0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
28. siječnja 2017.

Mladi i alkohol

Piše Ana Zibar
Današnja mladež prerano počinje sa konzumacijom alkohola, a neki čak počinju konzumirati alkohol još u osnovnoj školi. Naravno roditelji to ništa ne primjećuju,a mjesta na kojima se to najčešće događa su večernji izlasci, rođendani, itd. Svi znamo kako alkohol djeluje, te da se njegovom konzumacijom osoba počinje osjećati slobodno, dobrog je raspoloženja, opuštena je, te […]

Današnja mladež prerano počinje sa konzumacijom alkohola, a neki čak počinju konzumirati alkohol još u osnovnoj školi. Naravno roditelji to ništa ne primjećuju,a mjesta na kojima se to najčešće događa su večernji izlasci, rođendani, itd.

alkohol

Svi znamo kako alkohol djeluje, te da se njegovom konzumacijom osoba počinje osjećati slobodno, dobrog je raspoloženja, opuštena je, te su joj ublažene sve boli. Ali to "dobro" stanje ne traje vječno, te se nakon nekog vremena počinju javljati razdražljivost, potištenost, bezvoljnost, mamurluk ili neraspoloženost.

Ako se osoba u potpunosti napila, može doći do poremećaja spretnosti pokreta. U tim trenucima osoba počinje teturati, gubi pamćenje, petlja joj se jezik i psihički je u potpunosti odsutna. No, ukoliko dođe do ovih simptoma, oni se mogu ukloniti uz pomoć ponovnog konzumiranja alkohola, ali baš ti postupci dovode do ovisnosti.

Prevelike količine alkohola mogu dovesti do teškog trovanja organizma, pa čak i do besvjesnog stanja, te je tada potrebna liječnika pomoć.

Roditelji se često pitaju, zašto onda mladi piju, ukoliko ih se upoznalo sa svim ovim činjenicama. No, to je nažalost za neke od njih proces odrastanja, kada im je alkohol vrlo primamljiv jer kroz njega ispituju svoje granice.

Mnogi od njih konzumiraju alkohol, samo zato što žele izgledati starije ili ih pak pritišće društvo. Ukoliko dijete ima manjak samopouzdanja, češće isprobava alkohol u društvu i svoje granice, misleći kako će tada biti prihvaćenije.

Mladi ne kozumiraju često alkohol, zbog čega se vrlo lako napiju kada piju. Mladi jače reagiraju na alkohol od odraslih, jer imaju manju tjelesnu težinu, a i najčešće piju alkoholna pića u kombinaciji sa zaslađenim napitcima, što povećava rizik od trovanja, jer se otežava realna procjena jačine pića. Djelovanje takvih alkoholnih pića se osjeti već nakon prve čaše, te je opijanje puno brže.

Mladi koji konzumiraju alkoholna pića su skloniji agresivnosti, te su češće izloženi nesrećama. Jetra i mozak su organi koji se kod mladih još uvijek nisu u potpunosti razvili, zbog čega alkohol dodatno loše utječe na njihov razvoj.

Koliko god se prema zakonu mlađima od 18 godina ne smiju prodavati alkoholna pića, mladi ipak uspijevaju doći do njega, zato vam kao roditelju ne preostaje ništa drugo nego da vi sami razgovarate sa svojim djetetom.

Morate razgovarati sa svojim tinejdžerom i pažljivo ga slušati. Upoznajte svoje dijete sa činjenicama o alkoholu, te mu to prezentirajte na miran način. Dok razgovarate sa djetetom, morate ga pažljivo slušati, te je stvarno važno da ga "čujete" što vam govori.

Koristite se svakodnevnim vijestima, te mu ih dajte kao primjer, posebice ako u novinama pročitate članak gdje mlada osoba nije dobro završila zbog konzumacije alkohola. Možete jasno i glasno reći svome djetetu što vi mislite o konzumaciji alkohola u tim godinama. Pokušajte sa svojim djetetom provoditi što više vremena, najbolje u aktivnosti koje njega zanimaju, te budite uvijek tu kada mu je potreban razgovor.

Najbolja stvar koju možete napraviti za svoje dijete u ovom osjetljivom razdoblju, je da budete uzor svom djetetu. Budite i vi ti koji ne konzumirate alkohol, a ukoliko ćete ga konzumirati, pazite da to bude na primjeren i siguran način. Vaše dijete sve vidi i to nemojte zaboraviti, a vi ste najjača karika u njegovom životu, koja mu šalje poruke.

Uvedite pravila  kojih se dijete mora pridržavati, i tih pravila se jasno držite. Jasno dajte do znanja kada se dijete mora vratiti kući nakon izlaska, i pridržavajte ih se. Nemojte prijetiti i koristiti prestroge kazne, ali kazna koje odredite se trebate pridržavati.

Pokušajte znati svaki puta, gdje vaše dijete izlazi. Pitajte dijete kamo ide, a ukoliko mislite da mu ne možete vjerovati, provjerite. Uvijek ga čekajte nakon izlaska i dobro promotrite.

Objasnite djetetu koliko konzumacija alkohola može biti rizična, a ukoliko je dijete navršilo 18 godina, objasnite mu da nakon konzumacije alkohola nikako ne smije sjesti za volan. Najbolje što punoljetnom djetetu možete reći vezano za alkohol i vožnju, je da si uvijek prije vožnje postavi pitanje, da li stvarno želi biti odgovoran za nečiji život.

Ako pak sumnjate da vaš tinejdžer pije, preporuka psihologa je da ga nakon izlaska uvijek dočekujete, i da razgovarate sa njime kako je bilo vani i gdje je bio. Zbog tih razgovora će sigurno imati manje volje za pićem ,jer će znati što ga čeka kada dođe doma.

Obavezno djetetu recite da nikada ne ostavlja svoje piće tamo gdje ga ne vidi, kako mu netko ne bi sipao nešto u njega. Te da nikada ne miješa drogu i alkohol.

Nije lako biti roditelj tinejdžera.. Malo dijete mala briga, veliko dijete velika briga 🙂 Ali i to razdoblje će proći, a ne sumnjam da će vaše dijete izrasti u predivnu osobu. Nemojte samo previše ograničavati svoje dijete jer ćete mu na taj način stvoriti još veću želju da proba sve što nije dobro.

Pomirite se sa time da će probati i neka proba, svi smo mi probali, i to je normalno. Važno je samo da ga vodite na njegovom putu i da mu uspijete pokazati što je dobro i u kojoj mjeri, kako ne bi bilo štetnih posljedica. Sretno!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

22. listopada 2014.
23. srpnja 2014.
Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross