispunjeniji rad.

Kad dijete ne može izraziti svoje potrebe u igri, to znači da je bilo previše izloženo planiranju odraslih ili pasivnoj zabavi pred ekranomi da nije moglo samo odlučiti što zapravo želi i treba. To se događa samo zato što je previše surađivalo s planovima roditelja i njihovim očekivanjima što treba raditi.

Njegovo vrijeme može postati toliko strukturirano da nema priliku okušati se u spontajnoj igri i zabavnim stvarima. Na žalost u današnje vrijme jako mala djeca već odrastaju jer provode vrijeme uz ekrane.

Trenutna sreća

Podražaji koje oni produciraju stvaraju samo trenutni osjećaj ugode zbog čega tako mala djeca lako zanemaruju druga razvojno prihvatljiva zadovoljstva.

Nove tehnologije su dio života svih, ali djeci su potrebna različita iskustva kao što je igra s drugom djecom, gradnja kockama ili kreativne aktivnosti. A ono najvažnije su tjelesne aktivnosti kojih im treba puno jer se bez njih ne mogu usmjeriti na sva druga učenja.

Kada vam dijete kaže da mu je dosadno ono najvažnije je da to želi podijeliti s vama. Zastanite u onome što radite i usmjerite se na dijete na nekoliko minuta.

Povezivanje s djetetom

Iskoristite to vrijeme da se povežete s djetetom i da mu se približite, bez da mu predlažete aktivnosti, samo ga slušajte, možda mu ispričajte koju priču.

Dijete će uz vašu pažnju otkriti što želi i samo će se usmjeriti u svojoj aktivnosti. Ako dijete izabere drugu aktivnost, a vi počinjete razmišljati o poslu koji ste upravo prekinuli i koji čeka da ga nastavite, razmotrite mogućnost da dijete samo želi biti s vama neko vrijeme.

Vaše dijete vas treba! Mnoga se djeca teško usmjeravaju i biraju igru, a sve što im zapravo treba je više vaše prisutnosti. Ne vašeg rada, već vas!

Ponudite djetetu da bude uz vas u onome što radite na način koji to može ili stanite sa time što radite i budite samo sa njim.

Djetetovi planovi

Tek kada dijete dobije vašu pažnju i dozu ljubavi koja mu je potrebna vratite se na pitanje što da radi. Do tada će dijete već imati niz ideja što bi voljelo raditi. Ako nema, pitajte ga što bi voljelo raditi po svom i u čemu bi uživalo te da ste tu ako će vas trebati i ako će željeti raspraviti o svojim planovima.

Većina djece će sama osmisliti mnoge aktivnosti, ali će im svejedno trebati i savjeti roditelja. Samo budite opušteni i pustite da djetetu bude dosadno jer je to najbolje što za njega možete napraviti.

Foto: langll/PixaBay

One comment on “Mama dosadno mi je”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

26. ožujka 2021.
6. kolovoza 2015.
Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross