0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
28. ožujka 2016.

Metode za ublažavanje porođajne boli

Piše Ana Zibar
Poznato je da porod boli, te da izaziva stres i brigu kod trudnica. Koju god bol u životu osjetili, ne možete ju usporediti sa porođajnom boli, koja je jedinstvena. Porođajna bol je uzrokovana povlačenjem cerviksa, kontrakcijama maternice, širenjem zdjelice, porođajnog kanala i vagine, te nije slična niti jednoj drugoj boli. Trudnice bi trebale biti upoznate […]

Poznato je da porod boli, te da izaziva stres i brigu kod trudnica. Koju god bol u životu osjetili, ne možete ju usporediti sa porođajnom boli, koja je jedinstvena. Porođajna bol je uzrokovana povlačenjem cerviksa, kontrakcijama maternice, širenjem zdjelice, porođajnog kanala i vagine, te nije slična niti jednoj drugoj boli.

anaaa

Trudnice bi trebale biti upoznate sa svim metodama protiv boli koje postoje i koje bi im mogle odgovarati. Prije odluke za jednu od tih metoda, važno je znati sve njene moguće prednosti i nedostatke, te pažljivo o njima razgovarati sa liječnikom.

Žene koje žele imati prirodan porod trebaju vježbati određene tehnike za lakši porod, te trebaju organizirati opremu prije poroda. Važno je da je žena informirana, kako bi mogla organizirati porod kakav želi. No za ženu je važno i da bude svjesna, da ne može uvijek sve biti prema planu, te da trudovi mogu krenuti bilo kada i bilo gdje.

Prirodne metode za ublažavanje boli za vrijeme poroda opuštaju i smiruju, ali ne mogu u potpunosti zaustaviti bol. One smanjuju pritisak i povećavaju prirodnu granicu organizma protiv boli. Neke od njih bilo bi poželjno prakticirati prije poroda.

1. TEHNIKE OPUŠTANJA

Mentalno i fizičko opuštanje pomaže u ublažavanju tjeskobe i napetosti. Ukoliko su ženi tijelo i um opušteni, tijekom poroda će moći raditi zajedno sa trudovima. zbog čega će automatski smanjivati bolove.

Smanjiti bol i tjeskobu za vrijeme trudova možete uz pomoć disanja. Tehnike disanja su različite, a možete ih naučiti na tečajevima poroda. Tijekom zadnjeg tromjesečja ih trebate redovito vježbati.

2. AKUPUNKTURA

Kineska terapija koja se prakticira ubadanjem iglica na određena mjesta na tijelu. Ubodene iglice stimuliraju tijelo na pojačanu proizvodnju endrofina.

3. TENS

TENS je malena sprava koja je na baterije. Njeni električni podražaji se šalju kožom, uz pomoć malih kopči na leđima. Ona radi na tako da stimulira proizvodnju ublaživača boli, te blokira bolne podražaje. Vrlo je popularna za ublažavanje boli za vrijeme poroda, a moguće ju je kombinirati sa drugim farmakološkim metodama za ublažavanje boli.

4. POKRETI

Micanje i promjene položaja mogu u ranoj fazi poroda reducirati bolove u leđima. Tijekom trudova treba zauzimati različite položaje, najbolje koristeći loptu za rađanje ili jastuke koji će biti potpora dok se ne nađe najbolji položaj.

5. AROMATERAPIJA

U aromaterapijskoj metodi se koriste esencijalna ulja koja se kombiniraju sa masažom, kako bi se žena opustila. Osim kroz masažu, ulja se mogu koristiti i u ovlaživačima zraka.

6. HIPNOZA

Ovametoda se temelji na snazi sugestije. Ukoliko osoba misli da može kontrolirati bolove, biti će manje uznemirena i u strahu, zbog čega će se lakše nositi sa boli.

7. VODA

Voda smanjuje bol i opušta za vrijeme poroda. Ona opušta tijelo i podupire ga. Važno je da je voda topla, te da stimulira proizvodnju endrofina, koji su zaslužni za aktivaciju tjelesnih osjetila poput opijuma, zbog čega će se bol smanjiti. Danas je u nekim bolnicama moguće roditi  u vodi, a porod treba biti pod nadzorom liječnika ili babice. Ukoliko je potreban CTG ili je žena primila epiduralnu, nije moguće rađanje u vodi.

8. MASAŽA

Masažom će se povećati toplina u potkožnom tkivu, te se automatski povećava i razina endrofina, koji je zaslužan za ublažavanje boli. Masirati ženu za vrijeme poroda može partner ili maser. Za vrijeme prve faze poroda, masaža ramena i leđa je opuštajuća, kasnije su potrebne masaže laganog pritiska, koje su kružne i sa kojima se masira donji dio leđa.

9. REFLEKSOLOGIJA

Refleksologija umanjuje bol uz pomoć pritiska na specifična mjesta na stopalu.

Farmakološke metode ublažavanja boli se sastoje od tri glavne metode za ublažavanje: epiduralne anestezije, opijata za uspavljivanje Petidina i Tramala koji ne uspavljuje.

1. TRAMAL

Ovo je sintetičko sredstvo za ublažavanje boli koje ne omamljuje. Tramal se daje injekcijom u mišić ili oralno, a počinje djelovati nakon 20 minuta. Pošto ne omamljuje dolazi u sukob s fiziološkim ublaživačima boli. Nuspojave Tramala su manje u odnosu na Petidin, a može uzrokovati otežan početak dojenja i mučnine.

2. PLIN I ZRAK

Ovdje je riječ o mješavini 50% kisika i 50% dušik oksida, te se inhalacijom polako udiše na usta ili kroz specijalnu masku. Učinak je brz, a pomaže pri smanjenju osjeta boli, no ne uklanja bol u potpunosti. Mnogim ženama ovo sredstvo nije dovoljno jako protiv bolova. Nuspojave su vrtoglavica i mučnina.

3. EPIDURALNA

Epiduralna je injekcija koja se daje u prostor koji okružuje leđnu moždinu, u donjem i srednjem dijelu leđa. Manja količina anestetika se prvo ubrizgava u donji dio leđa, a nakon toga se ubada tanka šuplja igla u prostor koji okružuje leđnu moždinu. Nakon toga se kroz iglu uvodi tanka cjevčica pomoću koje se ubrizgava anestetik. Epiduralna traje nekoliko sati, a djeluje na način da živce od struka na niže čini neosjetljivima. Anesteziolog izvodi ovaj postupak, a za postupak je potrebno oko pola sata.

Epiduralna često uzrokuje pad krvnog tlaka, zbog čega se mora intravenozno primati tekućina. Isto tako se mora postaviti i kateter, kako bi žena mogla uredno prazniti mjehur, a trudovi moraju biti praćeni putem CTG-a.

Epiduralna se koristi i kod carskog reza i kod vaginalnog poroda, a preporučuje se kada je rodilja već iscrpljena, kada se očekuje produženi porod i kada rodilja ima visoki krvni tlak. Loša strana epiduralne je teško pomicanje nogu.

4. PETIDIN

Petidin je sličan morfiju, a ublažava bol podržavajući receptore boli u leđnoj moždini i mozgu. Daje se injekcijom u mišić, a djeluje nakon 20 minuta. Ovo je vrlo djelotvorna metoda ukoliko žena ne može ili ne želi primiti epiduralnu. Nuspojave su vrtoglavica, mučnina, pospanost, gubitak kontrole i povraćanje. Isto tako i beba od njega može biti pospana.

Žene koje prime petidin za vrijeme poroda, će imati problema sa početkom dojenja. Djeca koja se rode pod utjecajem petidina su manje budna i rjeđe sišu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

1. studenoga 2011.
2. svibnja 2015.
Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross